Senator PO: To ja zabrałem darmowe leki emerytom...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

czytamy w dzisiejszej Rzepie...

Jan Filip Libicki w kontrowersyjny sposób broni krytykowanej przez część mediów decyzji Senatu. Jego zdaniem projekt dofinansowania na leki dla najbiedniejszych emerytów był "demagogiczno–socjalistyczno-populistyczny"

"Senat zabrał emerytom darmowe leki" - napisał wczoraj na pierwszej stronie tabloid "Fakt". Gazeta wskazuje, że "wystarczyło 200 mln" na lekarstwa dla ludzi, których na to nie stać.

Decyzję skrytykował też europoseł PiS Zbigniew Kuźmiuk.
Projekt nowelizacji "polegał na tym aby rencistom i emerytom spełniającym dwa warunki: pobierającym świadczenia emerytalne lub rentowe na najniższym poziomie nie więcej niż 845 zł miesięcznie i mającym ukończone 75 lat, umożliwić nabywanie bezpłatnych leków, podobnie jak inwalidom wojennym i wojskowym czy osobom represjonowanym".
Zauważył, że w ostatnich latach NFZ oszczędza na refundacji leków od 1,5 dla 2 mld zł.

Według Kuźmiuka decyzja, za którą głosowało 49 senatorów (głównie z PO) została podjęta ukradkiem. I to stwierdzenie ubodło Libickiego. "Zrobiliśmy to jawnie i z otwartą przyłbicą. I to właśnie dlatego, że był to projekt czystej wody demagogiczno – socjalistyczno – populistyczny. A żeby europosłowi Kuźmiukowi dowieść, że nic w tej sprawie nie dzieje się ukradkiem, to piszę wprost: To ja złożyłem wniosek o odrzucenie tego projektu. To ja zabrałem te darmowe leki emerytom" - napisał na blogu.

Ten sposób argumentacji nie trafił do wielu internautów. Znana blogerka Kataryna przypomniała, że Libicki jako niepełnosprawny senator korzysta z przywilejów, których nie mają inne osoby jeżdżące na wózkach (przysługuje mu kilka tysięcy złotych na zatrudnienie dodatkowego asystenta).

czy można tutaj cokolwiek dodać ? dołożyć ?

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Senator PO: To ja zabrałem darmowe leki emerytom...

Post autor: darek »

poniekąd Pan Senator -ma RACJĘ
Jest kilku weteranów wojennych ,którym leki należą się BEZPŁATNIE i kilku z Nich MOCNO nadużywają.
Nie mam zamiaru kolejny raz przytaczać przykładu 92 letniego Kombatanta Wojennego , który wg NFZ pobrał z Aptek ponad 5 000 tabletek VIAGRY!!!Bo mu się należały -gdzie lub kto sprzedał nie wnikam.
Kolejna sprawa pobranie ileś ampułek w chwili obecnej już refundowanej insuliny Lantus.

Smutne jedynie jest to ,że w Tym kraju są emerytury na poziomie określonym w rozporządzeniu
845 zl ????
Zadam pytanie Kto i jak może mieć taką emeryturę wszak chyba do roku 1990 w Polsce nie było ..bezrobocia ( każdy był zobligowany )
ok
cinkciarze , panienki , światek ,ale to ich wybór...........
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

darek pisze:poniekąd Pan Senator -ma RACJĘ
Jest kilku weteranów wojennych ,którym leki należą się BEZPŁATNIE i kilku z Nich MOCNO nadużywają.
Nie mam zamiaru kolejny raz przytaczać przykładu 92 letniego Kombatanta Wojennego , który wg NFZ pobrał z Aptek ponad 5 000 tabletek VIAGRY!!!Bo mu się należały -gdzie lub kto sprzedał nie wnikam.
to nie jest wielka sztuka dla biurkowców ustanowić listę leków nie podlegających fundowaniu za friko...
to jest po prostu odwrotność refundowanych...

darek pisze:poniekąd Pan Senator -ma RACJĘ
Kolejna sprawa pobranie ileś ampułek w chwili obecnej już refundowanej insuliny Lantus.
nie znam się - bo nie mam w otoczeniu cukrzyków...
ale jeśli staruteńki emeryt jest cukrzykiem ?

:mrgreen: 2 DDWdSU :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

nie znam się - bo nie mam w otoczeniu cukrzyków...
ale jeśli staruteńki emeryt jest cukrzykiem ?

Pozwolę wyjaśnić

Do niedawna Lantus byl czy nadal jest Najdroższą Insuliną dopiero od przełomu 2012/2013 roku jest refundowana obecna cena to 175,00 zl za opakowanie .
Poprzednia nie refundowana to 450,00 a wcześniej gdy wchodziła na rynek polski osiągała cenę 600,00 złotych.
Osobiście sam kupowałem miałem okazję KUPIĆ za 300,00 złotych :cry:
A źródełko na Kombatanta Wojennego było i chyba nadal jest ...nie wyschnie - wszak w tym wieku ma się te choroby .

Dodatkowo poinformuję Cie , że w/w Insulina jest Bodajże najnowszą i Najlepszą insuliną długo-działająca na Rynku Światowym chętnie wywożoną przez Wnuków Kombatantów -stąd wielkie braki Insulin w Polskich aptekach do sprawdzenia na Portalu Cukrzycowym.
TAK na marginesie pomimo bardzo drogich insulin dla Nas są one Bardzo tanie dla Starej Unii
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

reeksport refundowanych insulin to raczej margines kombatancki ...
czy wszyscy są cukrzykami ?
palmę pierwszeństwa w dziedzinie przypisuje się zmowie lekarsko - aptekarskiej / w tle sieci hurtowni farmaceutycznych...
przypominam - temat dotyczy emerytów powyżej 75 tki i poniżej bardzo malusiego progu dochodowego ...
( PS - czy jest wśrod nas urodzony więcej niż tyle wlaśnie lat wcześniej ) ? -bo o Urodzone - się nie pytam, jako, że Damom do metryki chrztu nie zaglądamy ) ...

:mrgreen: 1,3 DDWdSU :ugeek:
ODPOWIEDZ