SZPITAL UZDROWISKOWY

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Re: SZPITAL UZDROWISKOWY

Post autor: wikul »

Robeo pisze:Nie rozumiem dlaczego skierowanie do szpitala uzdrowiskowego nazywane jest "poszpitalnym". To nie jest skierowanie poszpitalne, tylko szpital uzdrowiskowy ze względu na specyficzną dolegliwość, która kwalifikuje do szpitala uzdrowiskowego o większej kontroli personelu, a nie do sanatorium uzdrowiskowego. W szpitalu obchód robi lekarz, a w sanatorium obchód robi pielęgniarka - ot taka różnica, poza oczywiście opłatami.
Nie jest to "leczenie poszpitalne" i tej nazwy nie należy używać.
Takie określenie się przyjęło chociaż rzeczywiście nie jest precyzyjne. Nie ma o co kopii kruszyć.
Natomiast ani większa kontrola personelu ani obchody pielęgniarskie czy lekarskie nie są wyznacznikiem takiej formy leczenia. Każde sanatorium ma swoje zwyczaje. Wyznacznikiem jest natomiast dopłata do utrzymania lub jej brak. Szpitalne jest bezpłatne, nawet bez opłaty klimatycznej. Wielokrotnie korzystałem z takiego leczenia i tylko to wyróżniało leczenie szpitalne od sanatoryjnego.
P.S. Z obchodami lekarskimi nie spotkałem się nigdy a w trakcie ostatniego leczenia w szpitalu uzdrowiskowym żadnych obchodów nie było..
Awatar użytkownika
ulanie
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 30 cze 2014 17:14
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: ulanie »

Wikuł, nieprawdą jest, że na pobycie tzw szpitalnym nie płaci się opłaty klimatycznej - płaci się, w ub. roku w Wielkiej Pieniawie w Polanicy płaciłam klimatyczne, nie pamiętam ile, ale płaciłam.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

ulanie pisze:Wikuł, nieprawdą jest, że na pobycie tzw szpitalnym nie płaci się opłaty klimatycznej - płaci się, w ub. roku w Wielkiej Pieniawie w Polanicy płaciłam klimatyczne, nie pamiętam ile, ale płaciłam.
Ulanie , ja też byłam w Wielkiej Pieniawie na tzw poszpitalnym w tym roku i nie płaciłam ,pobór opłaty klimatycznej chyba uzależniony jest od zarządzenia wewnętrznego szpitala uzdrowiskowego . W Iwoniczu też byłam w szpitalu uzdrowiskowym i też nie płaciłam .