Doba w sanatorium

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
omega333
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 15 sie 2010 17:23
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 7

Doba w sanatorium

Post autor: omega333 »

Witam...czy ktoś wie od której godz. rozpoczyna się doba przy skierowaniu z ZUS-u?
danna55
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 03 lip 2012 19:42

Re: Doba w sanatorium

Post autor: danna55 »

Nie spotkałam się z "dobą w sanatorium z ZUS",każdy winien się zgłosić w dniu wyznaczonym.Myślę,że najlepiej przedzwonić i zapytać o której można przyjechać.W sanatorium z NFZ jest określone - doba zaczyna się o 14 w dniu przyjazdu, a kończy się o 12 w dniu wyjazdu.Wprawdzie z NFZ można być wcześniej ,ale czeka się na zwolnienie pokoju i sprzątnięcie go.Chyba ,że jest to sanatorium ,które prowadzi turnusy z ZUS i NFZ.
Awatar użytkownika
omega333
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

dziękuję za odpowidź. Podobno można zgłosić się już po północy i powinni przyjąć w rejestracji
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witaj omega333 :)

Teoretycznie masz rację, pod warunkiem, że biuro obsługi kuracjusza lub recepcja są czynne całą dobę.
Nie mniej mogą Ciebie wykasować za "dodatkowy" nocleg. Proponuję zatem zadzwonić do ośrodka i zapytać o taką jak Twoja opcję.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 35 razy

Post autor: darek »

Witam

Co do pytania dotyczącego " Doba "
Wiele domów sanatoryjnych na Zaproszeniach-Skierowaniach informuje o czasie w jakim NFZ wykupił dane skierowanie i tak w miejscowościach nadmorskich w roku 2012 spotkałem się z Rozpoczeciem TURNUSU od godz 12,00 czyli od obiadu( 13,00) i zakończeniu do godz 10,00 czyli po śniadaniu.
Spotkałem się równiez z rozpoczeciem od godz 6,00 i zakończeniu o godz 20,00.
Każdorazowo Domy Sanatoryjne w przypadku wczesniejszego przybycia inkasują za nocleg wg stawek nie do konca racjonalnych , np w tym roku w Kołobrzegu nocleg plus śniadanie od 40 do nawet 80zl.
Ale w przypadku ..wcześniejszego przybycia można Jeszcze "Negocjowqac lepsze pokoje " plus jest się szybciej u lekarza a co za tym idzie szerszy wachlarz zabiegow
Awatar użytkownika
omega333
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz

Dziękuję za obszerne wyjaśnienie :D
leszek355
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 25 lis 2012 09:04

Post autor: leszek355 »

siema jak oni liczą bo ja mam napisane na skierowaniu 24 dni czy oni liczą soboty i niedziele też czy jak
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 10 razy

Post autor: violet58 »

Witaj
Liczone są dni kalendarzowe, łącznie z sobotami, niedzielami i świętami o ile takowe wypadają. Z tym tylko, że niedziele i święta są dniami bez zabiegów - , z sobotami różnie bywa jak wynika z wpisów na forum.
Pozdrawiam
julia
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 21 wrz 2012 23:06

Post autor: julia »

Witam!
Ja niedługo wyjeżdżam z ZUS-u. Tak się składa, że będę już o 6 rano. Powiedzieli mi, że to żaden problem i że od razu po zarejestrowaniu się będę mogła wejść do pokoju. Najpóźniej - powiedzieli, że w granicach rozsądku i 22 to trochę późno.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
effendi
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 27 gru 2013 18:09
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: effendi »

Interesuje mnie jaka jest możliwość spędzenia np.weekendu poza sanatorium.Czy jest jakaś reguła,czy też każde sanatorium ma swój regulamin uzgodnionego opuszczenia sanatorium?
ODPOWIEDZ