Przetwory na zimę i nie tylko .......
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
- Princi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 5 razy
Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......
darek pisze:a pro po przetworów
Co z obiecanymi ..grzybkami ..Elu ??
mniemam ,że się robia![]()
A tak na poważnie kilku Moich znajomych zachwyca sie ogórkami w zalewie CURRY -ponoć super sprawa tylko jak to smakuje i czy ktoś Zna przepis
Wszyscy jedli ,ale nikt nie zna składu.
Gdyby ktolwiek słyszał wiedział proszę o podzielenie się Chciałbym przygotować i zrobić czytaj zasmakować
Dziekuję
Miałam okazję kosztowania wspomnianych ogóreczków w curry. Mojemu małżowi bardzo smakowały,mnie osobiście nie powaliły na kolana(wolę śledzie
1 litr wody
1/2 kg cukru ( ja daję mniej, bo jest bardzo słodkie)
1 łyżka kwasku
60 wiśni
100 liści wiśniowych
300 gram spirytusu
Liście umyć i wrzucić do wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu 30 minut. Odcedzić tylko nie daj Boże wody nie wylać
Oto przepis /na 4 sloiki po 900 ml/
1,5 kg ogórkow /ogórki mogą być duże, nawet wielkie/
2 cebule
listki selera, gorczyca
Zalewa:
1 l wody, 1,5 szkl. cukru,1- 1,5 szkl. octu 10%, /wg upodobań/ 1,5 łyżki soli, 1,5 łyżki curry.
Wodę, cukier, ocet, sól, przyprawę curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojona w krążki cebulę - ostudzić.
Do słoikow włożyć 2-3 listki selera , kilka ziaren gorczycy i pokrojone wzdłuż ogórki. Zalać zalewą i pasteryzować ok. 3 minut.
Pasteryzować nalezy krotko, w przeciwnym razie ogórki zrobią się miękkie.
Smacznego:).
Sałatka z przyprawą curry
3 kg ogórków gruntowych nie za bardzo przyrośniętych .
3-4 cebule
Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
2-3 łyżki soli.
zagotować i gorącym zalewać sałatkę w słoikach.
Ogórki pokroić w talarki nie przecinając skórki ( ja robię to na tarce ciach ciach i 20 kg ogórków w godz szatkuje w talarki )
cebulę pokroić w piórka wymieszać z ogórkami. ciasno napychać słoiki ( najczęściej robię w 2 szklankowych)
Gorącą zalewą zalać sałatkę,chwilę zostawić , zakręcić i pasteryzować ok 10 minut od chwili zagotowania.
Ja od razu idę na całość
-
forumowicz
1 kg dojrzałych węgierek
30 dag cukru
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
Śliwki przekroić na połówki, usunąć pestki. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić na 4 - 5 tygodni. Wsypa cukier, odstawić na następne 3-4 tygodnie. Zlać płyn, przefiltrować i odstawić na 3 miesiące. Dla polepszenia aromatu ja dodałam kawałek wanilii, ale to już rzecz gustu. Owoce można wykorzystać do kremów, deserów, a i same są wyśmienite. Lepsze niż śliwki w czekoladzie
[ obrazek zewnętrzny ]
Zbliża się sezon żurawinowy, więc jak obiecałam podaję przepis na nalewkę z żurawiny. Warto mieć ją pod ręką, jak przytrafi się dolegliwość z drogami moczowymi.
1 kg żurawiny dojrzałej
1 l spirytusu 98%
1/2 l wódki czystej
1 kg cukru
Świeże owoce umyte i osuszone wsypać do dużej butli szklanej lub do słoja, zalać spirytusem i wódką, zakorkować. Macerować 4-6 tygodni, co kilka dni wstrząsając butlą. Po tym czasie zlać płyn znad owoców do innego naczynia. Pozostałe owoce rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać przez wstrząsanie butlą. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie do rozpuszczenia się cukru, co kilka dni mieszając przez wstrząsanie butlą.
Po rozpuszczeniu cukru wlewam zlany wcześniej płyn, mieszam i dokładnie odcedzam, filtruję i rozlewam do butelek. Nalewka zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.
Pozostałe owoce można jeszcze zalać wódką i otrzymać nalewkę gorszego gatunku /dla gorszych gości
[ obrazek zewnętrzny ]
Polecam również przecier żurawinowy :
1 kg owoców miksuję, dodaję cukru taką samą objętość co masy żurawinowej, dokładnie mieszam, napełniam słoiczki, zakręcam i odstawiam do spiżarni. Tak przygotowaną żurawinę można przechowywać okrągły rok, ale jest bardzo pyszna, że długo nie postoi
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
ktos mi powiedział, ze początkowo daje temp. 70 stopni, bez termoobiegu, drzwiczki uchylone,
a jak się trochę zmarszczą to następnego dnia daje 50 stopni i termoobieg. Cos mi nie pasi....nastepnego dnia to mogą mi te grzybki same "wyjśc " z piekarnika
-
forumowicz
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 34 razy
No i jak ci idzie to suszeniekruszynka pisze:Własnie eksperymentuję z piekarnikiemha ha suszę je według przepisu Słoneczko tego co tutaj podałaś za kimś
ha ha ha zobaczymy
![]()
![]()