Przetwory na zimę i nie tylko .......

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
forumowicz

Re: Przetwory na zimę i nie tylko .......

Post autor: forumowicz »

Ze 3 dni pewnie jeszcze :lol: :lol: wolę prawdziwki w smietanie w sosiku koperkowym i zmrozone co nie co ;) ............e tam kto wymyslił grzybki suszone i po co :!: :evil: :lol: Strata czasu
forumowicz

Już wiem jak suszyć podaję przepisik :Przy pomocy Słoneczka i własnej kombinacji ;) :lol: :kwiat:
Grzybki oczyszczone ,pokrojone (np w cienkie paseczki) przełozyć na ruszt( w brytwance zabudowanej tak nie schną) wyściełany papierem do pieczenia ,włozyć do uprzednio nagrzanego do 150 stopni piekarnika zamknąć na ok 15 min redukując temperaturę do ok 50 stopni.Grzybki sie bardzo spocą ,wtedy uchylić drzwiczki piekarnika i z termoregulacją suszyć w temperaturze od ok 50-70 stopni .
Obserwować nie zapomnieć o nich :o Nie pisać na NS w tym czasie ;) :lol:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

A ja wam podam w tygodniu przepis na nalewkę nie wiem jak to to nazwać..to tak wygląda jak ajerkoniak,ale zrobiony z cukierków kukułki
super sprawa...przepis mam mieć w tym tygodniu..jesli ktos zainteresowany to tez może być przetworem na zimowe wieczory :kwiat:

Piłam to i jestem pod wrażeniem :D
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Ja mogę podać już dziś przepis na kukułkówkę, piłam, robiłam, dobra, ale dla mnie ciut za słodka : 70 dag kukułek, O.5 l. wody ( jak ktoś woli słabsze to można dać więcej ) i 0.5 l. spirytusu. Kukułki rozpuścić w wodzie. Gotować na wolnym ogniu. Wystudzić. dodać spirytus. Ot, taka babska nalewka :D
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

No to juz ja nie musze podawać ;)
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

malgorzatas pisze:No to juz ja nie musze podawać ;)
Małgosiu, ale może ty masz inny przepis :D
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

kruszynka pisze:Już wiem jak suszyć podaję przepisik :Przy pomocy Słoneczka i własnej kombinacji ;) :lol: :kwiat:
Grzybki oczyszczone ,pokrojone (np w cienkie paseczki) przełozyć na ruszt( w brytwance zabudowanej tak nie schną) wyściełany papierem do pieczenia ,włozyć do uprzednio nagrzanego do 150 stopni piekarnika zamknąć na ok 15 min redukując temperaturę do ok 50 stopni.Grzybki sie bardzo spocą ,wtedy uchylić drzwiczki piekarnika i z termoregulacją suszyć w temperaturze od ok 50-70 stopni .
Obserwować nie zapomnieć o nich :o Nie pisać na NS w tym czasie ;) :lol:
Ty to Kruszynko :kwiat: cholerka wszystko umiesz :o :shock: :twisted: :lol: :lol:
forumowicz

Niooooooooo ,przy wydatnym wsparciu Twoim KOchaniutka :serce: :serce: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

kruszynka pisze:Niooooooooo ,przy wydatnym wsparciu Twoim KOchaniutka :serce: :serce: :kwiat: :kwiat: :kwiat: :lol:
I niech mi ktoś kurczę powie, ze to nie jest przyjaźń ;) :serce: :lol: :lol:
forumowicz

A ja myslałam ,że to już miłość :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :o
ODPOWIEDZ