Czy już są i gdzie na grzyby?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Czy już są i gdzie na grzyby?

Post autor: Lewek »

Eluunia prawdziweczki jak z bajki :D
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziadek Zbyszek pisze:[ obrazek zewnętrzny ]
Efekt dzisiejszego grzybobrania. :) Teraz posegregować i przetworzyć. :roll:
Miejsce zbioru to lasy w okolicach miejscowości Kulno k/Leżajska.
Dziadku Zbyszku, gratuluję zbiorów :D Podrzybeczki, prawdziweczki , kanie, pewnie i jakieś kozaczki ;)
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

anusiaa pisze:Witam serdecznie.To prawda grzybów jest duzo oczywiscie zbierajacych też ale każdy miał pełny kosz i ja też.Polecam woj Swietokrzyskie.

To fakt, wczoraj wybrałam się na grzybki z koleżanką. Po godzinie miałyśmy pełne kosze prawdziwków i podgrzybków. Niestety jest mnóstwo robaczywych grzybów, które trzeba było zostawić :( Najlepsze jest jednak to, że tak się zamotałyśmy w lesie, że wyszłyśmy ponad 12 km od samochodu :evil: :evil: :evil:Oczywiście śmiechu było co niemiara :lol: :lol: :lol: Najlepsze było tak, jak zastanawiałyśmy się kto nas weźmie na stopa , bez pieniędzy i co najlepsze w takim ubraniu :D Dobrze, że są jeszcze dobrzy zbłąkane owieczki ludzie i przywieźli dwie :D :D :D . Pozdrawiam wszystkich grzybiarzy :kwiat:
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

W Puszczy Nadnoteckiej tez sa grzyby...wiem od tamtejszych grzybiarzy...polecam i to miejsce ;)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

agalew pisze:Dziadku Zbyszku, gratuluję zbiorów :D Podgrzybeczki, prawdziweczki , kanie, pewnie i jakieś kozaczki ;)
Pięknie dziękuję. Zbiór był ze wszech miar udany. Oprócz gatunków, które wymieniłaś były i maślaczki i sporo grzybów o atlasowej nazwie:
płachetka kołpakowata, a przez miejscowych nazywane: "kołpaczek" lub częściej "chochołek". (zdjęcie poniżej)
Doskonały grzyb na wszelkie przetwory (marynaty, smażenie), ale ze względu na swój wygląd i "blaszki",
omijany szerokim łukiem przez wiele osób zbierających grzyby.
[ obrazek zewnętrzny ]
zdjęcie [net]
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Zgodzę się z Tobą Dziadku Zbyszku :) Kto nie zna tych grzybków, to niech uważa, bo można pomylić płachetkę kołpakowatą z silnie trującym strzępiakiem ceglastym lub zasłoniakiem :twisted:
Awatar użytkownika
dziunia60
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 sty 2013 11:15
Oddział NFZ: Mazowiecki

Post autor: dziunia60 »

Słyszałam też jak płachetkę kołpakowatą nazywano turkiem :) Ja dopiero po niedzieli wybieram się na grzybobranie. Nie wiem czy wszystkich nie wyzbieracie jak będziecie takie kosze przynosić :shock: :lol: :lol: :lol: Na szczęście to nie moje rejony :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziadku Zbyszku, przyznam się, że płachetek nie znam, a zatem ich nie zbieram :( Słyszałam,że są to smaczne grzyby :D Ja zbieram tylko te, których jestem 100 % pewna. Musiałabym zobaczyć na żywo te płachetki , to wtedy co innego :D Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów :kwiat:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

agalew pisze:Dziadku Zbyszku, przyznam się, że płachetek nie znam, a zatem ich nie zbieram :( Słyszałam,że są to smaczne grzyby :D Ja zbieram tylko te, których jestem 100 % pewna. Musiałabym zobaczyć na żywo te płachetki , to wtedy co innego :D Pozdrawiam i życzę udanych zbiorów :kwiat:
Jeszcze raz dzięki. Potwierdzam w 100%, że płachetka jest bardzo smacznym grzybem. Ale jak pisała powyżej Basia łatwo go pomylić z trującymi. Powinno się zbierać okazy ukształtowane i wybarwione wtedy można wykluczyć pomyłkę. Zacząłem te grzyby zbierać po pokazaniu mi ich przez osobę, która zbierała je od dawna i wytłumaczyła mi jak odróżnić płachetkę od innych grzybów. Uważam też, że takie pokazanie (oczywiście przez kogoś znającego się) grzyba w lesie, w naturze, jest lepsze niż najlepszy atlas. Wielki szacun za zasadę: nie znam, nie zbieram. Dodam jeszcze do tego: nie niszczę bezmyślnie.
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

[ obrazek zewnętrzny ]

Po niedzielnym grzybobraniu :D
ODPOWIEDZ