Do czego zobowiązuje przyjęcie zaproszenie na kawę?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Re: Do czego zobowiązuje przyjęcie zaproszenie na kawę?

Post autor: nika7 »

Słoneczko, to myślimy podobnie. Jeżeli z kimś mi się dobrze rozmawia i milo spędzam z nim czas to nie widzę powodów żeby się zrewanżować, wręcz z przyjemnością. Jednak porównanie Maxa do galerianek chyba jest tu nie na miejscu. Wszak wiadomo, jak kończy się taki sponsoring.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Kto płaci rachunek?

Dawniej poważnym nietaktem ze strony mężczyzny było pozwolenie, by kobieta zapłaciła za siebie. Dziś nie jest to już niewłaściwe. Wręcz przeciwnie. Jeśli to kobieta była stroną zapraszającą, to powinna ona także zapłacić za swojego gościa czy gości. I nie ma tu się czego wstydzić i przekazywać pieniędzy mężczyźnie, by to on wręczył je kelnerowi.

Jeśli ustalone zostało, że każdy płaci za siebie, to można poprosić kelnera o osobne rachunki, można także rozliczyć się po otrzymaniu ogólnego rachunku, który płaci jedna osoba i potem zwrócić jej pieniądze.
Jeżeli mężczyzna oferuje, że to on ureguluje rachunek, to kobieta nie powinna uparcie ostawać przy tym, że chce płacić sama za siebie.

Poradnik Dobrego Wychowania :) ;)
forumowicz

co do płacenia rachunku nie mam wątpliwości,płaci osoba zapraszająca,natomiast osoba zaproszona,powinna przynajmniej podziękować! z innej beczki: idzie facet z kobietą na kawę,bez zaproszenia,tak akurat się złożyło,przyjęło się ,że w takim wypadku płaci facet,pytam dlaczego?ale już zapłaciłem, bardzo szanuję kobietę,jeżeli umie ona podziękować i przynajmniej udawać że chce dopłacić do rachunku,niestety wielu przypadkach kobiety uważają za normalne że facet płaci,a już katastrofa jest jak np w sanatorium umawiam się ,a kobieta przychodzi z koleżanką z pokoju,i po zapłaceniu rachunku przeze mnie za koleżankę również,to nie powie ani pocałuj mnie w d...
forumowicz

My Polacy słyniemy z gościnności ;) :lol: to zapraszajmy sie kiedy się da i ile się da ...życie szybko upływa ....by nie żałować potem ,że mogliśmy a nie zaprosilismy ......ups :oops: :lol:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

A ja sanatorium traktowała traktowała bym tak samo jak i inne miejsce na Ziemi ;) :D . Idę...nie podoba mi sie coś... wiec juz nie ide ....i koniec....żadnych zobowiazań :D
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Nikuś, zaproszenie na kawę do niczego Cię absolutnie nie zobowiązuje :!: Możesz kawkę wypić, porozmawiać z zapraszającym, podziękować i...nic więcej. Zapraszający płaci rachunek i koniec. Chyba, że.... masz ochotę na rewanż :serce:
... ale to już będzie inna historia...
forumowicz

MNie prawdziwy męzczyzna ,zawsze bedzie się kojarzył z dobrym wyglądem ,dobrymi kosmetykami i z zachowaniami dżentelmena w restauracji,kawiarni.Sępów nie toleruję ,niezależnie od porad w poradnikach . :evil: :lol:
Awatar użytkownika
nika7
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lut 2014 12:29

Post autor: nika7 »

W społeczności sanatoryjnej jestem stosunkowo młodą osobą i może troszkę inaczej podchodzę do pewnych kwestii. Jeżeli zapraszam kogoś na kawę czy obiad to nie mam problemu z zapłaceniem rachunku, nie oczekuję też że ktoś się zrewanżuje. To mój gest i już. Chciałabym natomiast wiedzieć czego panowie oczekują od pani którą zapraszają?
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

kruszynka pisze:MNie prawdziwy męzczyzna ,zawsze bedzie się kojarzył z dobrym wyglądem ,dobrymi kosmetykami i z zachowaniami dżentelmena w restauracji,kawiarni.Sępów nie toleruję ,niezależnie od porad w poradnikach . :evil: :lol:
:lol: :lol: Uwielbiam Kruszynko :kwiat: jak tak piszesz :D
forumowicz

do Niki,ja oczekuje uśmiechu miłej pani,dużo gadania z jej strony i podziękowania !
ODPOWIEDZ