Ważna sprawa-nie boję się wizyt u dentysty.
Zęby nasze - kochane ...
Re: Zęby nasze - kochane ...
Ważna sprawa-nie boję się wizyt u dentysty.
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 51 razy
- medi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 22 lip 2011 15:26
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 6
A ja się boję ...czy mój portfel to wytrzymaSloneczko pisze:Bać się dentysty?????![]()
Nigdy.....wręcz przeciwnie.....dla mnie to przyjemność
![]()
W niemal ośmiuset gabinetach w kraju zamiast igły i strzykawki stosuje się urządzenie The Wand,które komputerowo dozuje pacjentowi środek znieczulający.
Znika nieprzyjemne uczucie rozpierania tkanek pojawiające się podczas aplikowania znieczulenia strzykawką.
Urządzenie przypomina długopis, więc nie powoduje negatywnych skojarzeń.
Igła w The Wand jest sporo cieńsza niż ta stosowana tradycyjnie,a płyn wtłacza się pod skórę tak wolno,że nie powoduje bolesnego "rozpychania."
Lista gabinetów na stronie [link]
Powód: usunięto link
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Zęby nasze - kochane ...
...
upewnię się, czy opanowała tą technologię...
tzn. Wand...
aczkolwiek - podczas leczenia kanałowego stosowana była taka technologia, tradycyjna, że prawie nic nie czułem...
Anusiu, proszę bardzo.anusia153 pisze:Dzięki Suzen za bardzo przydatną informacjęZnalazłam nawet kilka takich gabinetów w swoim mieście , dobrze wiedzieć że takie istnieją , w razie potrzeby na pewno tam się udam , nie boję się dentysty ani leczenia , dzielnie znoszę zastrzyki , akupunkturę , ale zastrzykom tradycyjną metodą w obrębie jamy ustnej stanowczo mówię "NIE" .
To sądzę dobra informacja dla dorosłych,którzy "idą z duszą na ramieniu" do dentysty i dla rodziców,których dzieci,które również panicznie boją się stomatologa.
To może złagodzi lęk i strach...a uśmiech będzie piękny.
-
ewiko
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 lut 2013 07:07
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękowano: 1 raz
Mycie zębów.
Wystarczy to robić dwa, trzy razy dziennie -wg opinii specjalistów.
Zbyt intensywne i zbyt częste szczotkowanie może doprowadzić do odsłonięcia szyjek zębowych i podrażnień dziąseł.
Jeśli myjemy zęby zaraz po posiłku,dodatkowo ryzykujemy uszkodzeniem szkliwa.Winne są kwasy zawarte w pożywieniu/czasowo zmiękczają szkliwo i narażają je na ścieranie./
Z myciem zębów,zwłaszcza po zjedzeniu owoców,kiszonek,surowych warzyw,powinniśmy poczekać ok.20 minut.
W tym czasie w ustach zachodzą naturalne procesy ,dzięki którym szkliwo znów jest bezpieczne.