Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Selene »

Dzi 8-) bardzo dziękuję :oops:

Mam pytanie do znawców pobytów ZUS-owskich a mianowicie czy można pobyt pokryć częściowo z urlopu a częściowo w ramach zwolnienia lekarskiego?

Pozdrawiam :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Selene, można, nikt w to nie wnika. Ja wzięłam 3 dni zwolnienia lekarskiego, tyle mi zabrakło do końca turnusu ZUS. 21 dni wykorzystałam w ramach urlopu na rehabilitację osoby niepełnosprawnej. Ale ZUS nie wnika w szczegóły, nie narzuca nic. Np. 2 tygodnie urlopu i dwa tyg zwolnienia. Zwolnienie w moim przypadku wystawił lekarz specjalista od rehabilitacji. Pozdrawiam i powodzenia :)
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Basiu 8-) dziękuję :D na Ciebie zawsze można liczyć :D
Beata123
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 07 wrz 2012 08:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Beata123 »

Witam, Z mojej wiedzy wynika, że jeżeli do sanatorium kieruje ZUS(skierowanie na rehabilitację leczniczą w ramach prewencji rentowej), to w ramach L-4 a nie urlopu !
Urlop wykorzystują osoby kierowane przez NFZ i to też nie zawsze. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Witaj Beata123 na forum :)

Ja w ramach prewencji rentowej ZUS jadę po raz pierwszy. Mam skierowanie poszpitalne i jestem osobą czynna zawodowo.
Po informacji uzyskanej od Basi z Olszyna zadzwoniła do mojego ZUS-u ( Wielkopolska ) i uzyskałam informację iż pobyt
mogę pokryć zwolnieniem lekarskim lub urlopem ale mogę również połączyć zwolnienie lekarskie i urlop.
Wyjątek stanowią osoby, które przebywają na zwolnieniu lekarskim od dłuższego czasu i w takim przypadku pobyt będzie w ramach
zwolnienia lekarskiego.

Pozdrawiam :)
Beata123
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 07 wrz 2012 08:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: Beata123 »

Witaj Selene,
Dzięki za uzupełnienie mojej wiedzy.
Ja jadę do sanatorium wykorzystując L-4, urlop mam wtym roku już wykorzystany. Zresztą na urlop sama sobie wybieram miejsca , nie zdaję się w tym temacie na ZUS :lol:
Również jestem zawodowo-czynna, na swoje schorzenie do tej pory nie brałam zwolnienia, to będzie pierwsze.
Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Dziewczyny, pisząc w temacie zwolnienie czy urlop na rehabilitację z ZUS nie biorę pod uwagę tych, którzy są już na długich zwolnieniach (tu nie ma żadnej dyskusji). A to o czym pisałam znam z autopsji ;) Jeżeli macie problemy zdrowotne (mniej lub bardziej poważne, to oceni lekarz) zbierzcie dokumentację medyczną i złóżcie wniosek o uzyskanie statusu osoby niepełnosprawnej. Daje to pewne korzyści. Druk wniosku dla osoby powyżej 16 roku znajdziesz w internecie. Zainteresowanym odpowiem na Pw, żeby nie zabierać miejsca. Pozdrawiam : :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Witam serdecznie
Bardzo się cieszę, że wątek założony już dość dawno nadal funkcjonuje i tętni życiem.
Dla mnie kółeczko się domknęło, właśnie wróciłem "zrehabilitowany" z Równicy w Ustroniu.
Jeśli macie jakieś pytania związane z pobytem, proszę pytać - sądzę że stać mnie na
obiektywną ocenę. Więcej napiszę w sekcji Oceń sanatorium. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci

Violet ten wątek zawsze będzie ponadczasowy i bardzo przydatny. :)
Czy Ty miałeś wyjazd w ramach zwolnienia lekarskiego? Jeżeli tak to czy lekarz wypisuje zwolnienie podczas pierwszej wizyty?
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Witaj, tak, w moim przypadku było to zwolnienie lekarskie, ale otrzymałem je wraz z wypisem w dniu wyjazdu. Po przyjeździe, wypisujesz i podpisujesz dokumenty, w tym m.in. wybierasz formę na jakiej przebiega Twój pobyt {urlop, zwolnienie, mix}, podajesz odległość od miejsca zamieszkania, bo kilka dni przed końcem otrzymujesz zwrot kosztów dojazdu 300km=112 złotych :D
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ