No cóż będzie musiał pójść do urzędu się spytać i tyle
Karta parkingowa
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 51 razy
Re: Karta parkingowa
No cóż będzie musiał pójść do urzędu się spytać i tyle
- administrator
- Administrator
- Na forum od: 28 lis 2008 22:27
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 1
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
Czyli nawet nie do marca lecz do czerwca ale to dopiero inicjatywa.Komisja Polityki Społecznej i Rodziny /PSR/ ......
Komisja podjęła inicjatywę ustawodawczą w sprawie nowelizacji ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw.
Nowelizacja dotyczy wydłużenia okresu wymiany kart parkingowych dla osób niepełnosprawnych (z 30 listopada 2014 r. do końca czerwca 2015 r.).
Pozdrawiam
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 51 razy
Rozmawiałam dzisiaj z sąsiadem, który na komisji był 3 tygodnie temu. Kazali mu cierpliwie czekać na pismo kiedy ma się zgłosić po odbiór karty i właśnie wczoraj je dostał. Ma się zgłosić 2 października.
Z tego wniosek, że mają już nowe wzory i wydają karty.
Pozdrawiam
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 84 razy
jadę na ..KOMISYJĘ
Pierwszy raz obawiam się ,że mogę polec choć wg wytycznych zawartych nie powinno być obaw jednakże może być ..Ciężko
- darek
- Przyjaciel forum

Była nieprzejednana -Założenia nadane przez Organa Założycielskie odnoszą Skutek
Nie przyznano Mi Karty bo wg wytycznych pomimo schorzeń
-Wniosek był po prostu źle umotywowany przez Lekarza Pierwszego Kontaktu
Dodatkowo już w luźnej rozmowie z Lekarzem Orzecznikiem zrozumiałem Intencje TYCH weryfikacji.
Okazało się , że w Polsce w stosunku do całej Unii Europejskiej było wydanych najwięcej owych kart i skoro OFICJALNY wskaźnik Osób Niepełnosprawnych od lat zmniejsza się( Cudowne ozdrowienia w ZUS ) nie może PRZYBYWAĆ kart.
Cóż Pani orzecznik ..zasugerowała , abym skontaktował się z Lekarzem prowadzącym ..Kardiologiem i aby to On wypisał Nowy Wniosek
Odwołanie w tym przypadku Nic nie da
Zauważyłem w gabinecie Duża Kartkę z trzema Symbolami Chorobowymi na Które można ,ale nie trzeba Wnioskować o Kartę.
Mniemam ,że od grudnia wolne będą TYLKO MIEJSCA na parkingach dla niepełnosprawnych
Może taka na pinka jest TYLKO w Katowicach może w mniejszych miejscowościach jest więcej Tolerancji.
Interesuje mnie ten wniosek , przecież wniosku nie wypisuje lekarz , sami to robimy , od lekarza musimy mieć zaświadczenie o stanie zdrowia do celów orzeczenia .
Darku a co oznaczały te symbole chorobowe ( może to są choroby neurologiczne , choroby narządów ruchu , i trzeci symbol ?) podejrzewam jak ktoś cierpi na tego typu schorzenia to bez wnioskowania karta mu przysługuje , czy dobrze to rozumiem ???Zauważyłem w gabinecie Duża Kartkę z trzema Symbolami Chorobowymi na Które można ,ale nie trzeba Wnioskować o Kartę.
- darek
- Przyjaciel forum

Otóż
Pani Doktor ,która jest wyrocznią i ma OGRANICZAĆ ma wytyczne
Trzy Symbole chorobowe ,ale NIE wszystko z danej GRUPY
Tak Sprawy -Neurologiczne
Narządy ruchu
i tego trzeciego nie doczytałem się bo było by zbyt nachalne.
Generalnie podstawa jest WNIOSEK ,który wypisuje lekarz Pierwszego Kontaktu czyli ;
Zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia wydawane dla potrzeb Komisji.
Co do schorzenia Mogę mieć schorzenie , ale i muszę MIEĆ orzeczone Grupę I czy II.
Choć mając stopień Znaczny czyli grupę I na inne nie mogę ubiegać się bezwzględnie o Kartę
Choć Ustawa jest bardziej ..Tolerancyjna.