Karta parkingowa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Re: Karta parkingowa

Post autor: anusia153 »

Kruszynko chyba w każdym mieście jest inaczej , masz rację ,że trzeba się zapoznać w swoim miescie z REGULAMINEm STREFY PŁATNEGO PARKOWANIA .
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ale dyskusja jest fajna i zawsze kogos ukierunkuje a ja zapytam o pełnomocnika z pełnomocnictwem notarialnym ,gdzieś wyczytałam że należy to od razu wpisać do wniosku o nową kartę tylko teraz nie moge tego znależć :evil: :lol:
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

też tak mi się wydaje Kruszynko :kwiat: taka dyskusja merytoryczna może kogoś ukierunkować .
Postaram znaleźć przepisy odnośnie pełnomocnictwa o które pytasz , ale później Kruszynko , na razie muszę zmykać . Pozdrawiam miłego dnia :kwiat:
forumowicz

Ok Anusiu :) miłego dnia :kwiat: :)
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

W nadchodzącym tygodniu wybiorę się do PEFRON i zobaczymy jak to wygląda w Gdańsku. Napiszę kilka słów o wymianie karty parkingowej :)
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

kruszynka pisze:I to jest niedopracowanie ,bo jesli mieszkam z mężem który ma takie schorzenia ,że po ciezkiej operaji jest przykuty do łóżka ,to mam Go zabrać z łózkiem do auta? By pojechać do lekarza po receptę i np po zakupy? A to krasnoludki maja załatwic? Moim zdaniem jak każda ustawa nie do końca przemyślana. :evil:
Kruszynko, właśnie o to chodzi ustawodawcy by przywilej parkowania miały tylko osoby za kierownicą - niepełnosprawne ruchowo lub ich opiekunowie w przypadkach gdy takie osoby przewożą, np do lekarza po receptę lub do sklepu po zakupy. Jeśli sama jesteś ruchowo sprawna i jedziesz załatwić sprawę osobiście, to jakim problemem jest zaparkowanie 100 metrów dalej i przejście do apteki czy po zakupy? Tu moim zdanie ustawodawca ma rację bo to jest właśnie często nadużywane przez co gdy podjeżdża osoba rzeczywiście ograniczona ruchowo okazuje się, że miejsce jest zajęte przez kogoś kto może się sprawnie poruszać.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Hmm ,niby racja ,ale ...patrząc z drugiej strony :oops: U nas na wsi nie ma problemu z parkowaniem niby temat nie dotyczy ,ale...moja mama potrzebowała opieki 24 h na dobę i opiekował się nią praktycznie tylko jej mąż .Zrobienie zakupów na przykład w aptece dla takiego opiekuna jest ogromnym problemem bo przecież na czas zakupów musi chorą zostawić samą :shock:
forumowicz

Adminie najpierw powinno się ukrócić przywileje politykom i ich rodzinom radnym i ich rodzinom ,ciotkom i pociotkom.Nie nie jestem tego samego zdania ponieważ syn wiózł męża prawie na sygnale własnym autem i zdażył jedną dobę tylko :( .A ile razy ktoś nie zdąży?U nas niepełnosprawny i jego rodzina to wciąż pasożyci taki mamy kraj. :
Z drugiej strony żeby niepełnosprawni mieli świadczenia pieniężne wystarczajace na godne zycie i mogli zatrudnić opiekunkę ,by załatwiała wszystkie ich sprawy to zdrowa ,powtarzam zdrowa mogłaby chodzić na piechotę .... w XXI wieku ....o zgrozo. :shock:
Pozdrawiam :kwiat: :)
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Starałem się jedynie zinterpretować co ustawodawca miał na myśli tą zmianą. Wydaje mi się, że właśnie to by gdy pod aptekę podjeżdża osoba rzeczywiście ograniczona ruchowo to by miała ona pierwszeństwo przed osobą ruchowo sprawną, nawet jeśli ta osoba sprawna jest opiekunem kogoś chorego. Dla sprawnej osoby te dodatkowe 100 metrów to są dwie minuty, dla niesprawnej zaś, czasem są nie do przejścia. A niestety zdarzają się sytuacje gdy niepełnosprawny nie ma opiekuna, który załatwi mu zakupy i o wszystko musi zadbać sam.
Co do przywilejów polityków nie wypowiadam się, to zupełnie inna para kaloszy.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

kruszynka pisze:Ale dyskusja jest fajna i zawsze kogos ukierunkuje a ja zapytam o pełnomocnika z pełnomocnictwem notarialnym ,gdzieś wyczytałam że należy to od razu wpisać do wniosku o nową kartę tylko teraz nie moge tego znależć :evil: :lol:
"Wniosek o wymianę lub wyrobienie nowej karty należy składać osobiście w Zespole ds. Orzekania o Niepełnosprawności od 1 lipca 2014 r.
Kartę parkingową należy także odebrać osobiście, okazując dokument tożsamości, lub przez pełnomocnika, po okazaniu dokumentu potwierdzającego tożsamość oraz pisemnego pełnomocnictwa do odbioru karty.

Wyjątki w osobistym składaniu wniosku i odbiorze karty dotyczą osób :
- które nie ukończyły 18. roku życia, za które wniosek składają rodzice lub ustanowieni przez sąd opiekunowie
albo jeden z rodziców lub ustanowionych przez sąd opiekunów,
- ubezwłasnowolnionych całkowicie pozostających pod władzą rodzicielską, za których wniosek składa jeden z rodziców,
- ubezwłasnowolnionych całkowicie nie pozostających pod władzą rodzicielską lub osób ubezwłasnowolnionych częściowo, za których wniosek składa
odpowiednio opiekun lub kurator ustanowiony przez sąd "

Mam przed sobą druku wniosku o wydanie karty nie ma w nim nawet rubryki o pełnomocnictwie ,w części I A są tylko oświadczenia osoby składającej wniosek w imieniu osoby niepełnosprawnej , o sprawowaniu :władzy rodzicielskiej , opieki nad osobą niepełnosprawną, oraz kurateli na taką osobą .W części III C - Odbiór karty , też nic nie ma na temat pełnomocnictwa , są jw oświadczenia . Tak jak pisze wyżej dokument pełnomocnictwa trzeba okazać przy odbiorze karty.
ODPOWIEDZ