Coś smacznego i dobrego czyli...

Kulinarny kącik kuracjuszy. Jeśli gotowanie to Twoja pasja i chcesz się tym podzielić, pisz w tym dziale. Mile widziana posiłki, diety mogące pomóc w różnych schorzeniach.
Regulamin forum
Uwaga! Zamieszczamy osobiście sprawdzone przepisy. Jeśli wstawiacie zdjęcia, powinny to być zdjęcia samodzielnie przygotowanych potraw.
W pozostałych zasadach pisania obowiązuje jak zwykle regulamin forum viewtopic.php?t=10 oraz netykieta.
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Re: Coś smacznego i dobrego czyli...

Post autor: dzi »

Dla YOKO i nie tylko :):
Nalewka na zielonych orzechach i cytrynie - zrobiona i sprawdzona.
Na 12 zielonych włoskich orzechów nalać wrzącej wody, aby się sparzyły.
Po godzinie wodę odlać, nalać zimnej, w której orzechy, muszą poleżeć 3 godziny.
Po upływie tego czasu trzeba je pokrajać na drobne kawałki, dodać żółtej skórki (bez białego miąższu) z jednej cytryny.
Wrzucić tam jeszcze po 1 g goździków i gałki muszkatołowej i zalać 1 l czystego spirytusu.
Gąsior szczelnie zakorkować i pozostawić w spokoju przez 3 tygodnie.
Zlać płyn znad owoców, następnie zrobić syrop z 0.5 l wody i 0.5 kg cukru, przefiltrować, ostudzić i zimny zmieszać ze ściągniętym z gąsiora płynem.
Jeszcze raz przefiltrować i zlać do butelek.
Wynikowo mamy około 2 litry nalewki o mocy 50%. Pić można po pół roku.

Jako zaprawka jest super wydajna. Daje się jej 25-30 ml na pół litra wódki. Tak zaprawiona "czysta" musi przegryźć się przez kilka dni, bo osobno będzie czuć wódkę, zaprawkę i cukier.
Proszono o przepis orzechówki, która do "nastawienia' będzie w II połowie 2013(młode orzechy) a do delektowania nie wcześniej jak w 2014 roku. Smacznego :)
Yoko91
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 cze 2012 18:08

Post autor: Yoko91 »

witam dzi :) bardzo dziękuję za przepis orzechówki, wiem że w tym roku nie da rady zrobić :) chciałam mieć sprawdzony przepis :) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :) :)
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Sernik z brzoskwiniami na małą blachę, który mnie zawsze się udaje.
Spód:
-3 szklanki mąki
-1 kostka „Kasi”
-3 łyżki cukru
-5 żółtek
-mały proszek do pieczenia
Całość ugnieść rękoma.

Białka ubić osobno z ½ szklanki cukru.

Ciasto podzielić na dwie części

Masa:
-1 jajko
-1 budyń śmietankowy
-½ szklanki cukru
-1/2 kostki masła
-puszkę brzoskwiń
1/2 kg sera białego
Najpierw masło i cukier utrzeć, dodać jajko i następnie wraz z serem i budyniem zmiksować. Na końcu dodać pokrojone brzoskwinie i lekko wymieszać.

Pokruszyć, na wysmarowaną tłuszczem blachę, jedną część ciasta, na to masę z brzoskwiniami, na to ubite białka z cukrem i na sam koniec pokruszyć resztę ciasta.
Piec przez 45 min. W temp. 220 stopni.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Szybkie kotleciki.

40 dag piersi z kurczaka pokroić w kostkę
20 dag pieczarek pokroić w kostkę
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maggi lub sosu sojowego(może być trochę więcej)
2 łyżki oliwy
sól, pieprz ( można użyć ulubionych przypraw )
4 surowe jaja
olej do smażenia
Wszystko razem wymieszać, nakładać po trochu łyżką na patelnię i smażyć jak kotlety.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Ja do takich kotletów dodaję jeszcze paprykę ( podsmażam z pieczarkami i cebulką ) lekko przestudzone dodaję do reszty .
dzi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2012 15:56
Podziękowano: 1 raz

Post autor: dzi »

Otrzymałem pytanie jak zrobić wino półwytrawne.
.......To od ilości cukru zależy jakie wino wyjdzie !Wytrawne,półwytrawne czy też mocne -deserowe.Od ilości alkoholu zależy też przechowywanie i okres przydatności.Tylko wina mocne i średnio mocne wytrzymują wiele lat.
Na początek taki trochę prymitywny sposób.
Weź wszystkie te owoce co masz(nie mogą być brudne,spleśniałe czy też niedojrzałe).Zgnieć je wszystkie na miazgę dodając do tego cukru.Wlej wodę przegotowaną koniecznie i do słoja.Nie myjąc wcześniej owoców nie musisz dodawać drożdży. Ja jednak dodaję dostępne drożdże winiarskie i pożywkę, wcześniej przygotowane w/g instrukcji na opakowaniu.
Umowne proporcje:
10 kg owoców
10 litrów wody
2 kg cukru
balon szklany 34l -gdy przestanie burzliwie pracować może być mniejszy.
Bierz tak jak ja na smak.Jak pasuje to nie do dawaj więcej cukru,jak kwas to wsypuj cukier.(nie na raz -etapami)
Ważne również przy winie aby na czas przecedzać wino.Pierwszy raz po około 3 tygodniach.
Dobre wino to jest po pięciu ściąganiach i po około 3 miesiącach od daty produkcji.Do tego czasu powinno się ładnie wyklarować i przestać pracować''.

To jest najbardziej prosty sposób na wino. W sieci wiele opisów bardziej wymagających przygotowań, oprzyrządowania,
"winiarskiej"dyscypliny . Wiele godzin czytania, a później inwestycji i cierpliwości.
Podobnie jak przy kuchennych pracach - zanim wyjdą specjały wiele prób i doskonalenia się w kolejnych podejściach.
Sam przepis to za mało.
BOZENA196711
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 02 sie 2012 22:15

Post autor: BOZENA196711 »

Kruszynko robiłam ten sos do wędlin z ostrych papryczek w/g Twojego przepisu. Naprawdę pycha! Polecam wszystkim. Dziś będę robić drugą porcję tylko tym razem dam więcej ostrych papryk. Chyba mam buzię niewyparzona bo dla mnie mam ochotę na bardziej pikantny ;)
Awatar użytkownika
Asik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 wrz 2012 16:05
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: Asik »

Naleśniki z kurczakiem w winie

1 łyżka masła
1/2 ząbka posiekanego czosnku
70 dag piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki soli
1/4 szklanki bulionu
1/4 szklanki białego wina
1/2 szklanki śmietany
1 żółtko
1/4 łyżeczki tymianku (robiłam bez i też było dobre)
1/2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki

Do garnka włożyc masło, czosnek, pierś kurczaka, sól, pieprz, pietruszkę, tymianek, wlac bulion i wino. Dusic aż kurczak będzie miekki, po czym wyjąc go i pokroi na małe kawałki. Do sosu wlac śmietanę i żółtko, dobrze wymieszac i lekko ubic. Na naleśniki położyc kurczaka, polac sosem i zawijac. Polac resztą sosu.
moczyk
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 sty 2011 21:58
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: moczyk »

To teraz coś na szybko .
Rozwódka i kanapka !
Yoko91
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 cze 2012 18:08

Post autor: Yoko91 »

moczyk, co jest przystawką a co daniem głównym ;) pozdrawiam :)
Zablokowany