Sanatorium z ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Re: Sanatorium z ZUS

Post autor: Selene »

Witaj :)
Violet jeszcze Ciebie trosze pomęczę w temacie ZUS. Czy kierownictwo Równicy daje przepustki na weekend?

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Witaj Σελήνη :D
Niestety nie, przepustki tylko w wyjątkowych, losowych przypadkach - po wypełnieniu jakiegoś kwestionariusza i uzyskaniu zgody z centrali ZUS. Takie przynajmniej stanowisko przedstawił pan ordynator na spotkaniu organizacyjnym. Możesz zniknąć na cały dzień, ale na noc teoretycznie musisz wrócić do pokoju. Pielęgniarski obchód od 21, ale spokojnie nie ma komisyjnego otwierania pokoju ;)
Pozdrawiam
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

Witam. Wybieram się do sanatorium z ZUS i będę korzystać ze zwolnienia lekarskiego. Dlatego też mam pytanie. Jak jest wystawiane zwolnienie lekarskie - czy zaznaczane jest jako pobyt w szpitalu czy nie. Pytam bo od tego prawdopodobnie uzależniona jest wysokość zasiłku chorobowego. Pozdrawiam wszystkich.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Hmmmm, nawet nie zwróciłem uwagi. Oddałem do ZUS trzy tygodnie temu, a zasiłku i tak nie widać :-(
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

Rozumiem tak to jest, że nie zawsze się sprawdza. ja mam już wykorzystane 32 dni chorobowego w tym roku. Od 34 dnia szpitalne jest wypłacane w wysokości 70% wynagrodzenia, czyli o 10% mniej niż zwykłe chorobowe. Zobaczymy jak to będzie co zaznaczy lekarz w sanatorium - napiszę po powrocie. Pozdrawiam wszystkim na forum.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

dot Zwolnienia L-4
Jeżeli pacjent ,który przebywa czy to na leczeniu prewencyjnym ZUS czy tez w ramach leczenia z Puli NFZ jako leczenie poszpitalne-sanatoryjne zawsze w rubrykach jest WPISYWANY ..SZPITAL !!!!!!!!!!,ale juz do osob ,które maja wykupione Ubezpieczenie od leczenia Szpitalnego niestety to leczenie jest traktowane jako ..Sanatorium pomimo pieczatek ..SZPITAL.
Czyli Ubezpieczycie NIE WYPŁACI ustalonej kwoty zadosc- uczynienia za leczenie SZPITALNE !!!!!!!
skompliokawe chyba tak ale niestety takie sa standarty
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Reaktywacja :D
Intryguje mnie odpowiedź na pytanie, czy pobierając zasiłek dla bezrobotnych można skorzystać z dobrodziejstw prewencji rentowej ZUS :?: :?: :?:
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Witaj Violet :)

""Prewencja rentowa - działanie prowadzone przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych mające na celu leczenie ludzi pobierających od dłuższego czasu (min. 30 dni) zasiłek dla bezrobotnych i mających realną szansę na odzyskanie zdolności do pracy. Najczęściej są to ludzie cierpiący na choroby układu krążenia lub schorzenia układu ruchu."" Tyle definicja. Jeżeli takiej osobie przysługuje zasiłek dla bezrobotnych i go pobiera to osoba taka może skorzystać z tej formy rehabilitacji.
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

witam wszystkich
kochani wszystkowiedzący forumowicze. ciekawa jestem czy przy każdym kolejnym złożeniu wniosku o sanatorium w ramach prewencji rentowejnależy zlożyć nowe dokumenty (nie przebywającym na długim zwolnieniu).
pozdrawiam cieplutko
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

oczywiście miało być -nie przebywając
ODPOWIEDZ