Ojczyzna - polszczyzna

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
teresa63
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 31 lip 2014 18:49
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Ojczyzna - polszczyzna

Post autor: teresa63 »

Moze ja wypowiem sie odnosnie mojego z " humorem" tematu- nie wysylalam tego do powaznych pism ani wyzszych szkol :!: - tylko tu na forum dla lubiacych - troche miec wesolosci ;) napisalam specjalnie- ciwi zamiast cv - pab - pub :lol: itd,,, a i do rymu bylo blizej :) - a zeby tak przeleciec cale forum - to co :?: wszyscy madrze i piekna polszczyzna pisza :?: ,,,, wazna tresc - a bledy i w zyciu i na papierze tez robimy i bedziemy robic :oops: - nic nie poradze ze moj staruszek komp - ogonkow mi nie pozwala uzywac :lol: -Jesli ktos urazony moja wypowiedzia to po prostu - prosze nie czytac :oops:
Pozdrawia tych co sa ,,, za ;;;; i co sa przeciw - Milego dnia :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Basiat,temat dysfunkcji nie jest mi obcy,zdarzyło mi się nawet skończyć dwuletnia podyplomową edukację z oligofrenopedagogiki :D
Uważam jednak,że zwalanie niechęci do pogłębiania wiedzy na "coś" nie jest dobre.Praca,praca i jeszcze raz praca najpierw nad dzieckiem potem nad samym sobą czyni cuda.Reedukować się można cale życie.
A odnośnie czytania to nie bez powodu jesteśmy na szarym końcu w czytelnictwie.
Znam absolwentów wyższych uczelni,którzy nie znają kompletnie polskiej literatury.
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krecik »

Pozwolę sobie, z pewną nieśmiałością, też zabrać głos w powyższej kwestii. No cóż, wszyscy mogą to i dziadek może :lol: :lol: :lol:
Moim zdaniem to bardzo fajnie, że taki temat się w ogóle rozwinął. Zauważyłem, iż dyskusja toczyła się w bardzo miłej atmosferze i rzeczowo. Każdy przedstawił swoje argumenty i nikt nikogo nie obrażał. To bardzo pozytywne zjawisko :D .
Co do meritum to uważam, że wszyscy mają, przynajmniej po części, rację. Nie wszyscy muszą posługiwać się poprawną w 100% ortografią i gramatyką. Może to wynikać z różnych względów. Należy jednak zawsze starać się pisać poprawnie, bo nie jest wskazane niechlujne korzystanie z posiadanych umiejętności.
Pozdrawiam :kwiat: wszystkich tych piszących poprawnie i tych piszących niepoprawnie. Chętnie czytam wszystkie posty, z których nie leje się jad ;)
Awatar użytkownika
Alek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 lip 2014 09:30
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Alek »

Witam Wszystkich,
Moim zdaniem: Zacznijmy od siebie,potem popatrzmy na innych. Nie każdy jest ideałem w każdej dziedzinie,jak czegoś się nie zrozumie to można zapytać. Wszystko zależy od nas samych jak nastawiamy się do pisania,poprawiania kogoś a tym bardziej dogryzania. Jesteśmy ludźmi i pozostańmy takimi po za sto lat nie będzie nas zostanie tylko popiół.
Pozdrawiam dyslektyków i normalnie piszących.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Problem dysleksji dotyczy głównie dzieci w wieku rozwojowym i dotyczy głównie trudności w nauce czytania.U dorosłych jest nieco inaczej.
Dysleksję u dorosłych można zaobserwować na podstawie pewnych objawów jak np.: brak podzielnej uwagi, nadmierna wrażliwość, niechęć do czytania książek i dłuższych tekstów, problemy ze zrobieniem prawa jazdy, kłopoty z nauką języków obcych, problemy z zapamiętaniem przeczytanego tekstu, nieumiejętność wykorzystywania swojej wiedzy w sytuacjach stresowych, problemy z odróżnieniem strony lewej od prawej, brak orientacji w terenie, robienie błędów ortograficznych, mylenie dat i godzin, trudności w sformułowaniu pism urzędowych, problemy z posługiwaniem się instrukcją obsługi, itp. Wystąpienie kilku z tych objawów mogą ale nie muszą świadczyć o dysleksji u dorosłego człowieka.
Jak widać robienie błędów ortograficznych jest tylko małą cząstką.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Zupełnie niechcący wprowadziłam temat na inną drogę,przepraszam.
Ale do rzeczy.Moja siostra, od prawie 40 lat mieszkajaca w Szwecji, ostatnio stwierdziła, , że coraz mniej rozumie język Polaków, a szczególnie młodzieży. Te wszystkie spoko, nara czy narki, to już poznała i rozumie, ale , mimo częstych wizyt w Polsce, jeszcze nie wszystko potrafi od razu pojąć.Pyta mnie, co to jest dizajn, nju luk czy właśnie dzizus/piszę tak, jak słyszymy/.Nawet ja, mieszkająca w centralnej Polsce , jadąc tramwajem czy autobusem,zastanawiam się czasem, o czym młodzi rozmawiają. Wiadomo, , każde pokolenie ma swój język, sama pamiętam różne powiedzonka z czasów młodości, które nie zawsze podobały się dorosłym, ale teraz to chyba coraz bardziej stwarzają się różnice w porozumiewaniu .
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

Proponuję głośno przeczytać ;) :lol:

[ obrazek zewnętrzny ]
forumowicz

Post autor: forumowicz »

:lol: :lol: :lol: Selenko to musiało być barrrrdzo dawno ;) bo jak mnie pamięć nie myli :roll: to cichutko pod Pszczyną , cichusieńko :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

[ obrazek zewnętrzny ]
Podpisuję się pod tym bez dwóch zdań.
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Kochani!

Używajmy proszę znaków interpunkcyjnych. Kropka czy przecinek, a od razu zdanie nabierze sensu.
ODPOWIEDZ