Gramatyka w języku polskim i poprawna polszczyzna
- margot
- W naszej pamięci

- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: Gramatyka w języku polskim i poprawna polszczyzna
-
forumowicz
Wypowiedź sprzeczna jest to wypowiedź, która sprowadza się do pary takich zdań (twierdzeń), z których jedno zaprzecza dokładnie temu, co stwierdza drugie, i jednocześnie żadne z tych zdań nie jest odwołaniem drugiego.
Przykład:
Rozważając kwestię wartości i ich kryterium odwołujemy się do określonych elementów samej rzeczywistości, a nie do logicznego charakteru wypowiedzi o nich. To logiczny charakter wypowiedzi o wartościach ma znaczenie fundamentalne.
Przytoczona wyżej wypowiedź nie pozwala nam przyjąć, że drugie z powyższych zdań jest wycofaniem się ze stanowiska wyrażonego w zdaniu pierwszym.""
Może nie do końca definicja wypowiedzi sprzecznej powinna być w tym temacie ....ale jakże aktualna.
A tak po za tym odkurzam temat
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
administrator pisze:Stosowanie zasad gramatyki i tworzenie poprawnych wypowiedzi jest chyba czymś naturalnym zarówno w słowie mówionym jak i w słowie pisanym. Szczególnie jeśli nasze wypowiedzi są przeznaczone do upublicznienia jak np. tu na forum, wypadałoby pisać poprawnie. Wspomina o tym regulamin naszego forum ale przyznacie chyba, że też zwykła ludzka wygoda powoduje iż dużo łatwiej czyta nam się treści poprawnie sformułowane zarówno stylistycznie jak i ortograficznie. Po prostu wiadomo o co chodzi autorowi
Tak wiem, zaraz będą narzekania, że admin sobie papla ale powiedzcie sami, czy łatwiej czyta się tekst napisany bez błędów czy tekst pełen ortografów w dodatku cały pisany wielkimi literami, które tu często się pojawiają, a ja muszę je potem przerabiać na normalną czcionkę?
Moja prośba - stosujcie poprawną polszczyznę i to nie tylko tu na forum ale też w codziennym życiu.
Wszystkim którzy to robią serdecznie dziękuję
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 52 razy
Pozdrawiam