Fajny film wczoraj widziałem
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Fajny film wczoraj widziałem
Zawsze w fabule realizuje się to w innych miejscach.Plan filmowy to nie rzeczywistość.
I tak jak przed chwilą Biedroneczka to napisała...jest to film niosący przesłanie,mówiący o czymś ważnym i o kimś ważnym....
- administrator
- Administrator
- Na forum od: 28 lis 2008 22:27
- Staż sanatoryjny: 1
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
Załóżmy, że nie wiemy kim był Religa. W ogóle o nim nie słyszeliśmy. O kim, o czym jest wtedy ten film?
Moim zdaniem jest to opowieść o pokonywaniu granic, łamaniu barier, tabu. Oczywiście jest główny bohater, człowiek obdarzony charyzmą i mający w głowie pomysły. Inaczej być nie może. On jest święcie przekonany, że to co chce zrobić i robi jest potrzebne i nieodzownie musi się stać. Dlatego zakasuje rękawy i wdraża swój plan w życie. Łamie opór środowiska lekarskiego, które po prostu się boi postępu. Kwestie etyczne - tu decydowanie o śmierci mózgowej dawcy, powoływanie komisji. Opór władz decydujących o funduszach na klinikę. I chyba najważniejsze... przekonywanie rodzin dawców o tym, że warto oddać organ, nawet jeśli to serce.
Kot rzeczywiście zagrał bardzo dobrą rolę. Film bardzo dobry.
Pozdrawiam
- biedroneczka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 sty 2012 09:40
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 8
Ja jednak uważam, że film ten zdecydowanie i przede wszystkim jest biografią prof. Religi. I takie zresztą było chyba założenie reżysera.
Oczywiście życie profesora pokazane jest tu w malutkim wycinku, ale chyba w najważniejszym dla niego okresie. Abstrahuję, że główny bohater nie jest nikomu znany... to chyba jest niemożliwe w naszym kraju
Znaliśmy Go wszyscy....
Pozdrawiam
- Princi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 5 razy
- basiat
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 5
Nasz odbiór tego filmu zależy chyba poniekąd z jakim nastawieniem, na niego idziemy. Nie czytałam wczesniej recenzji, tylko zapowiedzi. Czyli praktycznie sama sobie w mojej głowie określiłam moje oczekiwania wobec filmu. Syn, z ktorym byłam na filmie miał widocznie swoje, bo po filmie powiedział, że " tyłka nie urywa"
Czy biografia prof. Religi
Skłaniałabym się raczej ku wypowiedzi Admina. Ja też bardziej wnikałam w sytuację wokół Religi,tę całą otoczkę , ktora towarzyszyła jego pracy- jakże ważną otoczkę:!:
Tak, czy owak, film wart polecenia i obejrzenia. Pozdrawiam
-
forumowicz
Drugi odcinek jest zaraz po pierwszym o 21
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
SłoneczkoSloneczko pisze:Na Polsacie jest "Avatar".....czuję wielki sentyment do tego filmu .......lubię te klimaty![]()