Pakiet onkologiczny

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Pakiet onkologiczny

Post autor: forumowicz »

Nie wiem czy wiecie o tym ,warto się zapoznać i poinformować innych.

http://pakietonkologiczny.gov.pl/karta/

• Kto wydaje kartę?
    Od 1 stycznia 2015 r. karty diagnostyki i leczenia onkologicznego będzie mógł wydać lekarz podstawowej opieki zdrowotnej (POZ), jeśli będzie podejrzewał u pacjenta nowotwór złośliwy lub lekarz specjalista w poradni ambulatoryjnej (AOS), jeśli zdiagnozuje taką chorobę.

Pacjent może otrzymać kartę także w szpitalu – jeśli w wyniku hospitalizacji (nawet niezwiązanej z chorobą nowotworową) zostanie u niego wykryty nowotwór złośliwy. W takim przypadku warunkiem wydania karty będzie potwierdzenie diagnozy. Na tych samych zasadach kartę otrzyma pacjent hospitalizowany z powodu nowotworu.

Kartę diagnostyki i leczenia onkologicznego mogą otrzymać również pacjenci z chorobą nowotworową, którzy rozpoczęli leczenie przed 1 stycznia 2015 r. W ich przypadku kartę będzie wystawiał lekarz prowadzący leczenie w szpitalu. Dzięki temu przejdą płynnie do nowego systemu.

• Uratuj jedną osobę, razem pomożemy tysiącom.
    Moja refleksja :serce: :serce:
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 18 razy

Re: Pakiet onkologiczny

Post autor: Suzen »

Tak słyszałam dzisiaj o tym informację.To bardzo ważne.
Może uda się uchronić większą liczbę ludzi przed wyniszczającą ,często śmiertelną nowotworową chorobą.
Być może będzie szybciej ,sprawniej ,efektywniej ,a chory odzyska zdrowie.
Oby udało się...bo inicjatywa bardzo godna uwagi i docenienia.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Kruszynko :kwiat: powiało optymizmem mimo poważnego tematu jaki poruszyłaś :!: -nie wiem na jakiej podstawie te informacje :?: czyżby coś się zmieniło w przepisach i pacjent-nawet ten chory na raka miał nareszcie ułatwiony dostęp i skróconą drogę do leczenia :?: zawsze byłem i jestem optymistą i człowiekiem wielkiej Wiary-czyżby nareszcie miał szansę na odrobinę normalności :?: z tego co obserwuję i z własnych doświadczeń nie wyglądało to tak kolorowo :!: Pozdrawiam Serdecznie i obyśmy rzeczywiście doczekali europejskich standardów-bo przecież mieszkamy w...Europie :!: właśnie dlatego Dużo Zdrowia Życzę i jak najmniej wizyt lekarskich :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Pakiet onkologiczny a realia kolejkowe...

Post autor: jacky6 »

papiery papierami ale czy zmniejszą one kolejki...
wiadomo - do leczenia et cetera...
...
jako umiarkowy optymista wyrażam sceptyzm ...
obym się mylił ..

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
forumowicz

Jestem optymistką ,będzie trudno ,ale coś z tych nowych przepisów zmieni na korzyść chorych na raka. :) Presja jest ogromna ,i może cos drgnie.
Ktos walczący ze złośliwą odmianą nie powinien czekac w kolejce na badania i na leczenie.Mozna poczekać nieco dłużej w lżejszych schorzeniach .Dla takich osób miesiąc może stanowić o życiu lub nie.
Pakiet ten ,to cały szereg rozwiązań znajomość tych przepisów pozwoli rodzinom chorych walczyc o należne badania i leczenie. :kwiat:
Czas pokaże .
Pozdrawiam :kwiat:
forumowicz

Nowy pakiet jak w tytule będzie obowiązywał od 1 stycznia 2015 . :roll:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Myślę ,że w dalszym ciągu będzie chaos . Ustawa pisana na kolanie i jak ktoś śledzi wiadomości i czyta artykuły a tym samym zapoznaje sie z opiniami lekarzy to chyba lepiej nie będzie . Totalny brak pieniędzy ,aby dodać jednym trzeba zabrać innym . Koło się zamyka .Zdiagnozowanie i wydanie karty to jedno a leczenie to drugie .w większości przypadków o leczeniu decyduje nie lekarz a NFZ ,który da lub nie da możliwości leczenia dobrymi lekami (zgoda). '' Dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane '' obym sie mylił.choć jestem ostrożny w to chciałbym aby to się udało.
forumowicz

Ten chaos Sztani jest cały czas ,szczególnie na etapie pacjent-lekarz rodzinny.To tam się zaczyna ignorancja pacjenta.
Pacjenci czyli my idziemy z objawami np zgagi lekarz daje leki ,które nie pomagaja ,daje nastepne ,troszke objaw ustaje.W krótkim czasie objaw sie pojawia ,pacjent sam robi badania prywatnie i okazuje się ,że urósł guz 4 cm .I te kilka miesiecy bujania się i brania leków bez badań zadecydowały o czyimś zyciu.
Co dalej? przerazony onkolog w ciagu chwili pisze skierowanie na oddział za pare dni tną ,lub dnia nastepnego ,badanie wycinków i wyrok ,nowotwór złosliwy z przerzutami. :twisted: :evil: :( I dalej juz jakoś się to toczy ,rezonanse ,tomografy ,radioterapie chemie łączone eh szkoda gadać.
I co pacjentowi takiemu po tym ,że teraz go ktos dostrzegł i zajmuje się nim bez specjalnego gadania? Co? Nic po prostu.
Dlatego uważam ,że trzeba niestety wydać kilkaset zł rocznie i zbadać niepokojace nas objawy ,by nie skończyć na paliatywnej opiece .
Smutne ale prawdziwy obraz polskiej nie słuzby zdrowia tylko NFZ-towskiego lekceważenia życia Polaków. :evil:
forumowicz

Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 8 razy

Post autor: jacky6 »

kruszynka pisze:Ten chaos Sztani jest cały czas.To tam się zaczyna ignorancja pacjenta.
Smutne ale prawdziwy obraz polskiej nie słuzby zdrowia tylko NFZ-towskiego lekceważenia życia Polaków. :evil:
czytamy w necie...

"wejście w życie pakietu onkologicznego grozi destabilizacją całego systemu ochrony zdrowia - ostrzega Naczelna Rada Lekarska w apelu do premier Ewy Kopacz opublikowanym w piątek na stronie internetowej Naczelnej Izby Lekarskiej.
NRL zwraca się o wstrzymanie wejścia w życie tych przepisów."

Ludu mój ludu, cóżem Ci uczynił ...

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
ODPOWIEDZ