SZPITAL UZDROWISKOWY

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: SZPITAL UZDROWISKOWY

Post autor: Felice »

Ze strony NFZ
Rezygnacja z lecznictwa uzdrowiskowego
W przypadku rezygnacji z leczenia uzdrowiskowego należy bezzwłocznie zwrócić skierowanie do oddziału NFZ. Każda rezygnacja powinna być uzasadniona i udokumentowana pisemnie. Jeżeli powodem rezygnacji jest wypadek losowy lub choroba ubezpieczonego (np. pobyt w szpitalu) potwierdzone odpowiednim dokumentem. Fundusz wyznaczy nowy termin realizacji skierowania jeśli nie jest to związane ze zmianą stanu zdrowia i koniecznością dłuższego leczenia w miejscu zamieszkania.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Bardzo dziękuję wszystkim za podpowiedzi...
Spróbuję najpierw zadzwonić do NFZ... Może kobietki, które tam pracują coś mi podpowiedzą... Najbardziej boję się, że jeśli przyznam się, że w lutym mam zabieg operacyjny, to że uznają to za przeciwskazanie do leczenia...
Sam zabieg nie jest duży i skomplikowany... ale jeśli miałabym dostać w Ciechocinku jakąs gimnastykę, to nie mogłabym jej w pełni "wykorzystać", bo ręka będzie jeszcze nie w pełni sprawna...
Zastanawiam się.... Jak udokumentować to, że jeśli "zafunduję" sobie chorobowe (szpital uzdrowiskowy) tuz po chorobowym (operacja ręki) to stracę pracę? Już sama operacja ręki jest ryzykowna... a dwa miesiące nieobecności.... :-(
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Mogą tak uznać,tym bardziej,że zabieg cieśni nadgarstka sam w sobie nie jest ciężkim zabiegiem,ale do sprawności wraca się różnie.
forumowicz

Już raz miałam taki zabieg... Teraz muszę zrobić na druga rękę.
Poprzednio do pracy wróciłam po miesiącu... ale nie mogłam np. naciskać (np. na klamkę), dźwigać itp.
Jeśli po drugim zabiegu miałabym np. wykonać ćwiczenie wymagające podparcia się dwoma rękami - nie dam rady.
Poza tym... najważniejsze czego się obawiam (bo wiadomo, że na "ewentualnej" gimnastyce mogłabym trochę "ściemnić")... to ta długa nieobecność... Łatwiej Szef zniesie najpierw jedna .... potem będę w pracy i kolejną... niż prawie dwa miesiące cięgiem...
forumowicz

...i znowu potrzebuję rady...
Dzwoniłam do NFZ. Faktycznie, pracują tam ludzie... tylko miałam pecha i trafiłam na pania, która ma zły dzień....
Opowiedziałam o mojej sytuacji i usłyszałam, że skoro od dnia złożenia wniosku (między złożeniem wniosku a dniem dzisiejszym) poddałam się zabiegowi na jedną rękę (zespół cieśni) to mam odesłać im dokumenty wraz z wypisem, bo zmienił się mój stan zdrowia. To nic, że nie na rękę miałam jechać... to nic, że to inny kierunek leczenia ... Czyli jak się przed wyjazdem przeziębię to też powinnam zrezygnować albo jeśli podczas oczekiwania (normalnie 18 m-cy) skręcę nogę w kostce to np. na cukrzycę albo laryngologię nie można jechać? Trzeba odesłać dokumenty, bo byłam leczona? Rozumiałabym to, gdyby chodziło o coś związanego z główną chorobą, na którą jest wystawione skierowanie... ale tak?
Jeśli będę jeszcze raz czekała na rozpatrzenie i jeszcze raz w kolejce to mi wypadnie wyjazd w wakacje - w ogóle niemożliwy do realizacji... Od razu mogę się do Urzędu Pracy po zasiłek zapisać... Przecież jeśli lekarz rozpozna to jeszcze raz, to się do kwietnia czy maja z wyjazdem nie zmieszczę a potem w sezonie nie dam rady (pracuje w branzy turystycznej i Szef w życiu mnie nie puści na 3 tyg).
Doradźcie co mam zrobić... Czy jeśli nie odeślę tych dokumentów to coś się stanie? Nie wiem... może po drugim zabiegu szybciej wróće do pracy... albo spróbuję go przesunąć na później,.,.,. Czy NFZ sam dojdzie do tego, że miałam w międzyczasie już jeden zabieg? Jakąś karę dostanę jeśli nie odeślę tych dokumentów? Mój stan chorobowy na który jestem kierowana nie zmienił się ani o "milimetr"...
Na szczęście nie podałam pani ani nazwiska ani numeru skierowania... Możę ewentualnie mieć mój numer telefonu... ale przecież to nie FBI żeby mnie szukali... ;-)
Pomożecie? hihi
forumowicz

Mogę np. spróbować odesłać dokumenty, bo lekarz wystawiający sugerował inny klimat a dostałam inny.... ale to nie jest az takie ważne dla mnie... Poza tym ... termin też mogę dostać na marzec albo jeszcze gorzej na luty... Nic mi to nie da :-(
Klimat to pikuś...
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Madzik przesuń zabieg na cieśń a w sanatorium poproś lekarza o rehabilitację na nadgarstek.
forumowicz

Pomyślę i pogadam z lekarzem :-)
niekiepska2014
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2014 08:59
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: niekiepska2014 »

witam
czy ktoś z uczestników forum był w Szpitalu Uzdrowiskowym w Zakopanym na Ciągówce na rehabilitacji ogólnoustrojowej,
kiedy czytam opinie są nieciekawe, pokoje wieloosobowe,łazienki wraz z WC na korytarzach,trzeba się ustawiać w kolejkę
aby skorzystać z łazienki,jak ktoś bierze dłuższy prysznic, to trzeba schodzić na inne piętro szukać tego przybytku.
wyżywienie catering bardzo skromne ,moja koleżanka była tam i to też potwierdzała
Mam przydział na reh.ogóln do tegoz Szpitala w kwietniu 2015 ,i boję się jechać ,
wiem że najważniejsza jest rehabilitacja i podobno nie jest niezła,ale te warunki bytowe w XXI wieku aż nie mogę uwierzyć.

Może ktoś z Was tam był i coś pozytywnego powie,bo na prawdę boję się jechać i mam zamiar zrezygnować.
czekam na jakieś pozytywy (jeżeli to możliwe)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Niestety też nie słyszałam dobrych opinii,a jeszcze ostatnio mówiono,ze z budynku nie można wychodzić....po co w takim razie do zakopanego jechać?
ODPOWIEDZ