CIECHOCINEK- DOM ZDROJOWY

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
basiab11
Na forum od: 27 wrz 2012 14:14

CIECHOCINEK- DOM ZDROJOWY

Post autor: basiab11 »

Witam. Mam pytanko? Jakie sa warunki w domu zdrojowym. Jak wchodzę na ich stronę to niby sam luksus, pokoje dwuosobowe z łazienkami, telewizorem itd. Czy ktoś tam był i czy to prawda?
Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich :)
Ostatnio zmieniony 02 lis 2012 20:45 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono litery na małe.
rysiekxperia
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 02 lis 2012 18:58

Re: CIECHOCINEK- DOM ZDROJOWY

Post autor: rysiekxperia »

Jak bylem ostatnio to nie funkcjonowało to jeszcze jako sanatorium. Remontowali
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Post autor: wikul »

Czy są jakieś nowe informacje o tym sanatorium ? Interesują mnie opinie tych którzy niedawno wrócicli.
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

Myślę, ze >rysiekxperia< pomylił Dom Zdrojowy ze Szpitalem Nr 1, w którym zresztą remont już się dawno skończył. W Domu Zdrojowym byłam równo rok temu, myślę, że jest tak samo teraz. Pokoje są z łazienkami, czajnikami, telewizorami. Nie wiem tylko, jak jest z odpłatnością za telewizor, bo byłam na leczeniu szpitalnym (bezpłatnym), a ponieważ chciałam mieć jedynkę, więc musiałam dopłacić i w cenie był telewizor. Ważne o tej porze roku, że wszystko jest na miejscu, w basenie solankowym ciepła woda. Minus, to jedzenie, monotonne, co tydzień te same dania, ale da się wytrzymać. A może zmienili kucharkę i jest lepiej... Kawiarnia z tańcami i imprezami na miejscu. Ja byłam z tego pobytu zadowolona. Może jeszcze odezwie się ktoś z tego roku.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuję za te informację ale czekam na bardziej aktualne. Martwi mnie troche to jedzenie. Nie chodzi mi o ilość bo chcę sie odchudzić ale monotonia w posiłkach dobija i psuje nastrój. Ktoś tam pisał jeszcze o braku sztucców. To byłby już totalny skandal. Sanatorim które chwali się szwedzkim stołem (dla pełnopłatnych) nie ma wystarczajacej ilości sztućców dla biedaków.
Oficjalnie jest to Szpital Uzdrowiskowy NR IV "Dom Zdrojowy" ul. Leśna 3, 87-720 Ciechocinek.
Awatar użytkownika
Ida
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 sie 2010 11:08
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 13
Podziękował: 1 raz

Post autor: Ida »

Stosują tam dietę 1000 kalorii, wiec można się odchudzić. Faktycznie brakowało nieraz łyżeczek do herbaty, ale przy moim stole kilka osób nie słodziło, więc nie było problemu. Ważne, ze zabiegi dobre, a łyżeczka, to dla mnie nieistotny detal :D
zbych
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2010 21:20

Post autor: zbych »

Ida pisze:Stosują tam dietę 1000 kalorii, wiec można się odchudzić. Faktycznie brakowało nieraz łyżeczek do herbaty, ale przy moim stole kilka osób nie słodziło, więc nie było problemu. Ważne, ze zabiegi dobre, a łyżeczka, to dla mnie nieistotny detal :D
a łyżeczka, to dla mnie nieistotny detal
Nooo, to faktycznie musi być standard w tym Zdrojowym. Z drugiej strony jaki wpływ ma człowiek na to gdzie go wyśle NFZ??? :evil:
Andrzej111
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2012 22:36
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Andrzej111 »

wikul pisze:Dziękuję za te informację ale czekam na bardziej aktualne. Martwi mnie troche to jedzenie. Nie chodzi mi o ilość bo chcę sie odchudzić ale monotonia w posiłkach dobija i psuje nastrój. Ktoś tam pisał jeszcze o braku sztucców. To byłby już totalny skandal. Sanatorim które chwali się szwedzkim stołem (dla pełnopłatnych) nie ma wystarczajacej ilości sztućców dla biedaków.
Oficjalnie jest to Szpital Uzdrowiskowy NR IV "Dom Zdrojowy" ul. Leśna 3, 87-720 Ciechocinek.
Z tymi sztućcami to żaden problem, można zabrać swoją łyżeczkę i nóż. Dobrze , że nas uprzedzono o takim drobiazgu.
Andrzej111
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2012 22:36
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Andrzej111 »

Ida pisze:Myślę, ze >rysiekxperia< pomylił Dom Zdrojowy ze Szpitalem Nr 1, w którym zresztą remont już się dawno skończył. W Domu Zdrojowym byłam równo rok temu, myślę, że jest tak samo teraz. Pokoje są z łazienkami, czajnikami, telewizorami. Nie wiem tylko, jak jest z odpłatnością za telewizor, bo byłam na leczeniu szpitalnym (bezpłatnym), a ponieważ chciałam mieć jedynkę, więc musiałam dopłacić i w cenie był telewizor. Ważne o tej porze roku, że wszystko jest na miejscu, w basenie solankowym ciepła woda. Minus, to jedzenie, monotonne, co tydzień te same dania, ale da się wytrzymać. A może zmienili kucharkę i jest lepiej... Kawiarnia z tańcami i imprezami na miejscu. Ja byłam z tego pobytu zadowolona. Może jeszcze odezwie się ktoś z tego roku.
Kawiarnia z tańcami jest ale uwaga!!! Pierwsze piwo jest drogie, bo do pierwszego piwa doliczają wstęp, przynajmniej tak było w ub. roku. Na tańce jednak lepiej wybrać się do centrum, do Stodoły lub na Dworzec bo zarówno panie jak i panowie maja w czym wybierać. Jak już się sparujecie to polecam Pałacyk przy Parku Zdrojowym. Tam jest naprawdę romantycznie i grają.. do serca.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ida pisze:Stosują tam dietę 1000 kalorii, wiec można się odchudzić. Faktycznie brakowało nieraz łyżeczek do herbaty, ale przy moim stole kilka osób nie słodziło, więc nie było problemu. Ważne, ze zabiegi dobre, a łyżeczka, to dla mnie nieistotny detal :D
Diet jest kilka, co najmniej pięć (m.in cukrzycowa). Łyżeczki rzeczywiście nie stanowia problemu. Stolówka zadbana, estetyczna, jedzenie takie sobie. Zasolenie zup mogło sugerować że do ich produkcji używa sie półfabrykatów.Jedzenie pogarszało sie w trakcie turnusu. Moja stolówkowa sąsiadka, która była tam rok temu, twierdziła że oszczędzają na świeta.
A zabiegi różne, niektóre przypominaja czasy Króla Ćwieczka, np. inhalacje indywidualne. Woda w basenie brudna bo niektórzy pacjenci nie biorą prysznica przed kąpielą. Na krawędziach basenu zalega gruba warstwa brudu. Personelu to nie interesuje. Nie interesuje ich równiż ilość pacjentów na jednej zmianie. Planowanie pakuje ich tam ile wlezie. Norma to podobno do 20 osób a przy 16 już jest ciasno. Dmuchawa w szatni męskiej przypomina czasy Franciszka Józefa. Lasery, wirówki itp. - standardowe. Ciekawym zabiegiem jest tzw.fotel relaksacyjny. 15 minut automatycznego masażu relaksacyjnego (od głowy po stopy).
Skandalem jest że w takim wielkim obiekcie na 300 osób do dyspozycji kuracjuszy jest tylko jeden (!!!) komputer. Usytuowany wygodnie dla recepcji a nie pacjentów, przy samym wyjściu, tuż obok kawiarni. Chłód ciągnący od ciągle otwieranych drzwi, ustawiczny harmider i glośna muzyka zniechecają do korzystania z tego zabytku techniki. Ale i tak trudno sie do niego dorwać. Wi-Fi działa tylko w holu na parterze.
Ogólnie można odnieść wrażenie że pacjenci tego szpitala sa dla kierownictwa i personelu, złem koniecznym. Suszenie posadzki jest ważniejsze od zdrowia pacjentów. W rezultacie pod koniec turnusu nie było chyba zdrowego, nie dotknietego co najmniej przeziebieniem, kuracjusza. W razie potrzeby slużę innymi szczegółami.
ODPOWIEDZ