XXIII WOŚP - do poczytania

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Re: XXIII WOŚP - do poczytania

Post autor: sztani »

I o to Darku chodzi transparentność wszak są to pieniądze Fundacji wiec tym bardziej .sam dawałem na WŚOP i nie zabraniam nikomu ,nie mam takiego moralnego prawa. Nie jestem ślepy i widzę będąc w szpitalach ile sprzętu jest z serduszkiem WŚOP (czytaj naszym ) nie chodzi tu o wywoływanie negatywnych emocji ale o zastanowienie . protestu osobistego nie trzeba nagłaśniać ,wystarczy odmówić wrzucenia do puszki. Nie mówmy ,że są to pieniądze Owsiaka śą to pieniądze Fundacji czyli osób które ją wspomogły. Darku brawo ,ze zajmujesz się wspomaganiem innych i ja w miarę możliwości to czynię . Postawa Twoja jest na prawdę godna naśladowania. Chylę czoła przed Wszystkimi którzy tak czynią
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Pierwsze początki Orkiestry były dla mnie takie troche odległe, troche niezrozumiałe , troszke później dotarło do mnie o co tu chodzi. W trakcie trwania naszej demokracji , kiedy zaczęły wychodzić na światło dzienne jakieś dziwne "przekręty" w innych stowarzyszeniach , myślałam tak, " jejku żeby tylko temu Owsiakowi nie odbiło i to co robi żeby robił uczciwie" i dalej chciałabym żeby tak było. Nie wspomagam za wiele, ale co roku biorę pare złotówek żeby wrzucić do puszek , w tym roku też tak będzie. Ludzie którzy zajmują się Orkiestrą , nie oszukujmy się muszą normalnie zarabiać (nie pytajcie proszę ile to normalnie), i Owsiak i wszyscy inni , czy tego chcemy czy nie. Wrzucenie do puszki pieniążka jest prawdziwą dobrowolnością i niech tak zostanie . Wszelkie działania mające na celu burzeniu dobrego celu uważam za szkodnictwo, ale też wszystko co się wiąże z rozliczeniem takiej akcji powinno być bardzo przejrzyste i jasne i tutaj Pan Owsiak ma pole do popisu Uczciwość za Uczciwość

Basia
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Sztani

Każda Fundacja , każde stowarzyszenie partycypujące w pieniądzach PUBLICZNYCH a takowymi są i zbiórki ma rzecz WOSP podlegają TEMU SAMEMU PRAWU i Tutaj pojawia się problem czy...

Osobiście od lat kilku zabiegam o osławiony 1 % -ileż słyszę nie pochlebnych opinii ,że ale jestem wraz ze współpracownikami Bardzo szczęśliwy , że cały "marketing finansowy od A do Z " robi firma nie zależna i nikt nie ma możliwość nawet pomyślenia o malwersacjach .
Panie Księgowe są jak .....wszyscy Boimy stanąć przed Obliczem ( Choć są są to Bardzo Fajne i Bardzo Sympatyczne Panie ,ale po ..pracy )- wszystko opisane zapisane i dokładnie Opisane nawet 1 grosz

Myślę ,że i WOŚP działa na podobnych zasadach.

A może ten przystanek lub ten ogrom pieniędzy kogoś Bardzo BOLI
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

Inne instytucje pomagające ludziom też "są brane" pod lupę.Słyszy się różne opinie,były nagrania telewizyjne. To instytucje powszechnie znane .
Też stawia się im zarzuty.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

sztani pisze:(...) Moim zdaniem . choć moze się to nie spodobać Caritas zbiera o wiele więcej nie robiąc szumu medialnego (...)
Sztani, a może jakieś przykłady na poparcie tych słów? Czego "Caritas" zbiera o wiele więcej?
Pomijam tutaj pomoc bezdomnym (choć to bardzo wiele ), zbiórkę używanej odzieży i akcje skierowane poza granice naszego kraju?

"Wielka Orkiestra" nie działa cicho i skromnie jak „Caritas"? A dlaczego miałby tak działać? Jeśli można siłę mediów wykorzystać to dlaczego z tego rezygnować?
Poza tym porównywanie Caritasu do WOŚP jest chybione – ta pierwsza działa w imieniu Kościoła katolickiego, a ta druga jest instytucją społeczeństwa obywatelskiego.
Powstaje też pytanie: czy coniedzielne nawoływania księży z ambon do wpłacania datków na cele dobroczynne nie są aby również formą marketingu?
Kościół był i chyba nadal jest przeciwny dla WOŚP i Owsiaka - przykładem są zbiórki pieniężne przed kościołami dokładnie w te niedziele, w które gra orkiestra
oraz "Przystanek Jezus" kontra "Przystanek Woodstock".
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Myślę Dziadku Zbyszku ,że jak by policzono całą oprawę Finału WŚOP to grubo przerasta dochody tej kwesty . Wszystkie finały w miastach nie sa za darmo ,te światełka do nieba . za wszystko placimy my podatnicy . Kilka miast juz sie wycofało z uroczystej oprawy finału. Na temat Caritasu nie będę się wypowiadał bo wcześniej sam napisałeś o akcjach tej fundacji dość wyczerpująco . czy to mało? sam zajrzyj na stronę Caritasu dowiesz się więcej . mam takie przeczucie ,ze swoim pisaniem chcesz mnie sprowokować ale wybacz .O dziwo nie przypominam sobie równoległej zbiórki pieniędzy przez kościół i to akurat w tym czasie w którym zbiera WŚOP. Każdy ma prawo wyrażania własnej opinii i zdania czy to sie komuś podoba czy nie , oby tylko z zachowaniem kultury pisania i dobrym smakiem.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

XXIII WOŚP - do poczytania i do napisania...

Post autor: jacky6 »

basiat pisze:oj, Jacky, drażnisz, drażnisz....
Ja wiem jedno. Wszystko zależy, kto i w jakim celu pisze. Mówię o artykułach pojawiających się w prasie i necie. I niestety opcje polityczne też maja znaczenie w zabieraniu głosu.......w (nie)słusznej sprawie.
klasyczny przykład - jak brakuje argumentów - punktuje się "ad personam"...
a życie płynie swoim korytem i nikt jeszcze nie wskazał, która dziedzina życia nie jest polityczna...
ale to nie jest wątek stricte polityczny, więc ?
Orkiestro - Quo vadis ?

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Nie chcę nikogo do niczego prowokować. Jak sam piszesz każdy ma prawo do ... itd.
Zadałem więc proste i jasne pytanie: czego "Caritas" zbiera więcej? To są właśnie Twoje słowa.
WOŚP nie karmi bezdomnych, nie zbiera odzieży, nie wysyła darów za granicę.
"Caritas" nie kupuje sprzętu medycznego itd, itd. Napisałem, że porównania tych organizacji są chybione, bo inne są ich cele.
Nie powinno się robić licytacji, która więcej zbiera bo obydwie robią to w szczytnym celu i nie ma to znaczenia, która więcej.
Chyba, że próbujemy którąś wyróżnić, ale tu pada pytanie w jakim celu.
Nie przypominasz sobie zbiórek organizowanych tak jak pisałem?
Szkoda bo zostały skrytykowane nawet przez ludzi bardzo związanych właśnie z Kościołem,
a co z "Przystankami ... przypadkowa, idealnie zbieżna, data organizacji imprez?
Nie kwestionuję niczyjego prawa do wyrażania własnej opinii i zdania.
Zadałem proste pytanie i oczekiwałem kilku słów prostej odpowiedzi bez odsyłania mnie
na strony internetowe i komentarzy na temat kultury pisania i dobrego smaku.
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Jacky, ponieważ jest to " zaczepka" w moim kierunku to Ci odpiszę. Uwierz ,nie brakuje mi argumentów.....Pisząc " oj drażnisz" miałam na myśli, że prowokujesz forumowiczów do dyskusji, sam dobrze wiesz jakich. Nasz naród, tak, jak w innych kwestiach, tak i w tej, jest podzielony. Nie chcę kolejny raz wpadać do kotła z wrzącą wodą i niepotrzebnie się denerwować, bo nie chcę pisać kolejnego listu otwartego :lol: :lol: :lol: :lol: - ale nie znaczy, że nie mam argumentów.....
Wątek niepolityczny :?: , a i owszem, ale podział w dyskusji niestety tak!! :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

A mnie się nasuwa myśl ...Polsko z takimi podziałami...dokąd zmierzasz?
ODPOWIEDZ