ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
baron14
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 cze 2014 01:22

Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka - głos ostatni

Post autor: baron14 »

Dziadek Zbyszek pisze:
jacky6 pisze:Więc mamy siedzieć cicho na tyłku i udawać, że nic się nie dzieje ?
Właśnie to jest lobbowanie za wyrównaniem szans (...) Więc nie tylko siedzi jak mysz pod miotłą ale przykazuje innym milczeć...
jacky to jest mój ostatni głos w tej dyskusji z Tobą bo to nic tutaj nie wnosi i nie wyjaśnia.
Jakie to jest lobbowanie? To "głos wołającego na puszczy". Napisanie kilku złośliwych i ironicznych komentarzy w postach. Śmiech i tyle.
Zauważ, że jesteś prawie jedyną osobą tak aktywnie i jak napisałem wyżej, ironicznie pieklącą się o czasy wyjazdu, skierowania itp.
Nie odniosłeś się do żadnego akapitu w poście skierowanym do Ciebie. Za to masz znów do powiedzenia coś w temacie do barona.
Cytujesz wyciągnięte z kontekstu akapity i zaczyna się "bicie piany od nowa". To zaczyna być nudne i żenujące.
Jak nie wiadomo co odpisać na dane zagadnienie to lepiej zmienić temat i "czepić" się czego innego (nie po raz pierwszy zresztą)
Jeśli chodzi o mnie, nikomu nie przykazuję milczeć, ani też nie siedzę jak mysz pod miotłą, ale też nie mam powodów
do forumowego "pieniactwa" i złośliwego przygadywania, nie tylko w tym temacie.
Jak tak strasznie komuś zależy na tych wyjazdach to może trzeba zmienić po prostu region? Będzie zdrowiej, kolejki do wyjazdów mniejsze - same plusy.
(tu powinienem co niektórych przeprosić za poziom na jakim odpowiedziałem)
Była tu kiedyś poruszona w zawoalowany sposób taka kwestia: najechało się "goroli" do roboty, a teraz poszli na emerytury, renty i blokują kolejki do wyjazdów.
A najlepiej by było gdyby wrócili na swoje "wiochy". Tylko nikt nie pamięta jak po tych wiochach jeździli i agitowali do pracy.
Jak w latach 70 i 80 dla mieszkańców Śląska były przywileje o jakich mieszkańcy innych regionów mogli pomarzyć to było w porządku.
Teraz jak role się troszkę odwróciły to zaraz podnosi się larum bo się krzywda dzieje.
P.S. odniosę się jeszcze do Twojego kolejnego postu o lekarzach. Odwołujesz się do cytatu w, którym nic nie pisze o lekarzach wystawiających wnioski.
To mnie tylko utwierdza w tym co napisałem powyżej, że czas zakończyć tą żenującą i po prostu nudną, a momentami jałową już ,wymianę zdań.
Pisząc te słowa proszę pisać cała prawdę a nie tradycyjnie po łepkach i tylko to co wygodne , po 1 nikt nikogo na siłę na śląsk za uszy nie targał po 2 przyjezdni mieli za to o 30 % więcej przywilejów więcej niż mieszkańcy śląska a teraz jeszcze nas za to wszędzie opluwacie oj nieładnie i wstyd ale cóż to już standard Polaka i Polski sory taki mamy kraj :( :( :( :(
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

ŚLĄSKI - NFZ kolejka zamrażalnikowa ...

Post autor: jacky6 »

jacky6 pisze:
na stronie NFZ Katowice czytamy:

"Przewidywany czas oczekiwania na realizację skierowania na uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne dorosłych wynosi obecnie około 28 miesięcy. Skierowania po wymaganej przepisami prawa weryfikacji wracają do tej samej kolejki i są potwierdzane z uwzględnieniem czasu oczekiwania.

Skierowanie na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową wystawia lekarz ubezpieczenia zdrowotnego biorąc pod uwagę:

a.wskazania i przeciwwskazania do leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej,
b.w przypadku dorosłych – zalecaną częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, nie częściej niż raz na 18 miesięcy (co nie oznacza, że można korzystać z tej formy leczenia co 18 miesięcy, gdyż możliwości finansowe Oddziałów Wojewódzkich NFZ są różne, a co za tym idzie różnie kształtuje się częstotliwość wyjazdów do sanatoriów – raz na półtora roku do jednego wyjazdu raz na ponad trzy lata)."
dla przypomnienia - dedykuję DZ...
z uwagi na fakt, że w Śląskim NFZ interpretowane to jest jako zadanie przypisane POZ...
i nie ma zlituj - chyba, że ktoś ma układy ...

:mrgreen: :ugeek:
baron14
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 26 cze 2014 01:22

Re: ŚLĄSKI - NFZ kolejka

Post autor: baron14 »

Też kończę bo szkoda języka strzępić dopiero na śląsku się coś zmieni na lepsze jak zostanie samodzielnym państwem albo conajmniej otrzyma autonomie jak dawniej i tyle w temacie pozornej równości i wyzysku życzę miłego dnia wszystkim
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Jaki temat by nie był,pieniaczenie ...i wiadomo kto.Ludzie to jest forum społecznościowe,a nie ring do politycznych lub pseudo politycznych rozgrywek.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

fakt - to jest forum i "społecznościowe"...
a społeczność obejmuje wszystkie dziedziny...

gdzie się nie tylko przekazuje informacje ale przede wszystkim wyraża opinie ...

a że są dość często negatywne i krytyczne to bolą, oj bolą...

jak to łatwo podchodzić do likwidacji krytyki pod pozorem byle czego...
lejąc wodę, taką nie tylko z kranu...

i tak to już w życiu forumowym jest - nie tylko pisze się laurki i wysyła kwiatki ...

:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Alice pisze:Jaki temat by nie był,pieniaczenie ...i wiadomo kto.Ludzie to jest forum społecznościowe,a nie ring do politycznych lub pseudo politycznych rozgrywek.
Droga Alice

Nie mogę zgodzić się z Twoja opinią.

Panowie ;
Jacky
Baron
Dziadek Zbyszek

Wyrażają tylko swe opinie n/t systemu działania Funduszu .
Każdy z Panów ma rację , ale też każdy z Nich inaczej pojmuje zmiany ,które są efektem zbyt krótkiej kołdry jakim są finanse MZ.

Kiedyś zadałem pytanie
Ile po roku 1989 powstało nowych Sanatoriów w Polsce.
O ile zostały zmienione struktury lecznictwa sanatoryjnego w przeciągu 30 lat bo do tego okresu mogę się odnosić.
30 lat temu dysponentem wyjazdów Sanatoryjnych były..
Organizacje Związkowe czy też Resortowe .
Przypomnijmy Sobie bo nie jest to zbyt odległy czas ,że tak emeryci czy renciści korzystali z dobrodziejstw Sanatoriów poprzez Swe Zakłady Pracy.
Było FWP , były ośrodki wczasowe zakładowe

Dziś gdy nastał Nowy ustrój zniknęła opieka zakładów pracy ( chyba nawet Kulczyk nie ma swego ośrodka wypoczynkowego ).
Zostało to scedowane na Ministerstwo Zdrowia.

Sam wywodzę się z firmy ,która posiadała 2 Sanatoria oraz kilka ośrodków wypoczynkowych.

Oczywiście ośrodki nie są z gumy w dawnym Kombatancie w Kołobrzegu ( dawne MSW) z pokoi 2 osobowych zrobiono 3 miast 24 dni jest 21 , oczywiście przykładów można mnożyć .
Tak oddano w Kołobrzegu Arkę , ale i zamknięto Hutnika.

A ilość osób chorych pośrednio bardzo wyeksploatowanych przez system lat 70, 80 czy 90 bardzo wzrósł -fakt wielu już umarło ale Ci ,którzy na śląsku po zostali jeszcze się ratują .
Oczywiście wina tutaj jest też wśród i włodarzy miasta miast budować w Katowicach bodajże już chyba 8 czy 9 Galerie Handlową te pieniądze można było by przeznaczyć na Budowę Centrum Rehabilitacyjnego z Basenami i całą otoczka w Katowicach co roku przybywa wysokiej klasy rehabilitantów -katowicka AWF.

Zgadzam się z Opiniami Panów ,że czas czas oczekiwania na Śląsku jest zbyt długi bo osobiście mam porównania , ale zacytuję tutaj klasyka...

Sory takli mamy Region
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Darku,nie musisz się ze mną zgadzać.
Wypowiedzi Dziadka Zbyszka popieram...są jasne i przejrzyste,pieniactwa w nich nie ma.
Jacky,ja nie tylko piszę laurki i wysyłam kwiatki,ale też staram się nie obarczać wszystkich swoimi frustracjami.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

ŚLĄSKI - NFZ kolejka zamrażalnikowa ...

Alice pisze: Wypowiedzi Dziadka Zbyszka popieram...są jasne i przejrzyste,pieniactwa w nich nie ma.
Jacky,ja nie tylko piszę laurki i wysyłam kwiatki,ale też staram się nie obarczać wszystkich swoimi frustracjami.
A tak się stało - że nie są to moje frustracje ale frustracje mieszkańców tego regionu.
Nie każdy ma siłę i odwagę przedstawić bałagan i zaniedbania - nie tylko w dziedzinie ochrony zdrowia.
O wiele jest łatwiej narzekać po kątach.
I jak łatwo jest pijarowsko zacierać ślady nieprawidłowości, prywaty...
...
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

A jak się ma pieniactwo na TYM forum do siły i odwagi ?
Mam swoje zdanie na wiele spraw i skąd przypuszczenia,że narzekam po kątach? :shock:
To co robię w życiu codziennym nie dotyczy kompletnie rozmów na forum,a sprzedawanie frustracji swoich,czy cudzych dobrym pomysłem na pewno nie jest.Pies ogrodnika? Wiele wnosząca postawa życiowa.
Awatar użytkownika
czapi
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 09 cze 2011 06:47
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: czapi »

O "motyla-noga" gdzie my jesteśmy, co to za forum,czym się tutaj zajmujemy. Ja jestem Ślązokiem z dziada-pradziada, hasłem gorol abo hanys, komuna rozbiła wspólnotę ludzi w Naszym Regionie w czasach powojennych. Przed byli yno hadziaje i inksze beskuryje a Polok nigdy nie boł "gorolem" , chyba że ten za Przemszy :mrgreen: . Dejcie se na wstrzimanie "hanysy" ze Wsi Warszawa nie miejsce i pora, wydarzenia w Paryżu może też rozpoczęły się kiedyś tam, od takich niewybrednych pyskówek. Pisza tak poskokano alech sie fest znerwowoł na tych istnych Naszych Alkaidowców z Chebzio (nie ubliżając miejscu) co piszą takie gupoty. PS. A gruby i tak zawrzą choby tam same "gorole" fedrowali. :evil:
ODPOWIEDZ