Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
... ubywa pośredników, czyli rencistów...
Media podają, że już w tym roku mniej niż 1 mln osób będzie pobierać renty.
I zauważają, iż wydatki na te świadczenia nie rosną od trzech lat.
Jak wynika z najnowszych danych ZUS w połowie tego roku renty z tytułu niezdolności do pracy pobierało zaledwie 1,03 mln osób – a rok wcześniej było ich o blisko 40 tys. więcej.
Statystycy polityczni kalkulują, że jeśli utrzyma się obecne tempo spadku liczby rencistów, na koniec tego roku lub zaraz na początku przyszłego ich liczba spadnie poniżej miliona.
Będzie to swego rodzaju fenomen. Jak bowiem wynika z danych ZUS, nigdy po 1989 r. ich liczba nie spadła poniżej tego pułapu.
Fenomenów i zagadek będzie więcej - na przykład - czy renciści przejdą na zasłużone emerytury ?
W końcu ktoś musi zrobić miejsce aby starczyło finansów na emeryturę "króla €py" ...
No i znakiem tego Panie Dziejku - społeczeństwo jest coraz zdrowsze i zdolne do pracy...
Jacky przeczytałem Twojego posta i mam niesmaczne uczucia ponieważ są mi znane realia naszego Zakładu Uzdratwiania Społeczeństwa.
Powiem tylko jedno chory kraj i system,a dalej bez komentarza.
Pozdrawiam
mam nadzieję, że ów niesmak wynika z działania realistów zusowskich...
i liczę, że doczytałeś się mojej drwiny ale nie z ubożejącego społeczeństwa, któremu zamyka się dostęp do rent i emerytur oraz ogranicza się zasięg opieki zdrowotnej...
Ano Panie Dzieju doczytałem się i dlatego ostatnie moje słowo brzmiało-bez komentarza.
Myśle,że Mnie również zrozumiałeś,lecz teraz wybacz obowiązki wzywają i nie dotre do domku.
Raz jeszcze pozdrawiam. Trzymaj się.
Bardzo dobrze bo trzeba zrobić miejsce dla młodych a starsze pokolenie powinno sobie teraz odpoczywać. Tak być nie powinno, że stary pracuje a młody siedzi na bezrobociu.
zainspirowany dzisiejszym artykułem prasowym sięgnąłem do źródeł...
a jest nim GUS - a na jego stronie www w raporcie poświęconym emeryturom i rencistom AD 2013
podane jest przeciętna miesięczna emerytura i renta wg płatników:
ZUS - 1.855,52 mundurowi i wymiar sprawiedliwości: MON - 3.090,00
MSW (wewnętrznych) - 3.128,78 MS ( sprawiedliwości ) - 3.276,54 żywią i bronią: KRUS 1.121,52
oczywiście średnie te ujmują i szaraczków i tych z wężykiem na otoku...
...
pomijam w tym poście jedną płaszczyznę - czas odejścia na ową średnią...
jest tam jeszcze więcej ciekawostek...
to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi...
w mediach płaczą, że emerytów przybywa skokowo...
zatem w Rzepie czytamy:
"Czekali pięć lat
Skąd w ogóle nowa fala emerytów? Żeby to zrozumieć, trzeba się cofnąć do 2009 r., gdy rząd wygasił powszechne przywileje emerytalne dla 55-latek i 60-latków.
Wiedząc, że tak będzie, na świadczenia uciekły wtedy kobiety urodzone w 1953 r. i mężczyźni urodzeni w 1948 r.
Wygaszając przywileje, rząd zamknął drogę do wcześniejszego świadczenia kolejnym pięciu rocznikom.
Musiały czekać do osiągnięcia zwykłego wieku emerytalnego.
Ta „blokada" skończyła się w ubiegłym roku.
I to właśnie wyjaśnia wzrost liczby emerytów."
A potem koalicja dołożyła jeszcze wiek 67 a PBK im klepnął...