Górniczy protest
- jurand40
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 lut 2013 19:36
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękowano: 1 raz
Re: Górniczy protest
Tak Leon bo to jest dział na kazdy temat , cytuje Tu można inicjować tematy nie mieszczące się w zakresie innych kategorii.Leon43 pisze:Coś mi się zdaje że temat nie ma nic wspólnego z Sanatorium
-
forumowicz
Witaj koleżanko z pełnym szacunkiem dla zawodu nauczycielskiegoi nie zgadzam się z opinią jakoby nauczyciele byli tacy pokrzywdzeni.Mam przyjaciół i w rodzinie ten zawód ,nie jest żle finansowo a o wakacjach i wolnych dniach od pracy inni mogą tylko snićstokrotka pisze:Jurand 40 nie ironizuj -nauczyciele chcą obiecanych podwyżek które były ostatnio w 2012 roku -a miały być rewaloryzowane co roku - 2 lata poszły w zapomnienie ,oraz bronią karty nauczyciela,która i tak już została okrojona.Gdy ją zakładano nikt w kraju nie protestował a teraz wielkie halo.To samo było z górnikami w latach 80, wtedy to nikomu nie przeszkadzało że górnicy mieli "własne" sklepy z deficytowymi towarami.Ja mogłam na to popatrzeć przez szybę wystawową.Nie było protestów pozostałych grup zawodowych i nagle przebudzenie bo..żeby komuś dać -trzeba komuś zabrać.Od zawsze tak było.
Wiesz z czego są plotki ? właśnie z takiego pisania że nauczyciele chcą urlopu od maja itd.
Pozdrawiam nauczycieli
- margot
- W naszej pamięci

- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
Mam nauczycieli sąsiadów ...poczynając od ich dziadków , którzy nawet ,,dyrektorowali " ...nigdy nie mieli źle i wnukowie czyli moi prawie rówieśnicy również mają się dobrze jeśli chodzi o wolne godziny, dni ...ale
Ja mając dziecko w wieku szkolnym bardzo czynnie uczestniczyłam w życiu szkolnym od podstawówki przez gimnazjum i liceum włącznie z wycieczkami czego domagali się sami uczniowie
kiedyś było więcej wkładanej pracy do nauki dziecka przez nauczyciela niż teraz , nie siedziałam z córką przy odrabianiu lekcji oprócz rysowania szlaczków w pierwszej klasie bo tego nie cierpiała , w starszych klasach otrzymywała korepetycje z matematyki ponieważ była i jest w dalszym ciągu ,,noga " potrafi liczyć tylko pieniądze ...% to jest czarna magia
Reasumując: nigdy nie pracowałam w budżetówce tylko jako pracownik w prywatnej firmie , gdzie była minimalna płaca i na więcej musiałam sobie sama zarobić jeżdżąc po Polsce pracując w dosyć trudnym segmencie rynku czy jak teraz jako pracodawca zatrudniający legalnie ...-dziesiąt osób zobowiązany do zapewnienia pracy , aby mogli utrzymać swoje rodziny .
Nikt nie pyta czy mamy na ZUS , Skarbówkę czy inne zobowiązania dla Państwa ...termin - płatność - brak płatności - kara ...albo zwijanie interesu - ludzie na zasiłek ...
Jeśli sytuacja w kraju jest zła to dla wszystkich , a nie karty , podwyżki bo zapisane w ustawie , nikt nie pyta jak pada prywatna firma - dostawca podatku - o gwarancje państwowe tylko ...zwija interes tonąc w długach bardzo często dzięki innym kontrahentom .
Jeśli dalej będą takie żądania to sektor małych i średnich firm nie wytrzyma tego i będą zwolnienia , powiększy się ,,czarna strefa zatrudnienia " i mniejsze wpływy do budżetu , a to wiadomo co oznacza .
Olbrzymie ,,polskie " firmy zdobywające laury na targach , galach ...nie płacą podatków w Polsce
Albo będzie jakiś kompromis albo popłyniemy Wszyscy ..............................................................................................................................
P.S.
Idąc tropem mnie się należy więcej ...płacę miesięcznie ponad tysiąc złotych ZUS-u czy mogę żądać więcej np. w sanatorium ??? może powinnam
- ewasz
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 10 mar 2014 20:44
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 47 razy
- Podziękowano: 52 razy
O zgrozo, jest ich coraz więcej i tu właśnie m.in. jest ten "pies pogrzebany"
- basiat
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
- Oddział NFZ: Podlaski
Ja jestem nauczycielem z 30- letnim stażem. Od wielu lat jestem nauczycielem dyplomowanym ( wyżej juz nie mogę) i mogę zabrać głos jedynie w temacie tego zawodu. Nawet nie śmiem dyskutować o lekarzach, pielęgniarkach, górnikach, rolnikach, politykach, przedsiębiorcach, adwokatach,policjantach, informatykach.....i mogłabym jeszcze tak długo....., bo nie znam tak naprawdę ich sytuacji zawodowej. Znam ją jedynie z przekazów medialnych, a te, jak wiemy nie zawsze są zgodne z prawdą.
Nie kształciłam się w w/w zawodach, bo nie miałam albo zainteresowań, albo predyspozycji w tym kierunku. Wybrałam zawód nauczyciela, bo to było zawsze moim marzeniem i nie żałuję, że pracuję z młodzieżą. Kształcę gimnazjalistów i licealistów w szkole, która kolejny raz znalazła się w pierwszej setce najlepszych szkół w Polsce. I liczebność klas jest inna,niż podaje to jeden z naszych kolegów. Minimum 30 -tu uczniów.. Pracujemy od 8.15 do 17.00 . Niejednokrotnie przychodzimy na 7.30 i zostajemy po 17-tej.
Uczę dzieci, być może Państwa dzieci.
Czy to moja wina, że teraz mam 2 tygodnie ferii???
Tylko niewielu z Was wie , że w tym czasie będę się szkolić ( minn w kierunku nowej matury), przygotowywać uczniów do kolejnego etapu konkursu z mojego przedmiotu , pisać sprawozdania z przepracowanych godzin w I pólroczu, a moi inni koledzy i koleżanki będą prowadzić regularne zajęcia w szkole z tegorocznymi maturzystami. Tak, moi drodzy, ja pracuję w takiej szkole, gdzie nikt się nie opieprza, tylko wie, ze jak będzie niewydolny, to pożegna sie z pracą. I zapewniam, że za taka pracę i w takim wymiarze godzin jak mam ja, nie bylibyście szczęśliwi z wynagrodzenia. Jestem tego pewna.
Kruszynko
Ja pracuję dla dzieci,.... dla Waszych dzieci. Przykro mi bardzo, że spotkaliście się z nauczycielami, którzy pracują, bo muszą gdzieś pracować. Ale o takich pracownikach możemy mówić w różnych zawodach.
A to, że nauczyciele pracują latem na obozach??????? Pracuj i Ty, kto Ci broni???? Pracują, to zarabiają. To jest ich dodatkowa praca. Rezygnują z urlopu i pracują. Nie widzę w tym nic dziwnego. Czy to źle, ze chcą pracować? Nie jadą na obóz sami tylko z czyimiś dziećmi, może Waszymi dziećmi,? Bo niektórzy rodzice wolą mieć dzieci z głowy i w tym czasie sobie odpocząć.,....Nie pojmuję tego???!!!!
Temat nauczycieli, to temat rzeka, który powraca non stop. Przykro mi bardzo, że w moim zawodzie widzicie tylko 18 godzin ( to można już dawno skasować z pamięci) ferie i wakacje ( tu też niestety nie mamy, jak się komuś wydaje 2 miesięcy, bo jeszcze w lipcu pracuję społecznie przy naborze do szkół,a w ostatnim tygodniu sierpnia pracujemy codziennie w szkole przygotowując się do nowego roku szkolnego)
A wysokość wynagrodzenia......To co podają media......Smiechu warte. Ale każdy słyszy to, co chce słyszeć. Najłatwiej jest kogoś oceniać , nie siebie. Ten ma dobrze, tamten lepiej, tylko my źle. To przekwalifikujmy się i spróbujmy tego lepiej....
Pozdrawiam czytających
basia
- margot
- W naszej pamięci

- basiat
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
- Oddział NFZ: Podlaski
Ja mam szczęście pracować z mądrą, inteligentną i łaknącą wiedzy młodzieżą ( średnia ocen za I półrocze w jednej z klas pierwszych LO- 4,95, a średnia w całym gimnazjum 5.0)
- margot
- W naszej pamięci

Napisałam dużo więcej