Górniczy protest

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Re: Górniczy protest

Post autor: jacky6 »

stokrotka pisze:
Rozpoczynając pracę miałam zapewnienie że po 30 latach pracy będę miała możliwość odejścia na emeryturę.Nagle komuś w rządzie się odwidziało i zmieniono przepisy dodając nam wiele lat pracy.Uważam że przepisy wg. starych zasad powinne obowiązywać tych, którzy mieli przepracowane ponad 25 lat pracy.
...
Niektórym w 2008 roku zabrakło kilku miesiecy i ..... mieli po prostu pecha w życiu.
..
-tylko dlaczego mnie i wiele innych zepchnięto w tył kolejki będąc już prawie na mecie ?
Znakomite ujęcie...
ale tyczy się nie tylko nauczycieli...
...
miałem zapewnione, że po 35 latach aktywności i 65 żywota - przejdę na emeryturę..
i przed samym nosem:
- zwinięto prawo do wcześniejszej emerytury
chwilę później
- dołożono 10 miesięcy więcej "Arbajt macht fraj"..
a za kolejną chwilkę smyknięto po brukselkę, gdzie dają emeryturkę kominkową po mniej niż 60 lat i płaconą z kasy budżetu - tej samej, co skąpi biednym rencistom...
acha - po cichu uruchomiono tzw. emeryturę cząstkową niesłusznie zwaną wcześniejszą, kandydat dostanie pięć lat wcześniej ale tylko 50 % należnej emerytury a jak dożyje swojego wieku to mu z kapitału zdejmą to co wcześniej wypłacili...
amen...
PS - mam 44 lata stażu pracy w tym 15 lat na 2 etatach ...
pytanie ( mocno otwarte ) - kto skorzysta z mojego kapitału jak nie dożyję...
:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Jacky6 doskonale Cię rozumiem !
Mój mąż w tym roku ma 37 lat pracy w tym (17 lat ) w warunkach szkodliwych które nic nie dają.
Nie będę się rozpisywać bo to nic nie zmieni tylko napiszę ,że przed nim jeszcze 15 lat pracy ,prosty rachunek 51 lat pracy !!! A czy szanowny ZUS coś wtedy jeszcze będzie w stanie mu zaoferować :lol: poprzez smutek :cry:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

nie koniecznire górniczy ale zawsze protest...

Post autor: jacky6 »

Alek pisze:Jurand długo potrzebowałeś czasu na rozwiązanie zagadki.
wystarczyło zapytać się wujka Gugla ...
opisuje skrót ( zagadkę ) na pierwszym miejscu...
...
czy trzeba być ( byłym - niebyłym ) mundurowym dla umiejętności kumania się z wujaszkiem sieciowym ?

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

ale serce boli jak młody człowiek w wieku 33 lat jest emerytem. Nie jest to w porządku.....oczywiście zapewne pracuje dalej, chodzi o prawo do emerytury. Jest to komfort psychiczny, co miesiąc wpływa emeryturka i nie musisz się martwic czy Cię zwolnią z obecnie wykonywanej pracy.
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jurand40 »

Alek pisze:Jurand długo potrzebowałeś czasu na rozwiązanie zagadki. Dobrze,odpuszczam ale nie wymieniaj się kim nie byłeś ponieważ to nie ma się do tego co czasami napiszesz.
Chłopie nie zrozum Mnie źle,ale każdy z Nas tutaj był kimś i nie wymienia tego,a tym bardziej mówiąc o jednostce w której miałem okazje służyć. Koniec tematu.
Czołem żołnierzu.
Pozdrawiam
Alek chciałes żebym rozszyfrował skrót to to zrobiłem ,ja cały czas nie jestem na forum następnym razem dodaj ze mam na odpowiedz 5 sekund
Wiem ze chciałes mnie sprawdzic :) ,a gdybym ja dał Ci zagadke ile samochodów zmieścisz na parkingu przy szpitalu? :? :oops:
Teraz Ty nie zrozum mnie żle pozdrawiam Ciebie i Twoją Jednostkę Specjalną :lol:
Awatar użytkownika
Alek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 lip 2014 09:30
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Alek »

Jurand nie interesuje się Twoją osobą i zapamiętaj sobie raz na zawsze,że sprawdzić to Ja moge siebie,a nie Ciebie od tego są inni. Poniekąd chciałem,abyś rozszyfrował skrót.Lecz jeśli coś masz do mojej osoby to napisz,a nie prowokuj do zaczepki ponieważ na drugi raz nie będe się patrzył i odtrzymasz minusa,skoro lubisz drwić i szydzić nie zastraszam tylko pisz z sensem,zapamiętaj sobie również to,że krowie z pod ogona nie wyleciałem. Jeśli chodzi o Twoją zagadke,to w poziomie czy w pionie mają się zmieścić samochody na parkingu przy szpitalu? :oops: O jednostce specjalnej nie wspomniałem ani słowa,poczytaj swoje wpisy dobrze? Gdzie Ja służyłem to wyłącznie moja sprawa ponieważ nie rozpowiadam i nie przechwalam się tym co Ty zwłaszcza,że masz emeryture wojskową etcetera nie zazdroszcze Ci tego ponieważ nie mam powodu nikomu niczego zazdrościć. Mam to co mam i wystarczy Mi. Nie mam zamiaru wdawać się z Tobą w rozmowy ponieważ nie ima się z tym co piszesz i kim jesteś. Dzięki za pozdrowienia. Koniec tematu i nie będe prowadził z Tobą więcej konwersacji. Szczota i szmata nie zrobiły z Ciebie chyba oficera.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Może NIE W TEMACIE , ale Sam postanowiłem zacząć protestować.

Otóż jak płachta na byka na mnie działa zależność pobytu Małżeństwa w sanatorium na tą samą jednostkę chorobową tak od kilku lat działa na mnie.

Zatrudnianie Osób ,które korzystają z przywileju Emerytalnego jako pełnoprawnych pracowników.
Ostatnio podczas rodzinnego Spotkania pokoleniowego prawie doszło do Zadymy.
Otóż Dwóch Szanownych Szwagrów lat 47 i 48 ubolewali na nudę i Brak pracy.
OBAJ są na zasłużonej Górniczej Emeryturze , podobnie ma się z kilkoma znajomymi ze Służb mundurowych .
Wszyscy pracują w Firmach rzekłbym raczej portierskich nie ochroniarskich i poniekąd zabierają Pracę Młodym dla ,których nawet Śmieciowa Umowa za 5 zl netto była by wyzwoleniem od Rodziców ,

Dlaczego Ustawodawca pozwala na Pracę gdy pracownik osiągnął Wcześniej Swój Wiek Emerytalny ?
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Darku!

"Dlaczego Ustawodawca pozwala na Pracę gdy pracownik osiągnął Wcześniej Swój Wiek Emerytalny ?"

Dobre pytanie ,zwłaszcza emeryci :o z "dobrym" uposażeniem nie powinni odbierać zarobku bardziej potrzebującym.Bo są też tacy którzy mają głodowe emerytury ,ale to nie te grupy zawodowe :?
Pozdrawiam :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Alek pisze:Jurand jestem w odpowiednim wieku i nie mam zamiaru się z niego tłumaczyć,lecz jak rozszyfrujesz co oznacza ten skrót nie będe już nic pisał,ale nie nadmieniaj jednostki ponieważ obrażasz honor żołnierza,więc czekam na rozszyfrowanie skrótu: ZOMZ.
Zakaz opuszczania miejsca zakwaterowania - ZOMZ :lol: :lol: :lol:
Ja tak miałem przez całe dwa lata,nawet urlopu za drugi rok nie zdążyłem wykorzystać :lol:
Pozdrawiam zomzowców i anclowiczów :lol:
O k.... to nie w temacie. Sorry :mrgreen:
Awatar użytkownika
Alek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 lip 2014 09:30
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Alek »

Właśnie skończyłem oglądać "FAKTY" Wrocławskie (osoby,które znają to wiedzą,że to program telewizji regionalnej) i usłyszałem w nich,że 805 osób z firmy Fagor-Mastercook otrzymało wypowiedzenia z pracy. Z końcem kwietnia ustanie produkcja i zakład opustoszeje co te osoby będą teraz robić jak wywalczą swoje odprawy? Tak samo w podwrocławskim Jelczu około 190 pracowników Toyoty otrzyma wypowiedzenie,firma redukuje produkcję z powodu mniejszej liczby zamówień na silniki od swoich głównych odbiorców. Niby bezrobocie maleje,ale wzrasta i co teraz pozostanie tym ludziom jak niektórzy pracują ponad 30 lat,wszystko co było polskie znika z naszego kraju i praktycznie nie raz można jeszcze gdzie nie gdzie coś kupić,ale chyba z napisem z tyłu-Made in China. Mówicie o zarobkach i tym kim kto nie jest,ale pomyślcie o tych ludziach co im teraz pozostanie? Chyba zarejestrować się na zasiłek dla bezrobotnych i wegetować,że nie mają za co żyć. Jestem i byłem wiernym naszym krajowym produktom.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ