Prewencja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Prewencja ZUS

Post autor: Hana51 »

arkmal pisze:
Hana51 pisze:Witam. :kwiat: Kto mi podpowie jaka to róznica między sanatorium stacjonarnym a ambulatoryjnym? Spotykam się tu z tymi zwrotami ale nie wiem na czym one polegają. :oops: Pozdrawiam
Rehabilitacja w trybie stacjonarnym- wyjazd do sanatorium
W trybie ambulatoryjnym- rehabilitujesz sie w ośrodku w Twojej najbliższej okolicy, dochodząc, dojeżdżająć ale z własnego miejsca zamieszkania.

A w temacie terminów: Ja stawałem na komisji w pazdzierniku, wyjazd 17 kwietnia do Szczawnicy, to juz trzeci raz wykorzystam ZUS :D
Faktem jest ze ZUS bardzo zaostrzył przyznawanie rehabilitacji. Jest bardzo dużo odmownie rozpatrywanych wniosków. Mówie z obserwacji z samego zusu, jak i wsrod znajomych.
Dzięki :D
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

roxy pisze:Ciekawa jestem co to za szczególne względy medyczne powodują wysłanie poza magiczne 200 km? A Główny Orzecznik to kto to jest?
W każdym oddziale ZUS jest Główny Lekarz Orzecznik i to on decyduje o innym niż przysłowiowym wyjeździe 200 km. Ale trzeba spełnić warunek mieć schorzenia udokumentowane przebiegiem choroby (zaświadczenie )ze wskazaniem np. na góry lub zmianę klimatu. napisane pismo o zmianę do w/w Orzecznika i pracować ( nie być na chorobowym ,świadczeniu.) takie info otrzymałem z mojego ZUS i mogę nawet dziś zmienić miejsce . (gdybym chciał) Podanie plus zaświadczenie ,dokumenty ze wskazaniem na zmianę miejsca składamy w ZUS i czekamy na decyzję Gł. Lekarza Orzecznika .
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Pierwszy raz byłam na Komisji w ZUS-ie i pomimo wielkiego strachu przed niewiadomą, jestem już po wszystkim :D Spotkała mnie bardzo przyjemna niespodzianka. Trafiłam na przesympatyczną lekarkę orzecznika, która przeprowadzała ze mną dość szczegółowy wywiad na temat wszystkich moich problemów zdrowotnych, a nie tylko tego, z powodu którego znalazłam się na Komisji. Oczywiście Rehabilitacja przyznana i nawet niezły ośrodek mi się trafił :o ;) ....przyszedł czas na pokochanie... Lądka :serce:
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

I Biedroneczka... pofrunie do Lądka :lol: Gratuluję :D
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Re: Łódzki ZUS - terminy

Post autor: violet58 »

violet58 pisze:Pytanie do osób z województwa łódzkiego, czy może ktoś wie jaki jest obecnie okres oczekiwania na komisję i na kiedy przydzielany jest ewentualny wyjazd???
No to może teraz, z pierwszej ręki, otrzymam odpowiedź na nurtujące mnie pytanie.
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Uważajcie proszę na terminy bo mnie dzisiaj ZUS podniósł ciśnienie maksymalnie. Otóż dostałam pismo, ze mój wniosek o rehabilitację uznają za "wygasły" wskutek dwukrotnego niestawienia się na komisję lekarską. Tylko jak ja miałam się na nią stawić jak nie dostałam żadnego zawiadomienia, sprawdziłam na poczcie -nie było nic do mnie z Zusu:((((( I teraz się zastanawiam o co chodzi? Czy specjalnie tak kombinują czy ktoś nie dopatrzył wysłania pisma ale dwukrotnie????? Gdybym zadzwoniła pewnie bym się czegoś dowiedziała ale ja cierpliwie czekałam i co ??? I nic, muszę pisać odwołanie ale co z tego wyjdzie to kompletnie nie wiadomo.
A tak liczyłam na tą rehabilitację. :twisted:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Violet, ja czekałam równe cztery tygodnie na Komisję, ale wiem, że krócej też się czeka. W tej chwili przydzielają najwcześniej na początek marca, ale jak sam wiesz, przesunięcie terminu wyjazdu na odleglejszy jest możliwy, kwestia daru przekonywania, każdy ma jakiś swój osobisty powód ;)
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

roxy pisze:Uważajcie proszę na terminy bo mnie dzisiaj ZUS podniósł ciśnienie maksymalnie.
A tak liczyłam na tą rehabilitację. :twisted:
Na nasze nieszczęście ZUS powiadomienia o terminie Komisji wysyła zwykłym listem a nie Poleconym. Mnie kilka lat tamu zdarzył się nieuczciwy listonosz i kilka listów do nas nie dotarło. Dlatego trzeba być wyjątkowo wyczulonym na takie sytuacje i jeśli oczekujemy jakiejś ważnej korespondencji, to kontrolujmy na wszelki wypadek dany urząd. Czytałam niedawno, że jakiś Oddział ZUS-u miał problem z firmą dostarczającą przesyłki do klientów i w związku z tym uruchomił specjalną linię telefoniczną - informacyjną, o terminach Komisji, a w razie, gdy pacjent nie zgłosił się na wyznaczony termin z powodu niedostarczonej korespondencji właśnie, wyznaczał kolejną bez szkody dla zainteresowanego. Roxy pisz odwołanie z nadzieją, że uwzględnią problem niedostarczonej przesyłki. Powodzenia :kwiat:
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Dzięki Biedroneczko. Z informacji od kolejnej dziesiątej pani w ZUS-e dowiedziałam się, że wysyłają dwukrotnie pismo najpierw zwykłym potem poleconym-nie dostałam żadnego. Teraz to będę dzwonić minimum raz w tygodniu :lol:
emik
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 sty 2012 18:48
Podziękowano: 2 razy

Post autor: emik »

Biedroneczko, a jak udało Ci się dostać Lądek. Widzę, że jesteś z łódzkiego. Napisz czy na komisji byłaś w Łodzi czy gdzieś indziej.
ODPOWIEDZ