Prewencja ZUS
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
Re: Prewencja ZUS
- sztani
- Przyjaciel forum

sztani pisze:Wyjazd sanatoryjny w ramach prewencji rentowej nie musi być w ramach tz. L-4 . można być na urlopie lub częściowo L-4 i urlop wypoczynkowy, w momencie gdy urlopu mamy mało i nie wystarczy nam na turnus.Lekarz Orzecznik na komisji powiem ,ze nawet bardziej przychyla sie do sanatorium jesli osoba nie choruje i wcześniej nie była na zwolnieniu . Będąc ostatnio na komisji lekarz to sprawdzał . W sanatorium tylko pytają na początku czy będzie potrzebne zwolnienie za okres pobytu.Skierowanie na turnus otrzymałem z 6 miesięcznym wyprzedzeniem .
jeśli osoba nie choruje -czytaj nie przebywa na zwolnieniu sorki
- Princi
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 cze 2014 16:28
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękował: 5 razy
- jan19557
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 15 sie 2012 13:01
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 22
- Podziękowano: 3 razy
- sztani
- Przyjaciel forum

i tu nie zgodzę się . DuZo ludzi wyjeżdża . Tak jak pisałem nie jestem na L4 i nie bylem a jadę .inne koleżanki i koledzy z forum też . nazwa prewencja wskazuje na to ;.Prewencja czyli zapobieganie . Ludzie po zabiegach ,operacjach idą w końcu do pracy ale to nie znaczy ,że są zdrowi Janie .Znam w tej chwili kilka osób z forum które pracują i jadą na prewencję z ZUS lub na takiej byli i pracowali.Nie wprowadzaj swoim myśleniem ludzi w Błąd. Czasami ludzie nie dostają do sanatorium bo stan zdrowia nie pozwala i drugie trafią na kiepskiego Orzecznika .Proszę przeczytać co to jest prewencja rentowa na stronie ZUSjan19557 pisze:Ja bym powiedział inaczej. ZUS przychyla się do sanatorium pod warunkiem, że rehabilitacja da efekty i jeśli ktoś chodzi na zwolnienia. Dla ZUS-u lepiej się opłaci rehabilitacja niż płacić za L-4. Jeśli ktoś nie chodzi na L-4 to po co go wysyłać do sanatorium. To są rzeczy przeznaczone dla ludzi chorych.
Nie jest tak do końca jak twierdzisz. Jeszcze w tamtym roku spokojnie ZUS (Sosnowiec) przyznawał rehabilitacje osobom czynnie pracującym, ale równocześnie leczącym się przewlekle. Od nie długiego czasu zauważyłem znaczne ograniczenia w przyznawaniu kuracji. Ze swojego doświadczenia (mam spore w kontaktach z tą instytucjąjan19557 pisze:Ja bym powiedział inaczej. ZUS przychyla się do sanatorium pod warunkiem, że rehabilitacja da efekty i jeśli ktoś chodzi na zwolnienia. Dla ZUS-u lepiej się opłaci rehabilitacja niż płacić za L-4. Jeśli ktoś nie chodzi na L-4 to po co go wysyłać do sanatorium. To są rzeczy przeznaczone dla ludzi chorych.
Nie tworze teorii spiskowych, ale sami wiecie, komuś ostatnio przyznano duże pieniadze dotacyjne, no to trzeba je komus zabrać. No a my chorzy i rencisci nie zastrajkujemy....
- sztani
- Przyjaciel forum

Ok, ale podaj daty komisji na których stawali i dostali te skierowania. Podczas i mojego ostatniego wyjazdu, dużo ludzi było pracujących, na własny wniosek. We wrześniu 2014 znajome małżeństwo (czynnie pracujące) pojechało razem na kuracje. Jedno sanatorium, jeden termin, nie było problemów. Ja pisze o spostrzeżeniach z ostatnich dwóch miesięcy.sztani pisze:Nie będę dalej komentował ale w tej chwili spora grupa Forumowiczów pracuje i jedzie na prewencję rentową lub ostatnio była i ze Śląskiego też . Niestety z przyczyn oczywistych nie napisze kto, ale jadą.Podczas ostatniego mojego pobytu w sanatorium z ZUS ponad 50% to ludzie czynie pracujący. Sanatorium podreperowanie zdrowia i dalej do pracy.lepiej jak któś pojedzie do sanatorium na turnus i wróci do pracy jak ma siedzieć ileś tam na chorobowym
- aqula
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
- Staż sanatoryjny: 2
Program rehabilitacji leczniczej w ramach prewencji rentowej skierowany jest do osób:
- ubezpieczonych zagrożonych całkowitą lub częściową niezdolnością do pracy,
-uprawnionych do zasiłku chorobowego lub świadczenia rehabilitacyjnego po ustaniu tytułu do ubezpieczenia chorobowego lub wypadkowego,
- pobierających rentę okresową z tytułu niezdolności do pracy rokujących jednocześnie odzyskanie zdolności do pracy po przeprowadzeniu rehabilitacji.
Podstawą skierowania ubezpieczonego lub rencisty do ośrodka rehabilitacyjnego jest orzeczenie o potrzebie rehabilitacji leczniczej wydane przez lekarza orzecznika ZUS."
źródło www.ZUS.pl
Sama jestem osobą pracującą, ubezpieczoną, nie przebywam na L4 , a lekarz orzecznik przyznała mi sanatorium i na pewno nie na ładne oczy....