System leczenia uzdrowiskowego w Polsce
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 35 razy
System leczenia uzdrowiskowego w Polsce
Dzis odbyłem rozmowę z Szefem jednego z oddziałow NFZ ,rozmowa tyczyła innych zagadnień i mimo chodem zeszla na temat SANATORIA .
W roku 2012 w całym kraju podpisano o % mniej Kontraktow na sanatoria , powodem tego jest 'Konkurencja ZUS " wobec NFZ ,każda z tych firm ama swoja prewencja ! i kązdy Szuka optymalnych Rozwiązań .
Prewencja ZUS rozpoczeła sa działalnosc od roku 2000 i wpierwszych latch Raczkowala dopiero od roku 2008 zwiększono naklady na prewencje -diametralnie ograniczając przyznawanie świadczen ..rentowych
Obecnie ,aby otrzymac tzw rente nalezy troszke poleczyc sie i dopiero wtedy
Niestety ZUS nie posiada swej bazy Zabiegowo-sanatoryjnej stąd wchodzi w Zakres dotej pory zarezerwownay do NFZ, kolejna sprawa sa osrodki ,ktore nastawiaja się na KOMERCJE i to nie tylko ta pod ..dawne ddr ,ale dla Bogatego polskiego Biznesmena -poniekąd Spa.
I ostatnia poniekąd chyba najwazniejsza sprawa z ,ktorej mało Osob na Naszym Forum sobie ZDAJE minaowicie jednostki chorobowe i tzw przeroby sanatoryjne.
Sa w naszym kraju choroby gdzie na skierowanie czeka się do 6 miesięcy a sa i takie gdzie czeka się i 24 miesiace coz moze lepiej mieć chorobe mniej ..TRENDY gdzie na skierowanie czeka sie dlugo......
-
forumowicz
- margot
- W naszej pamięci

- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
Re: kolejka do sanatorium...
( takie mam nieoficjalne info)
- darek
- Przyjaciel forum

"NALEZY MIEC troszkę za ..uszami"
Ale drogi Max-ie ..mozna z Tym ..Życ
Fakt Bardzo duzo zalezy do STANU zdrowia i rokowan ...
- margot
- W naszej pamięci

na moim turnusie była dziewczyna skierowana na kręgosłup ??????? , a jest to przypadek ewidentnie psychiatryczny i pół roku po turnusie kilka osób ma problem - między innymi i ja .Od czerwca napisała 1902 sms-y ( to tylko do mnie , nie licząc innych osóbi prób połączeń np. po 27 jedno po drugim) włącznie z takimi , że miała wypadek lub np. że jutro skończy ze sobą , a od 3 tygodni jest na etapie przyjazdu do mnie tylko jak to określiła ja mam obowiązek zarezerwować jej pokój z klimatyzacją bo lubi mieć ciepło .Więc gdzie tu jest logiczne myślenie lekarza i profesjonalizm - po prostu wyrzucone pieniądze w ,, błoto " - może skorzystała z 1/3 zabiegów , ale chyba nawet nie . W tej chwili złożyła papiery na kolejny wyjazd i zostały przyjęte .
POZDRAWIAM
- darek
- Przyjaciel forum

Zgadzam się z Toba całkowicie !!
Lekarze wypisujący wnioski wypisuja je ,aby miec poniekąd Spokój ,spokój od pacjentów.
Ale i wiele Osób poprostu nie KWALIFIKUJE się na leczenie sanatoryjne , pomijam tutaj fakty braku oglady ,zachowania elementarnych zasad dobrego wychowania tudzie wzgledy higieniczne.. nie wspominając o osobach ,ktore poniekąd NADUŻYWAJĄ .
W tym roku poznałem pewnego gentelmena ,ktory postanowil sobie odpocząc w sanatorium ..
Córka wypisala mu wniosek poszpitalny( widziałem i miałem w rękach wniosek adres pacjenta i lekarza ..ten sam!!!!!) i tatus leczył sie na ..cukrzycę choc nie brał .leków nie posiadał Żadnej wiedzy ,ale się leczył.
Pan ten poprostu przyjechał sobie na 21 dni BEZPŁATNEGO Urlopu czy oszukał ..poniekąd Nie Pan ma 50 lat i byl ..pierwszy RAZ poznał blaski i cienie Życia wsanatorium w Kołobrzegu byl maj/czerwiec.
Lekarz Balleonolog nieraz nie trafnie kwalifikuje pacjentów do leczenia kilka lat temu był Skandal do tego samego osrodka kolejny raz przyjechała osoba ,ktora poprzednio miała próbę samobójczą a po roku czy dwoch znowu była pomimo ,że Ośrodek wysłał informacje do NFZ.
Byłem wiele razy w sanatoriach ok mam pecha ,że niestety choroby do mnie lgna ,ale z obserwacji wynika ,że naprawde Wiele osób poprostu nie kwalifikuje sie do pobytów w Santoriach .
Nie wspomnę tutaj przypadku z roku 2010 czy tez 2009 gdzie na 21 dni został przywieziona osoba karetka i przez 21 dni nie wyszła z ..pokoju okazał sie ,że to mama pewnego znanego lekarza z ....Pana Ordynatora.
czy był to pobyt ..prywatny NIE z NFZ.
W Konstytucj Naszego Państwa napisane jest ,że każdy ma prawo do leczenia ........... jednego leczymy normalnie drugie ..troszke Drożej a ze Trzeci niedożyje coż
- Selene
- W naszej pamięci

- Na forum od: 16 maja 2010 11:51
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 12
Re: System leczenia uzdrowiskowego w Polsce
- margot
- W naszej pamięci

- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękowano: 10 razy
Powód: violet, nie chcę by obrazek z tym panem tu gościł ;)
- darek
- Przyjaciel forum

Mam przyjemność chorowac na "dziwne "choroby cywilizacyjne XXI wieku niestety pomimo zmian w naszym kraju w latach 90-tych Dla ZDROWIA nie ZROBIONO NIC
Poza oczywiście Panem Owsiakiem dzieki ,ktoremu Słuzba zdrowia jeszcze egzystuje.
Jest XXI wiek a wielu lekarzy pracuje wg metod wypracowanych w Starym systemie , iluz to ministrów poległo na Naprawie SYSTEMU ZDROWIA .
System leczenia jest Zły, zamiast profilaktyki jest juz leczenie skutkow.
od roku 2000 gdy nastapiła reforma , miała i nastapic reforma ZDROWIA fakt zlikwidowano Ministerstwo Zdrowia i powstał NFZ ,ktory ma w niedługim czasie byc zlikwidowany ,aby powstał NOWY twor.
Swego czasu pewien Szef Funduszu wymyslił karty CHIPOWE ,ale co z tego skoro sa one nie dopracowane !
Wg Mnie jak i wielu osob podczas rozmów wystarczyło by ,aby UZUPEŁNIC te karty i na takim nosniku była by cała HISTORIA chorego tylko po co , wtedy by skończyły się malwersacjie sprawa doplat do leków etc
System Sanatoryjny w POLSCE jest chory jeżdżac widzę ,że sanatoria po za oczywiście prewencja ZUS to poprostu FWP z lat 70 czy 80
Wiem ,że wiele osób NIE STAC na wypoczynek ,ale na mily BÓG dlaczego osoby mające dziś 30 ,40 ,50 lat czekaja na sanatoria po 24 miesiace są to osoby ,pracujące ileż to mają problemów z Urlopami wszak oddaja z puli 26 -18 dni .
Niemam NIC przeciw Seniorom ,ale niech NFZ swa pulę (,która i tak jest okrojona - wiele ośrodków zrezygnował z NFZ na rzecz ZUS płaci lepiej i szybciej !!) dzieli w odpowiednich proporcjach.
Kolejna sprawa na wniosku jest informacja o chorobach ,ktore DYSKFALIFIKUJĄ do pobytów w sanatoriach to Dlaczego Lekarz wypisuje , jak i lekarz Balleonlog wysyła .
w zeszłym roku znajomy ,który we wniosku napisał ,że ma Wirusa C dostał sanatorium słyszałem o chłopaku z Wrocławia z AIDS...
Margot pisze o traumie ,ktora przezywa ,każdy w sanatorium jest Otwarty , mamy więcej czasu możemu komuś pomoc tylko ,że czy Margot dzis wiedząc co ja spotka pomogła by wtedy podała nr tel -NIE
System zdrowia ,system sanatoryjny winien być Zmodyfikowany niestety nie będzie NIGDY do czasu do kiedy w tym kraju będzie przyzwolenie na traktowanie Nas w sanatoriach jako dodatek.
Nikt do sanatorium nie jedzie za darmo
a) doplaty do pokoju
b) zaplata przez NFZ z Naszych składek
c) dokupowanie zabiegów
Koszt pobytu kuracjusza kwota a+b równa się opłacie komercyjnej a dodatkowo przez 365 dni jest RUCH w INTERESIE czyli ciagły zarobek ...
ok przepraszam ..pojechalem ,ale to stres mlodszy syn dzis broni swe magisterium a starszy zostanie ..ojcem ...