Piękne fragmenty z książek przeczytanych

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Piękne fragmenty z książek przeczytanych

Post autor: Felice »

barbara-g1 pisze:Alis,
piękne słowa, ale nie śmiem nawet ruchu żadnego zrobić , wszak to ze specjalną dedykacją :D

naprawdę piękne i mądre :kwiat:
Basiu,dedykacja dla Sztaniego dotyczyła głównie autorki....treść do przemyślenia dla wszystkich którzy mają ochotę przy niej się zatrzymać.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

kamień spadł mi .... , ale podtrzymuję piękne teksty wrzuciłaś :kwiat:

ja trafiłam min. na takie słowa:

" Muzyka jest jak zapach . I jedno i drugie to nośniki wspomnień"

"Piękno kobiety nie przejawia się w ubraniach , które nosi, w jej figurze lub sposobie w jaki układa włosy. Piękno kobiety musi być widoczne w oczach, ponieważ są one drzwiami do jej serca- miejsca , gdzie mieszka miłość"

drugi fragment to są słowa Audrey Hepburn , ale autorka przywołała je w swojej książce "Prowincja pełna smaków"

Basia :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Nie lubimy wysiłku ,bo po co ? Nie lubimy chodzić pieszo,bo po co ? Nie lubimy czytać książek ,bo po co.? Jest telewizja ,internet ... Wszystko jest gotowe przygotowane do konsumpcji. Otrzymujemy od świata półprodukt. Zatem życie jest półproduktem a nie prawdziwym życiem .
Prowincja pełna czarów.
K. Enerlich
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

"Miłość to raptem słowo. Słowo z kina, z książki, z kolorowego pisma. Tak wielu ludzi wierzy, że wystarczy je wypowiedzieć i już będzie dobrze, bo ono uleczy, uratuje, oczyści. A to tylko słowo. Łatwo je wypowiedzieć, równie łatwo unieważnić. Ale spróbuj je przekształcić w prawdziwe, trwałe uczucie, zmień je w ściany domu, który stać będzie latami, niczym nie zagrożony i da ci szczęście, bezpieczeństwo, poczucie sensu i radości z każdej spędzonej wspólnie chwili. To jest trudne, a często niemożliwe. Nie wielu to umie. Naucz się tego."

Dorota Terakowska (z książki "Ono")
forumowicz

Czytając książkę "Czas w dom zaklęty" trafiłam na taki akapit, który troszeczkę mnie "zmroził" , ale to też jest wskazówka życia :

" Przekleństwo wypowiedziane w chwili złości to klątwa, która ma ogromną moc i niemal zawsze się spełnia. Pamiętaj, nie życz innym nieszczęścia, bo życzenia takie są jak klątwa i mogą przydarzyć się tobie, ponieważ przekleństwa mogą powrócić, wyrządzając tobie szkodę. Zgodnie z zasadą Potrójnego Powrotu."
Awatar użytkownika
eluunia
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 lut 2013 16:44

Post autor: eluunia »

"Kiedy rozum zdolny jest pojąć, co się wydarzyło, rany w sercu są już zbyt głębokie".
Carlos Ruiz Zafon - Cień wiatru
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

" Śnieg jest zamarzniętą doskonałością, jego wielokątnej geometrii nie narusza żadne wzruszenie zapachu. W zimnej symetrii kształtów nie ma miejsca na chociażby najdelikatniejszy aromat."

Manuela Gretkowska-"Podręcznik do ludzi."
forumowicz

....Zrozumiałem, że istnieją ludzie, w których towarzystwie człowiek czuje się lepiej, wszystko, co gorzkie przemija, a świat rozpromienia słońce..... i jeszcze jedno ....Kiedy liście opadły z drzew, gdy słońce świeci na zieloną trawę i ptak ćwierka, można by pomyśleć, że to wiosna. Z pewnością tak samo i stary człowiek w jesieni swego życia miewa chwile, w których serce jego śni o wiośnie..... z autobiografii Hansa Christiana Andersena " Baśń mojego życia "
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

„Przed pięciu minutami byłam tak nieszczęśliwa,że pragnęłam,bym się nigdy nie urodziła,teraz zaś nie chciałabym się zamienić z aniołem!”
Ania z Zielonego Wzgórza
forumowicz

[....] A teraz z mych ramion zrobię ci kołyskę,
niech cię , miły, nie poranią leśne trawy niskie.
A ty śpij, a ty śpij,
zanurz się w noc ciemną,
a ty śnij, a ty śnij, śnij, że jesteś ze mną [....]

jest to zwrotka piosenki napisanej przez Agnieszkę Osiecką , inspiracją tekstu była miłość Agnieszki i Jeremiego (Przybory)- piosenki z miłości
Książka pt , "listy na wyczerpanym papierze"

Basia :kwiat:
ODPOWIEDZ