Dzien - Dzis jest ogolnopolski dzien walki z depresja
- zorro
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 17 sty 2014 07:00
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 3
Re: Dzien - Dzis jest ogolnopolski dzien walki z depresja
Alice pisze:Pisaliśmy w jednym czasiea tutaj jeszcze wypowiedź została rozszerzona.
Widzisz jak pięknie się zgadzamy...
- zorro
- Przyjaciel forum

Temat jakby jednodniowy..., wczorajszy... refleksyjny jednak bardzo i bardzo pasujący do treści nielicznych niestety wpisów...
Wpisów 12, odwiedzin 213...
Wybaczcie, ale muszę to powiedzieć byśmy być może zdali sobie sprawę z tego problemu społecznego i innych temu podobnych...
Jako forumowicze stanowimy pewną reprezentację i przekrój naszej całej społeczności, dodam że aktywną, wrażliwą i prospołeczną (z pewnymi wyjątkami ale tak bywa w życiu...) o czym świadczy nasza obecność na forum, poruszane tematy, zajmowane stanowiska...
A w kwestii depresji... mało nas, może tak właśnie wygląda wrażliwość społeczności całej na przykładzie naszej...
Można też przyjąć i założyć, że problem nie istnieje, że nie ma o czym mówić i pisać, że temat wydumany i wyolbrzymiony... i wtedy jest bardziej OK, jesteśmy usprawiedliwieni...
Ale myślę, że OK nie jest bo każdego dnia widzimy smutnych ludzi... może jeszcze nie w depresji ale idących w tym kierunku.
Popatrzcie na twarze ludzi w galeriach, w barach, w pracy... dominuje ponurość i permanentne zmęczenie...
Problem jest chyba większy niż mogłoby się wydawać
Dokonajmy retrospekcji ostatnich dwudziestu pięciu lat... jacy byliśmy, jak żyliśmy, jacy jesteśmy jak żyjemy...
Z optymizmem jednak i mimo wszystko pozdrawiam wszystkich
-
forumowicz
hmm, jestem jedną z tych osób odwiedzających, ale to nie znaczy , że jeśli nic nie powiedziałam, to mnie nie obchodzi.
Obchodzi, jak najbardziej i dostrzegam problem wokół siebie. Kto wie czy nie dotyczyłoby mnie osobiście , gdybym w porę nie dostrzegła , że coś się ze mną dzieje nieprawidłowego ?.
Czy to oznacza , że nie jestem wrażliwa ?,
Myślę, że czasami im mniej wypowiedzi, a duża ilości wejść i spokojnego przeczytania postów może dać więcej dobrego niż , powiedzieć coś aby powiedzieć.
Dobrze, że jest taki dzień 23 lutego , który przypomina , że wokół nas są bliscy, którzy wołają o naszą pomoc, a jaką ..... odrobinkę trzeba się postarać żeby odpowiedzieć .
Basia
- zorro
- Przyjaciel forum

Moja refleksja na temat wczorajszego dnia w aspekcie ilości wpisów i odwiedzin strony jest wyłącznie refleksją...
Nie adresowałem jej do nikogo właściwie... nie traktuj jej osobiście...
Pomyślałem tylko, że istnienie depresji jest marginalizowane w praktyce i niedostrzegane profilaktycznie a powinno...
Ilością wpisów na ten temat i odwiedzin tej strony zilustrowałem jedynie fakty...
Miałem okazję podyskutować z kolegami wczoraj wieczorkiem zarysowując temat jaki zaistniał na naszym forum i "na żywo" obserwowałem jak reagują...
Przyznali, że rzeczywiście jesteśmy zalatani, zagonieni, zmęczeni i nie widzimy "fotografii dnia" w wymiarze emocjonalnym, widzimy w materialnym swoim najczęściej...
A depresja jest stanem ducha i myśli... nie jest widoczna...
Dobrze, ze jest taki dzień w roku, przydałby się raz w miesiącu... a najlepiej w tygodniu...
Wyjątkowo trudny i złożony temat...
Pozdrawiam
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
-
forumowicz
oczywiście , że nie kierowałeś swojej refleksji personalnie do mnie , ale wypowiedziałeś sie publicznie, a więc pośrednio do mnie (tak odbieram te nasze wypowiedzi), dlatego odpowiedziałam w taki sposób , a nie inny.
Definicję "depresji" można sobie sprawdzić , zresztą po części została ona przytoczona, tylko jak to wszystko przełożyć na To Forum ?, i czy w ogóle to N-S, jest dobrym polem do polemiki na ten temat - nie wiem , po prostu nie wiem
Mam nadzieję , że każdy , a przynajmniej znaczna nasza część społeczeństwa zauwiaża i wie co to jest "ta tajemnicza pani", ale część z nas mówi - co tam wydumka i muchy w nosie.
Mówisz , że obserwowałeś reakcje kolegów- czy to co powiedziałam zgadza się ?, czy jestem w błędzie.
Spójrzmy na nasz ogródek, tutaj gdzie jesteśmy bardzo anonimowi (ukryci pod loginami, awatarami) , sami niejednokrotnie mówimy o sobie jacy jesteśmy, co nas boli i na ciele, i na duchu, mówiąc o tym wprost, ale i przez zamieszczane cytaty, obrazki, kolory, myśli , nawet muzykę.
Nie patrząc - widzimy i czujemy nastroje naszych kolegów.
Depresją się nie zarazimy, ale najbliższe otoczenie bardzo je odczuje (to również ktoś przede mną powiedział), myślę , że mówienie o tym jest potrzebne, ale z jaką częstotliwością , a tutaj powiedziałabym : dwie osoby i trzy zdania
Zgadzam się z Twoim zdaniem "Wyjątkowo trudny i złożony temat..."
pozdrawiam serdecznie
Basia
- zorro
- Przyjaciel forum

Czy coś się zmieniło...
Jak jest w tej kwestii...
- margot