SZPITAL UZDROWISKOWY

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
malgorzata46
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2015 10:04

Re: SZPITAL UZDROWISKOWY

Post autor: malgorzata46 »

Witajcie . Szpitalne uzdrowisko się należy po pobycie w szpitalu. Wystawia lekarz pierwszego kontaktu zaraz po wyjściu ze szpitala tylko że wypis jest ważny miesiąc i musisz zdążyć wtedy złożyć wniosek do NFZ ... lekarz powinien zaznaczyć na wniosku pobyt szpitalny i dołącza się do wniosku ksero wypisu ze szpitala...Może także lekarz prowadzący Cie w szpitalu również wystawić wniosek ale musi to być choroba przewlekła bo inaczej to za bardzo nie chcą i wysyłają do lekarza pierwszego kontaktu...musi minąć rok od ostatniego pobytu w sanatorium byś móc składać następny wniosek do sanatorium. Jedynie zaletom jet to że czekasz do 6 m. po złożeniu wniosku i za nic nie płacisz masz za darmo cały pobyt... na tym polega szpitalne uzdrowisko...
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Małgorzata46,nie jest do końca tak jak piszesz.W przydziale szpitala uzdrowiskowego decydujący jest rodzaj schorzenia i stan pacjenta,a nie to czy leżało się w szpitalu czy nie i o tym przydziale decyduje lekarz balneolog z funduszu a nie lekarz kierujący.Ten tylko sugeruje odpowiednim zaznaczeniem w rubrykach.
Nie musi również minąć rok,żeby składać wniosek.
Awatar użytkownika
asia13
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2013 00:15
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: asia13 »

malgorzata46 pisze:Wolała by święta spędzić w domu i pojechać dopiero w maju lub czerwcu...W maju minie 18 miesięcy od ostatniego pobytu....A z tego co czytałam to musi minąć najmniej 18 miesięcy...Tylko zawsze jest pytanie gdzie wyślą... A co Wy polecacie na drogi oddechowe astmę mieszaną....Byłam już w Szczawnie Zdrój , Dąbkach , Jedlinie Zdrój , Lądek Zdrój,,,,
Mnie na drogi oddechowe bardzo służy powietrze Szczawnicy a i inhalacje celkowe ,ktore mi zalecono bardzo pomagały.Tereny też piękne .Myślę,że warto choć trochę pod górę. :)
malgorzata46
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2015 10:04

Post autor: malgorzata46 »

Alice pisze:Małgorzata46,nie jest do końca tak jak piszesz.W przydziale szpitala uzdrowiskowego decydujący jest rodzaj schorzenia i stan pacjenta,a nie to czy leżało się w szpitalu czy nie i o tym przydziale decyduje lekarz balneolog z funduszu a nie lekarz kierujący.Ten tylko sugeruje odpowiednim zaznaczeniem w rubrykach.
Nie musi również minąć rok,żeby składać wniosek.
Witaj Alice. Przecież wiadomo że jak ktoś leżał na grypę a nie ma choroby przewlekłej lub choruje na poważne schorzenie to go nie skieruje lekarz do sanatorium na poszpitalne....Nie wiem jak jest w waszym NFZ ale u nas w Dolnośląskim Lekarz w NFZ bierze pod uwagę to co jest napisane i zaznaczone na wniosku przez lekarza wystawiającego wniosek.... ;) Przynajmniej w moim przypadku zawsze biorą pod uwagę i jeszcze nie zdarzyło mi się by było inaczej ;) I u nas musi minąć rok na złożenie a na przydział od ostatniego wyjazdu 18 m. wtedy Cię wysyłają ;) Tak mi w tym roku powiedziała pani z NFZ jak dzwoniłam czy moje dokumenty już dotarły ;) :? Owszem możesz złożyć wcześniej wniosek ale on porostu będzie sobie leżał i czekał na swoją kolejkę ;) to tyle co ja wiem na ten temat ;) miłego dnia
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Małgosiu, obawiam się że to o czym Ty piszesz a o czym pisze Alice, to dwie różne sprawy. różne skierowania.... pozdrawiam.
rak1946
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 09:12
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: rak1946 »

No nie w wielkopolskim nfz cuda sie dzieja :D od wczoraj jeden i ten sam numer kolejkowy leczenie uzdrowiskowe szpitalne profil reumatologia :D moze cisza przed burza :D
MaryKate
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 gru 2014 13:40
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: MaryKate »

Koniec miesiąca pewnie już przydział wyczerpany , od poniedziałku marzec nowe pule do rozdania na cały miesiąc bedą oby tylko mnie przydzielili jakiś sensowny ośrodek , kolejka u nas posuwa się nawet dość szybko i myśle że w tym miesiącu już sie dowiem gdzie mnie los NFZ rzuci . :o
gaik
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 27 lut 2015 15:23
Oddział NFZ: Wielkopolski

Post autor: gaik »

Witam Serdecznie!!!
Jestem tutaj po raz pierwszy,mam numerek 117 i czekam 10 miesięcy,a okres oczekiwania napisali ok.12.
Czy ktoś ma numerek zbliżony do mojego?
I czy ktoś się orientuje ile czasu przed wyjazdem przysyłają skierowanie w wielkopolsce?
Awatar użytkownika
Iza03
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 paź 2014 12:37
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Iza03 »

Witam
U mnie od wczoraj spadły 4 numery, teraz mam 182, to jest dobrze bo były dni, że nic.
Też się zastanawiam z jakim numerem przydzielają :)
Awatar użytkownika
kociu
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 24 sty 2013 18:51
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: kociu »

Witaj Iza ja też jestem z łódzkiego i czekam na szpital ale ja jeszcze mam troche czekania bo mam ponad 300 :( :(
ODPOWIEDZ