WYSOWA 95 INSTYTUT ZDROWIA CZŁOWIEKA

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
karolka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2012 18:47

WYSOWA 95 INSTYTUT ZDROWIA CZŁOWIEKA

Post autor: karolka »

Witam!
Jadę pierwszy raz do sanatorium .Czy ktoś wie jakie zabiegi są tam stosowane w schorzeniach psychosomatycznych? A takie rzeczy jak żelazko, suszarka do włosów, są dostępne na miejscu?
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: WYSOWA 95 INSTYTUT ZDROWIA CZŁOWIEKA

Post autor: andrzej1955 »

Witam, poszukaj wpisów na temat Wysowej - masz dość obszerne opisy, pozdrawiam :)
karolka
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2012 18:47

Post autor: karolka »

Dzięki , trochę poczytałam. Czy może ktoś był tam w okresie zimowym? Chodzi mi czy w pokojach i ośrodku jest ciepło? Nie wiem jakich rzeczy więcej zabrać.
,
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam, parę lat temu w całym budynku wymieniono okna na nowe i ocieplono z zewnątrz, w żadną zimę nigdy tam nie zmarzłem, chłodniej może być tylko w apartamentach na 3 piętrze, ale z tego co mi wiadomo jest to część hotelowa i z przydziałów ZUS czy NFZ tam nie kwaterują, pozdrawiam :)
annaperenna
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 21 gru 2012 09:39
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: annaperenna »

Karolka, ja tez tam jadę, 26 stycznia. Dzwoniłam tam i żelazko jest do wypożyczenia, 2 zł za godzinę. Suszarke tez mozna wypozyczyc. Ręcznik oferują - jedna wymiana na cały pobyt. Czajnik na korytarzu ogólnodostepny. Chłodniejsze sa pokoje od północy tylko że to są jedynki.
annaperenna
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 21 gru 2012 09:39
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: annaperenna »

Wróciłam parę dni temu z Instytutu. Mam wiele zastrzeżeń do tego obiektu. Przede wszystkim brak właściwej opieki medycznej - cały niemal turnus był chory. Rozpisano nam jako zabieg wyjście do parku wodnego - do innego obiektu i po wyjscou z wody mielismy raptem 15 min zeby sie przebrac i dojsc na obiad. Praktycznie pędem... Wyżywienie było niesmaczne i dziwnie zestawiane, np śniadanie - zupa mleczna, kiełbasa smażona i pasta z makreli (konserwa). Albo na kolacje praktycznie tylko flaki (mnóstwo zwrotów było). W przeciągu całego turnusu na kolacje powtórzyły sie 4 razy kopytka. Wiele razy mielone kotlety i piers z kurczaka. Dla mnie jedzenie było bardzo monotonne. Często do kolacji podawano kawałek jakiegos suchego ciasta, raczej mającego przypominac drożdzowe. To duzy obiekt i w zimie często niedogrzany. Polecałabym zabrac ze sobą ciepłe rzeczy, bo nawet jesli sie ma szczescie i jest w ciepłym pokoju, to na zabiegi i stołówkę juz trzeba spacerowac w chłodzie. Na dole jest kawiarnia w której można sie bawic codziennie, pod warunkiem, że nie zostanie ona zalana falą kuracjuszy z sasiednich obiektów, tj. z Beskidu i Biaweny. Moża zabarac ze sobą jakas płyte z muzyka do tanczenia, jest możlwiosc poprosic barmana, pana Marka, żeby ja włączył. Internet ma słby zasieg, nad braniem ze soba laptopa bym sie mocno zastanowiła. W sali szafirowej na dole ejst komputer, wpprawdzie staruszek, ale jest i dla mnie był wystarczający. Baza zabiegowa jesli chodzi o rehablitacje ruchowa jest bardzo słaba, i to była ocena praktycznie całego turnusu... Plusem było jednak wspaniałe towarzystwo:)
kryka
Na forum od: 20 gru 2016 08:52
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: kryka »

Zgadzam się z Tobą w całości. Wróciłam stamtąd parę dni temu. To jest dno i metr mułu! Kto jest skierowany z ZUS-u nie ma wyboru,ale fajnie nie jest. Jest psycholog,ktoś od relaksacji,jakieś marne zajęcia manualne w grupie,gimnastyka,ale każdy odwala swoja robotę mizernie,grunt,że podpisze Ci kartę i wezmie za to "kasę". Jest kilka zabiegów np. masaż ale odpłatnie,natomiast basen faktycznie poza budynkiem.To co o sobie piszą w Internecie,odbiega od rzeczywistości. Mieszkałam w dość obskurnym 2 osobowym pokoju z łazienką. W życiu bym w to zadupie ponownie nie pojechała.
ODPOWIEDZ