Czy wiecie że...
- jurand40
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 lut 2013 19:36
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 9
- Podziękowano: 1 raz
Re: Czy wiecie że...
- jurand40
- Przyjaciel forum

Za pierwowzór Dnia Kobiet przyjąć można obchodzone w starożytnym Rzymie Matronalia. Było to święto przypadające na pierwszy tydzień marca, związane z początkiem nowego roku, macierzyństwem i płodnością. Z okazji tego święta mężowie obdarowywali swoje żony prezentami
W Polsce święto było popularne w okresie PRL obowiązkowym prezentem był goździk, później tulipan wręczano też takie dobra materialne jak rajstopy, ręcznik, ścierke, mydło, czy kawa.
Obecnie corocznie odbywają się organizowane przez feministki demonstracje połączone z happeningiem na rzecz równego traktowania kobiet i mężczyzn
- malgorzatas
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lis 2013 14:16
- Oddział NFZ: Wielkopolski
- Staż sanatoryjny: 6
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 2 razy
Nie tylko kobiety mają swoje święto, od niedawna w kalendarzu zagościł Dzień Mężczyzn. Pomysł na to święto jest pochodną idei równości płci. Tradycja święta zapoczątkowana została w 1999 r. Na świecie jest on obchodzony oficjalnie 19 listopada, jednak w Polsce przyjęła się data 10 marca, czyli dwa dni po święcie kobiet.
- margot
- W naszej pamięci

- Na forum od: 26 lip 2010 13:17
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 6
- jurand40
- Przyjaciel forum

Za niektóre kościelne czynności płacimy stawki sięgające wartości kilkuletniego małego auta
CBOS podaje opierając sie na badań z różnych parafii mniej lub bardziej oficjalny cennik
-Uroczystość pogrzebowa przeciętnie 1500 zł, maksymalna wymieniona kwota - 8 tys
-Uroszystośc ślubna przeciętnie 1200 zł, maksymalna wymieniona kwota - 1800 zł czasem dodatkowa opłata za dekoracje Kościoła 500 zł/ rozwinięty dywan , kwiaty itp/
-Chrzest przeciętnie 250 zł, maksymalna wymieniona kwota 1000 zł
-Zamawiania mszy przeciętnie 56 zł, maksymalna wymieniona kwota - 500 zł
Chce dodac ze nie mam nic przeciwko wierze i Kościołowi, wiem że ksiądz powinien jak każdy otrzywywac wynagrodzenie za prace, ale czy waszym zdaniem stawki nie są za wysokie? jak jest w waszych parafiach?
Wiarą wiarą ;ale ? no właśnie -dlaczego ? każdy z nas dostaje za swoją pracę wynagrodzenie 1 raz w miesiącu .Tymczasem przybywa pogrzebów ,trochę mniej ślubów i chrztów.Za to są osobne cenniki wg. uznania
W/w. "usługi" są dodatkową formą nagradzania księży.Dlaczego ? każde wynagrodzenie powinno być opodatkowane -jak to jest w tym konkretnym przypadku -nie wiem.
Temat rzeka nie do ogarnięcia...
- jurand40
- Przyjaciel forum

Gosia43 ja poruszam różne tematy / na serio i z humorem/, myślę ze czasem warto coś wiedziecGosia43 pisze:jurand
poczytała sobie troszkę tu widzę że poważne tematy poruszasz
ale skąd Ty je bierzesz
lubisz ludzi drażnić
![]()
![]()
![]()
Gosia43 a może Ty jesteś gospodynią księdza skoro Cię drażni ten temat