e-papieros

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: e-papieros

Post autor: Felice »

mary jo pisze:No właśnie nie.Przepisy dotyczą wyrobów tytoniowych,e-papieros nim nie jest.
Dobre zwyczaje mam w małym palcu,oczekuję konkretnych odpowiedzi,a nie pouczeń :lol:
Pewne rzeczy nie muszą być zakazane, żebyśmy wiedzieli, że nie wszędzie można z nich korzystać.Piszesz,że dobre zwyczaje masz w małym palcu to znaczy,że pytanie jest retoryczne.
A w kwestii prawnej to uważaj na to by się przysłowiowo "nie przejechać". W coraz większej liczbie miejsc e-papierosów „palić” nie wolno. Zabronił tego np. Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie i dotyczy to nie tylko autobusów,ale i przystanków,stacji metra.Ze znanych mi jeszcze Polski Bus,niektórzy przewoźnicy kolejowi. Zazwyczaj zakaz wprowadzany jest w radach miejskich i za e-palenie można otrzymać grzywnę w wysokości 500 zł. Jak widzisz nie zawsze e-papieros to immunitet.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Mary jo bardzo proszę :"'E-papieros nie jest zaliczany do wyrobów tytoniowych, więc z tego powodu nie podlega ustawie o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych. Nie zabraniają go także żadne ustawy oraz przepisy w Polsce. Skoro nie ma żadnych regulacji zakazujących korzystania z tego typu urządzeń, to są one dopuszczalne i całkowicie legalne.
...Należy pamiętać, że elektroniczne papierosy nie są szkodliwe dla otoczenia. Wydzielane przez nie mgiełka zawiera śladowe, bezwonne ślady nikotyny, które szybko ulatniają się w powietrzu... W każdej sytuacji trzeba pamiętać o podstawach dobrego wychowania. Pomimo braku formalnych zakazów, warto unikać także palenia w miejscach takie jak szpitale, kina czy muzea.
  • Przykład:Od 14 sierpnia ubiegłego roku, na podstawie uchwały Rady Miejskiej, wprowadzono zakaz używania e-papierosów w środkach komunikacji miejskiej – mówi Agnieszka Hamankiewicz z biura prasowego MPK w Łodzi.

Jak się okazuje, zakazy palenia e-papierosów obowiązują również w innych miejscach. Oto gdzie wolno, a gdzie nie powinno się korzystać z elektronicznych papierosów: * Miejskie tramwaje i autobusy – nie * Przystanki autobusowe i tramwajowe – tak * Taksówki – w zależności od decyzji właściciela * Kina – nie * Galerie handlowe i supermarkety – tak * Lotnisko – tak * Samolot – nie * Lokale gastronomiczne – w zależności od decyzji właściciela * Komisariaty policji – tak * Szkoły – w zależności od decyzji dyrekcji (część szkół zakazała używania e-papierosów, jednak nie wszystkie). * Sklepy – tak, chyba że właściciel zarządzi inaczej * Areszty – tak.

Warto sprawdzić jak jest w danym miescie czy miejscowości np sanatoryjnej dzwoniąć do Gminy np .
    Pozdrawiam :) :kwiat:
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2015 22:05
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: mary jo »

Dziękuję za wszystkie miłe słowa i informacje.Nie przyszłoby mi do głowy używanie e-papierosa w kinie,muzeum,przychodni,komunikacji,sklepie itd.itp.
Dla normalnego człowieka to przecież jasne :) Używam w domu,w porywach koło mało ludnego przystanku.
Kwestią dla mnie jest czy np.balkon,taras jest dopuszczalny,czy będę traktowana na równi z palaczem tytoniowym?
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Nie raz, nie dwa widziałam jak "młodzież" paliła e- papierosy w komunikacji miejskiej... Masakra
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Myślę że najlepiej pytać na miejscu,w danym sanatorium.Każdy może mieć jakieś swoje wewnętrzne zarządzenia i nie zawsze takie same.
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

aqula pisze:Nie raz, nie dwa widziałam jak "młodzież" paliła e- papierosy w komunikacji miejskiej... Masakra
Dla mnie to był szok ! :shock:
mary jo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Alice pisze:Myślę że najlepiej pytać na miejscu,w danym sanatorium.Każdy może mieć jakieś swoje wewnętrzne zarządzenia i nie zawsze takie same.
Masz rację,oczywiście.
A ja tu robię niepotrzebne zamieszanie :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

No bez przesady,jakie zamieszanie :)
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 65 razy

Post autor: Suzen »

mary jo.Nie ma zamieszania. :)
"Kto pyta nie błądzi." :idea:
Udzielono Tobie wyczerpujących odpowiedzi.Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

sztani pisze:Po pierwsze Koleżanko post Twój jak zauważyłaś znajduje się w temacie o wyjazdach do sanatorium i ma się do tego tematu;'' jak piernik do wiatraka ''bardziej pasuje do ''Na każdy temat. Jak się już coś pisze to trzeba spojrzeć i wiedzieć gdzie . pozdrawiam
Nie jestem przekonana Sztani do tego że masz rację :roll: Dla nałogowych palaczy wyjazd do sanatorium stanowi bardzo duże ograniczenie wolności w/g mnie i stanowi nie mniejszy problem niż co spakować do walizki żeby wyjazd był w miarę udany ...a nawet może to większy problem .Spychanie tego tematu do działu "na każdy temat" nie jest chyba dobrym rozwiązaniem .
.... Osobiście wolę zapalić prawdziwego papieroska niż zadawalać się takim erzacem ale co człowiek to upodobania .Bardziej niż Ci nibypalacze wkurzają mnie Ci co zaprzestali procederu palenia (czytaj:wyrwali się ze szponów nałogu) i usilnie starają się narzucić innym swoje poglądy a nawet zauważyłam że z pogardą patrzą na palaczy ...smutne że nie potrafią zdobyć się na wyrozumiałość .
ODPOWIEDZ