Aniuanusia153 pisze:Zbyszku możesz streścićtrochę długi ten artykuł
Kręgosłup szyjny
- Zbigniew- I
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 sie 2013 12:53
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 9 razy
- Podziękowano: 10 razy
Re: Kręgosłup szyjny
-
ninak
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 15 lis 2012 16:21
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
- Nutka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 20 lut 2015 19:53
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 29 razy
- Podziękowano: 6 razy
Cóż Ci poradzić Danusiu ? Co dla jednego jest dobre drugiemu może zaszkodzić .
Przy przepuklinie dysku w kręgosłupie szyjnym i to na dwóch poziomach z doborem zabiegów trzeba zachować dużą ostrożność . Na pewno o tym musi zdecydować lekarz . Masaż ręczny obręczy barkowej nie zawsze jest korzystny. Indywidualnie dobrane ćwiczenia powinny przynieść ulgę , ćwiczenia w basenie tez powinny być dobre , nie wiem czy masz implant i części metalowe , jeżeli tak to wykluczone są wszystkie zabiegi prądowe i ultradźwięki .
Mnie np. pomagają zabiegi fango lub okłady borowinowe , kąpiel perełkowa w wannie caracalla ( dla mnie rewelacja) , kąpiel ozonowa, delikatny masaż obręczy barkowej i to z dala od kręgosłupa .
Przy wypuklinie dysków jest więcej możliwości doboru zabiegów , ale przy przepuklinie to już nie koniecznie.
Zdaj się na lekarza z pewnością dobierze odpowiednie dla ciebie zabiegi ,czego Ci życzę. Pozdrawiam
- Nutka
- Przyjaciel forum

Okład w formie takich placków z błota fango z parafiną przykłada się na obolałe miejsca , masa daje się wymodelować ,świetnie przylega do ciała .
Porównując okłady borowinowe i okłady z fango zdecydowania jak dla mnie lepsze są z fango.
Chyba w niewielu sanatoriach ten zabieg jest stosowany , a szkoda .
Nie wiem do jakiego sanatorium jedziesz , może akurat mają w swojej ofercie . Sprawdź przed wyjazdem .
- Nutka
- Przyjaciel forum

- Magi
- Aktywny Kuracjusz

- Na forum od: 11 lip 2014 01:16
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 10
Pamiętaj, że w kręgosłupie szyjnym jest rdzeń kręgowy i jeśli przepuklina daje ucisk na rdzeń a rdzeń obumiera to jest już sprawa właściwie nieodwracalna .Nawet paraliż czterokończynowy .
W kręgosłupie lędźwiowym nie ma rdzenia są za to nerwy które bolą niemiłosiernie ale drętwienia są w znacznym stopniu odwracalne, bo nerwy mają zdolność regeneracji.
A jeśli chodzi o postęp metod operacyjnych to dobremu neurochirurgowi można spokojnie powierzyć swoje zdrowie. To są już dość bezpieczne operacje i niemalże powszechne. Tu bardzo się z biegiem lat zmienia. To co było kilka lat temu już jest nieaktualne.
A niestety jesteśmy coraz słabsi a może bardziej świadomi.
Głowy i szyje do góry!! Ale rehabilitacja zawsze lepsza niż operacja. Stół i skalpel poczeka..
Pozdr. M.