Równica- podpowiedzi

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
ptysiu111
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 lut 2010 17:16
Podziękowano: 3 razy

Re: Równica- podpowiedzi

Post autor: ptysiu111 »

Buziaki....Kruszynka...
Miłego wieczorku...
:D :lol: :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ptysiu111 pisze:Ludzie w tym Kraju maja tupet...
Cztery miesiące ponad do wyjazdu,a oni już maja skierowania...
Widać od razu,że to śmierdzi...
Ale akurat Równicy nie zazdroszczę...
Nie ma czego...
Ktoś sobie zapłacił i zmarnował kaskę za ten przydział... :lol:
Oj Ptysiu , taki wzburzony a sam pojechałeś po bandzie :roll: Pozdrawiam i spokojnej nocki życzę :D :kwiat:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

No właśnie Ptysiu :roll: :lol: - mają tupet :lol: :lol:
Wystawiłeś się sam :lol: dostałeś pater noster i z prędkością światła odbiłeś piłeczkę :lol:
Dobrze napisane - zanim coś napiszesz - zastanów się :lol:
Pozdrawiam :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Post autor: Leon43 »

Tu nikt nikogo nie obraża, to jest Forum Sanatoryjne, ludzie dobrze wychowani.... z humorem, dystansem do swoich słabości. Mnie zdziwiła taka cyfra, widocznie nie doczytałem, ze kiedyś można było co roku do Sanatorium, najwidoczniej nie korzystałem z tego przywileju. Dopóki człowiek jest zdrów jak ryba to nie myśli o czymś takim jak Sanatorium. Myślę, ze pierwsze ruchy w tym kierunku są wykonywane w wieku po 40-ce, nie sądzę aby młodsi z tego korzystali (chyba że jest to leczenie poszpitalne). Inny wariant to taki, że ktoś robi sobie z tego tani urlop na koszt NFZ. ;)
tofiko2
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 mar 2012 10:48

Post autor: tofiko2 »

Chciałam podziękować za wszystkie wypowiedzi a zwłaszcza za te nie mające nic wspólnego z sanatorium Równica.Ludzie skąd w Was tyle zła i podejrzeń o jakieś machlojki.Zamiast pomocy to potrafićie człowieka zdołować i posądzać o nieczyste interesy.Bardzo żałuję,że się w ogóle odezwałam.Życzę wszystkim dużo zdrowia i udanych wyjazdów do sanatorium,mnie się już odechciało.
Awatar użytkownika
ptysiu111
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 lut 2010 17:16
Podziękowano: 3 razy

Post autor: ptysiu111 »

Do Leon...
Nie do końca jest tak jak napisałeś?
Nie pomyślałeś,że zdarzają się np. urazy ortopedyczne,które wymagają długotrwałego leczenia?
Rehabilitacji?
Wtedy człowiek szuka i ratuje się jak może...
Sanatorium to nie tylko jest z NFZ. Zresztą w NFZ taż są dwa różne sanatoria.
Z częściową odpłatnością i po szpitalne całkowicie darmowe. Czas trwania sanatorium też jest tak w jednym tak i w drugim przypadku zróżnicowany czasowo,bo w jednym jaki drugim przypadku są turnusy 21 i 28 dniowe. Wszystko zależy jak jest wypisane skierowanie przez lekarza oraz co ważniejsze jak zakwalifikuje wypisane skierowanie lekarz Balneolog w oddziale NFZ.
Do tego dochodzi sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS. Obecnie trwa 24dni.
Więc na przysłość nim się kogoś pomówi to trzeba się zagłębić w temat,a dopiero później pisać swoje argumenty...
Dostęp do leczenia mamy coraz bardziej ograniczony na każdym stopniu. Sanatoryjny też.
Niestety,ale to są suche fakty,wiec jeżeli ktoś pisze,że odbiłem się od bandy to mija się z wiedzą i merytoryka.
Wpierw niech się zagłębi w przepisy obecnie panujące,a dopiero się wykazuje na forum.
Co innego jest jechać do sanatorium ze skierowania z kolejki lub wziętego ze zwrotów(do czego każdy ma prawo).
Co innego pisać głupotki i wychwalać się,że się dostało skierowanie 4 miesiące przed wyjazdem,jak przepisy określają jasno:
SKIEROWANIE DO SANATORIUM WYSYŁANE JEST DO UBEZPIECZONEGO MIN.2tyg.PRZED DATĄ WYJAZDU,a MAX 3m-ce.
CO do wyjazdów ze zwrotów to są to skierowania odesłane przez ludzi w których termin do wyjazdu jest krótszy niż 2 tygodnie...
Każdy ubezpieczony ma prawo zadzwonić do NFZ i zapytać o taki zwrot bez względu na nr w kolejce. Może z niego skorzystać.
Jedynie dzwoniący po zwrot wg obecnych przepisów musi mieć przerwę min 18miesięczną od ostatniego pobytu na leczeniu sanatoryjnym NFZ.
Inaczej sprawa ma się z sanatorium w ramach prewencji rentowej ZUS,gdzie o ile orzecznik ZUS uzna zasadne skierowanie do sanatorium to można jeździć
raz do roku. Częściej raczej nigdy nie kierują i nie uznają zasadności skierowania w ZUS.
To Tyle z mojej strony drodzy uczestnicy forum.
Pozdrawiam i b.dużo zdrówka życzę...
Pogody ducha i uśmiechu na twarzy...
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Tofiko2, nie zrażaj się - zrobiłeś już pierwsze koty za płoty - dalej już tylko będzie lepiej :lol:

Na forum znajdziesz wszystko jak w życiu - humor bezpośredni, zakamuflowany, troszkę uszczypliwości, tarć, ogrom wiedzy o ośrodkach sanatoryjnych, szpitalnych, kurortach, schorzeń, zabawy i wielu, wielu innych :) Do wyboru, do koloru co komu odpowiada ;)

Pozdrawiam :kwiat: :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ptysiu ale z Ciebie skarbnica wiedzy :roll: :) to nie siedż cicho jak inni pytają o przepisy tylko pisz .Taki kuracjusz z takim stażem jest jak krolpe deszczu na wyschnietą ziemię. :) Bo jak już zrobisz wejscie smoka po długiej nieobecności ;) :lol: to zobacz ,co się dzieje ;) :roll: :lol: :lol:
Miłego dnia życzę :) :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

ptysiu111 pisze:Ludzie w tym Kraju maja tupet...
Cztery miesiące ponad do wyjazdu,a oni już maja skierowania...
Widać od razu,że to śmierdzi...
Ale akurat Równicy nie zazdroszczę...
Nie ma czego...
Ktoś sobie zapłacił i zmarnował kaskę za ten przydział... :lol:
Myślę ,że to wyjazd prewencyjny z ZUS i cała tajemnica .od razu '' śmierdzi '' a może to zazdrość przemawia przez Ptysia
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 37 razy

Post autor: Sloneczko »

Wiele osób na naszym forum ma na swoim koncie dużo wyjazdów sanatoryjnych...
czy to prywatnych , czy "państwowych". Niektórzy piszą prawdę a niektórzy ja Ukrywają.....
I znów pokazuje nam życie jakim jest :twisted:
Ja jadę trzeci raz do sanatorium z czego bardzo sie cieszę.
Mnie osobiście Równica się podobała, chociaż w niej nie byłam długo....moze z 15 minut :lol:
Ale słyszałam, że zabiegi są tam dobre i fajni ludzie :)
ODPOWIEDZ