Ktoś? coś na temat Sanatorium Marconi Busko- NFZ
-
alka50+
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 02 sty 2015 11:50
- Oddział NFZ: Zachodniopomorski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 17 razy
- Podziękowano: 42 razy
Re: Ktoś? coś na temat Sanatorium Marconi Busko- NFZ
-
alka50+
- Super Kuracjusz

- Sloneczko
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
- Oddział NFZ: Świętokrzyski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 30 razy
- Podziękowano: 37 razy
Ja jade w tym roku do Krynicy Zdrój...jeszcze tam nie byłam
Pozdrawiam cię serdecznie
-
alka50+
- Super Kuracjusz

Uwielbiam Krynicę . Mam tyle wspomnień zimowych. Spacery dwa razy dziennie na Gorę Parkową, gondola i powrót na nóżkach aż do pijalni z Jaworzyny itd. Kiedyś na moje 50 ucieklam rodzinie do Krynicy. Jakież było zdziwienie recepcjonistki Nowego Domu zdrojowego/komercja/ przy meldunku ,że mam właśnie jak to określiła ,, taki dzień,, A co , chcialam cichutko,bez rozgłosu, wśrod przypadkowo poznanych wypić winko u Babci Maliny na Gorze Parkowej w tym dniu i pozostałych hi a imprezka z tej okazji i tak mnie dogoniła nieco póżniej....w Kgu.
Książki można pisać i z dobrym odzewem......do czytania nie przez Wszystkich hi.
Nie zaniedbaj pijalni....odnowiona, koncertow i wspaniałych Karczm i kawiarenek ,,Lwigrodu,, Wojskowego,Patrii , Zacisza, Hawany , Panoramy, Wisły oj będziesz miała gdzie chodzić.Milego czasu gdziekolwiek Słoneczko tam się znajdziesz.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

W Krynicy nic się przede mną nie ukryje
Ja muszę zobaczyć każdy zakamarek
No i wszystkie górki i pagórki
-
alka50+
- Super Kuracjusz

Wypadłam z bieżących informacji. Ty zapewne już tuż tuż wyjazdu do Krynicy.
Milego czasu,sympatycznego towarzystwa,zdarzeń jakie sprawiają Tobie radość i niech się dzieje........aby było co wspominać z uśmiechem.
Pozdrawiam z Zielonej wyspy. Alka
-
forumowicz
Cóż, widać, że nie przebywałaś tam, albo nie patrzyłaś uważnie. Otóż "Marconi" nie jest w pełni dostosowane dla osób z dużymi ograniczeniami ruchu. Do wielu pomieszczeń nie można swobodnie wjechać wózkiem. Brakuje podnośników wannowych. Większość pokoi jest zbyt ciasna.Sloneczko pisze:Piękne sanatorium....co roku jest w nim wielu kuracjuszy z poza terenu naszego kraju.Dostosowany jest do przyjmowania pacjentów niepełnosprawnych.
No i znajduje się w samym centrum Parku Zdrojowego. Aż sama jestem ciekawa co na temat Marconiego będą mówili ci, którzy w nim przebywali![]()
...piękne miejsce i wysoki standard
Poza tym tłumy ludzi z zewnątrz wchodzących do budynku, gdyż jest on ogólnie dostępny od strony parku.
Spokoju tam nie uświadczysz. Ciągle są jakieś imprezy, spotkania, turyści oraz nieustający remont - warczy jak nie wiem co.
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

Nigdy nie słyszałam hałasów i krzyków.
Tam panuje cisza. A od strony parku ludzie spokojnie spacerują po alejkach i odpoczywają na ławeczkach.
W sali koncertowej odbywają się występy zespołów muzycznych z całego kraju i z zagranicy. Od ponad 10 lat organizowany jest w Busku Międzynarodowy Festiwal Muzyczny im. Krystyny Jamroz.
Ludzie przyjeżdżają na koncerty Chopinowskie. Odbywają się tu sympozja naukowe lekarzy i pielęgniarek z całego kraju.
I zawsze panuje w Marconim spokój i taka zaduma. Ma Marconi swojego opiekuna "duszka" tak samo jak Biały Orzeł w Iwoniczu Zdroju
Jeżeli chodzi o dostosowanie sanatorium do potrzeb osób niepełnosprawnych to myślę, ze że dostosowany jest również.
Moze nie tak nowocześnie jak inne obiekty ale najważniejsze, że są zrobione podjazdy i windy przystosowane do wózków inwalidzkich.
Korytarze w Marconim są bez progów, pokoje są większe dla osób poruszających sie na wózkach i zabiegi z wykorzystaniem siarki podawane są przy pomocy specjalnych podnośników
- Sloneczko
- Przyjaciel forum

Obok Marconiego znajduje się sanatorium Krystyna, która wyposażona jest w każdy sprzęt i zabiegi gwarantujące bezpieczeństwo osobom niepełnosprawnym.
Więcej nie powiem bo nie wiem
-
forumowicz
Ja zdecydowanie wolę bardziej ciche, kameralne miejsca. Tak już mam