Prewencja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Jasmina55
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 cze 2014 16:26
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Prewencja ZUS

Post autor: Jasmina55 »

Pink :) Można ,jeżeli to renta czasowa i schorzenie rokuje na poprawę stanu zdrowia i powrót do pracy. ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Jasmina55 pisze:Pink :) Można ,jeżeli to renta czasowa i schorzenie rokuje na poprawę stanu zdrowia i powrót do pracy. ;)
Natomiast jeśli to jest renta stała, to chyba nie?
Bo kruczkiem jest owo "rokowanie poprawy".
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2012 10:56

Post autor: Robeo »

Jak jest stała - też można, kiedy się pracuje - wtedy to jest prewencja, żeby człowiek nie odszedł z pracy i nie generował jedynie kosztów, ale i płacił składki. Ja się trochę obawiam korzystania z tej formy wyjazdów, ale na tym forum są osoby, które ze stałą rentą jeżdżą w ramach prewencji :)
bebe14
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 14 sie 2014 14:54
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: bebe14 »

Można jechać do sanatorium ale tylko na rencie czasowej bo wtedy z samej nazwy rokujemy powrót do pracy na stałej nie ,,niedługo się przekonam czy mi się uda pojechać choć kilka miesięcy temu byłem ale jestem dobrej myśli
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Jak ktoś pracuje i ma stałą rentę - też pojedzie z prewencji ZUS, zresztą np. aqula ten fakt może potwierdzić :)
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Pink pisze:Będąc na rencie i nie pracując, można wyjechać do sanatorium z ZUS?
I kto to mówi :?: :?: :?: :lol: :lol: Powodzenia w załatwianiu Pink . :lol: :lol: :lol:
renta musi być czasowa z rokowaniem do powrotu do pracy :)
najprościej .
Och ta nieszczęsna ""' Prewencja ""
Awatar użytkownika
Alek
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 lip 2014 09:30
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Alek »

Witam Wszystkich :kwiat:

Chciałbym z tego miejsca wszystkim Wam,którzy trzymali za Mnie kciuki i słowa otuchy wspierali podziękować.
Zdaje sobie sprawe,że teraz będe dla Was nikim,dziękuje za wszystko lecz nie udało mi się wygrać dzisiejszej walki z ZUS-em.
Usłyszałem postanowienie takie:
"SĄD POSTANAWIA WNIOSEK POWODA ODDALIĆ,A PODTRZYMAĆ OPINIE BIEGŁEGO SĄDOWEGO,KTÓRY ORZEKŁ,ŻE JEST PAN ZDOLNY DO PRACY"

Dziękuje raz jeszcze i życze Wam wszystkim wszystkiego dobrego i nie poddawajcie się.
Trzymajcie się.
Pozdrawiam
Alek
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 132 razy
Podziękowano: 60 razy

Post autor: Atina »

Aleksander nikt nie jest ,,nikim,,
Każdy jest tylko człowiekiem i aż człowiekiem :) pozdrawiam. Zus mnie też nie lubi ...
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Mnie ZUS też nie lubił, ale Sąd nakazał polubienie :mrgreen: i teraz lubimy się bez mrugnięcia okiem :) Alek, a Ty się nie przejmuj, tylko zbierz kolejne dwa świstki z jakiegoś leżenia szpitalnego, czy innych porad lekarskich i składaj wniosek o rentę jeszcze raz. Możesz od razu po wyroku.

Nie jesteś nikim Alek - ot przegrałeś z molochem, jak wiele osób z tego forum. Nie ma czasu na frustrację -> kompletowanie papierów i znów do ZUSu (i ewentualnie sądu). Trzeba będzie wykazać jakieś "nowe okoliczności". Powodzenia !
Awatar użytkownika
Sewelka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 26 sty 2015 13:45
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: Sewelka »

Alek Ziomalu uszy do góry :!: i nie waż się tak negatywnie programować, jesteś wspaniałym człowiekiem, któremu mało wdzięczna instytucja próbuje podciąć wiarę w siebie. :kwiat: :kwiat:
ODPOWIEDZ