5 lat pracy , a renta ??????

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
pleh
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 05 cze 2014 18:29
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: 5 lat pracy , a renta ??????

Post autor: pleh »

moje 3 grosze :twisted:
Niestety , jeśli szkołę ukończyłeś 20 lat temu , to do wzmiankowanego okresu 5 lat z 10 nie liczy się !!!!
Ustawa mówi wyraźnie ... ostatnim okresie 10 lat , 5 lat ma być składkowe i nieskładkowe ...
wszystkie zwolnienia , świadczenia w tym rehabilitacyjne traktują w wymiarze 1/3 ...
tz. rok świadcxzenia rehabilitacyjnego 4 miesiące składkowe
do okresów nieskładkowych zalicza się m.i. urlop bezpłatny , jak również pobyt -- ponoć --- w zakładzie odosobnienia ( areszt, więzienie ) :twisted:
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2012 10:56

Post autor: Robeo »

Trochę zakręciłeś :D Na 4 lata i dwa miesiące (50 miesięcy) okresu składkowego (praca) może przypadać maksymalnie 16 miesięcy okresu nieskładkowego - czyli w tym przypadku rok świadczenia rehabilitacyjnego i maksymalnie 4 miesiące chorobowego. Na 1 okres składkowy może przypadać maksymalnie 1/3 okresu nieskładkowego.

Ale faktycznie - w sumie 5 lat okresów jest uzbierane i renta minimalna będzie.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Pisząc "szkoła", szczególnie miałam na myśli "szkoła wyższa" :idea:
forumowicz

margot pisze:Moje przedszkole też mi doliczą :?: :? to też nauka ...
Przedszkole nie jest szkołą. To jest, jak nazwa wskazuje przed szkole.

Jeśliby mieli wliczać naukę, to musieliby wliczać wszystkie lata życia człowieka, ponieważ uczymy się cały czas. Wszystkie lata człowieka są nauką 8-)
forumowicz

Na podstawie art. 58 ust. 4 ustawy emerytalnej będzie mogła się starać o nią także wtedy, gdy zostanie uznana za całkowicie niezdolną do pracy.

Wówczas nie ma znaczenia staż pracy w ciągu dziesięciu lat przed złożeniem wniosku. Liczy się bowiem jej ogólny staż zdobyty podczas całej kariery zawodowej.
W takim przypadku mają zastosowanie przepisy o ukończonych szkołach i wpływ tego okresu min na kwotę przyznanej renty.
Natomiast Pleh :) dobrze podpowiadasz o pięciu latach w ostatnim 10-leciu :kwiat:
ODPOWIEDZ