Rower

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2014 18:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Rower

Post autor: Ramona2 »

Bosman, to nie Ty tym rowerkiem jedziesz?
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Ramona2 pisze:Bosman, to nie Ty tym rowerkiem jedziesz?
:o :o :o :o :roll: :roll: :roll: :P
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

Coraz częściej w sanatoriach pojawiają się wypożyczalnie rowerów, traktowane jako dodatkowy przychód obok TV, czajników, leżaków itp. W tym akurat nie widzę niczego nagannego. Podczas mojego pierwszego pobytu sanatoryjnego w Tęczy Ustka, która nie posiadała wypożyczalni skorzystałem z prywatnej, położonej kilka ulic dalej. Sprzęt całkiem znośny i ceny przystępne. Wycieczki do Rowów, Swołowa - stolicy Krainy w kratę, czy rekordowy wyczyn ponad 80 kilometrowy etap Ustka-Czołpino-Ustka wspominam do dziś. Polecam przejażdżkę "Szlakiem zwiniętych torów" poprowadzonym nasypem nieczynnej linii kolejowej, bo tory "zwinęli" nasi przyjaciele ze wschodu w ramach reparacji wojennych.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Kolejny wyjazd to Kielczanka w Kołobrzegu - tu quasi wypożyczalnia u pana parkingowego, sprzęt marny, zdezelowany jednak nie mogłem sobie odmówić tej frajdy."Objechany" cały Kołobrzeg, port rybacki, dłuższa wycieczka jedynie trasą do Podczela i lotniska Bagicz.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Podczas pierwszego pobytu w sopockiej Perle nie było wypożyczalni, natomiast położony vis-a-vis Helios takową posiadał, ale jedynie dla własnych kuracjuszy.
Zauroczony trójmiejską infrastrukturą rowerową, chyba drugiego dnia pobytu, wypożyczyłem rower w prywatnej wypożyczalni obok Novotelu( 20 zł/ godz ) :shock: :twisted: Przejażdżka na molo i Nowego Portu nadmorską trasą rowerową kosztowała mnie ponad 6 dych. Za poradą kolegów, niewiele myśląc pojechałem do Geanta na Przymorze, skąd wróciłem "marketowym bicyklem" za niewiele ponad 300 złotych. No i wtedy się zaczęło... :D Gdańsk, Gdynia, Hel, Westerplatte...
Oto mój towarzysz podróży ... Obrazek
Pobyt w Równicy, gdzie również brak wypożyczalni to głównie piesze wycieczki. Nie byłbym sobą gdybym nie przejechał się trasą rowerową wzdłuż Wisły. Na wypożyczonym w Magnoli rowerku za całe 10 złotych pojechałem sobie do Wisły i z powrotem - niestety dokumentacji fotograficznej brak :)
Kolejny pobyt, to znów Perła w Sopocie, większa ilość wypożyczalni korzystnie wpłynęła na koszty - można było wypożyczyć rower na cały dzień za 50 złotych :D
To już było właściwie powielanie tras, pomijając wyjazdy po zaopatrzenie ;) do Lidla, Netto czy Biedronki. Przez dwa lata wybudowano odcinek do Gdyni-Orłowa, również całkiem fajny odcinek może poza koniecznością wprowadzenia roweru na skarpę, ale do przejścia. Od ubiegłego roku również i Perła posiada swoją wypożyczalnie. Wszystkim, chcącym zobaczyć choć w części nadmorską trasę rowerową Trójmiasta polecam filmik , niestety nie mojego autorstwa, na YT --- odcinek Brzeźno - Sopot Kamienny Potok.>>>> https://www.youtube.com/watch?v=SN4stW6bmy8
Pobyt w sanatorium ZNP w Nałęczowie, gdzie również nie było wypożyczalni to zaledwie dwie wycieczki rowerowe. Ilość zabiegów (ZUS) i ich planowanie skutecznie uniemożliwiało dłuższe wyjazdy, Wypożyczalnie w Energetyku, "Kardiologu" - sprzęt raczej wysłużony, ale i ceny nie wygórowane.

[ obrazek zewnętrzny ]
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

stokrotka pisze:
ewasz pisze:Dzięki Adela, jeśli mnie tam wyślą to z ochotą skorzystam :)
Myślałam, że Pink mi odpowie, wszak była na 12 wyjazdach sanatoryjnych :lol:
Ewasz -jesteś w błędzie :o :o :o :o lista jest o wiele większa :o :o
Rzeczywiście Stokrotko :shock:
Skąd nagle o 3 wyjazdy więcej w tak krótkim czasie :shock:
Ale nie będę się czepiała bo nic mi do tego :twisted:

Pink - czy będziesz uprzejma podać listę ośrodków o które Cię prosiłam :roll:
Jakoś dziwnie pominęłaś moją prośbę ;)
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ewcia przecież najwygodniej jest niewygodne pytania pominąć milczeniem , to sposób Pinka
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ramona - BINGO :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Ewcia to jest tak " wszystko wiem najlepiej " a na pytania nie odpowiadam to sposób Pinka
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

;)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

... a ja myślałem, że miało być o rowerze :( :evil: :twisted:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Analizując post Pink w szerszym gronie jednogłośnie odebraliśmy ,,w uzdrowisku " czyli w danej miejscowości , a nie w ośrodku ...tylko logika się kłania ;)
ODPOWIEDZ