Nasz wpływ na wybór zabiegów w sanatorium

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Re: Nasz wpływ na wybór zabiegów w sanatorium

Post autor: aqula »

Mnie lekarz pytał jakie chce zabiegi ...jak już wyczerpałam propozycje to dopisał jeszcze coś od siebie i jest ok :-)
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

aqula pisze:Mnie lekarz pytał jakie chce zabiegi ...jak już wyczerpałam propozycje to dopisał jeszcze coś od siebie i jest ok :-)
To byłaby wersja jak najbardziej.Ale lekarze są różni i trzeba podejść do tematu ostrożnie.
Dziękuję -przyznajmniej wiem że są też tacy lekarze. :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 16 razy

Post autor: malgonia »

Byłam 8 razy w sanatorium i zawsze dostaje to co chce.Nikt nie zna lepiej mojego ciała niż właścicielka :lol: :lol: dlatego ja najlepiej wiem co mi słuzy a co nie.Dlatego nie dajmy sie zbywać nie jesteśmy tam za darmo.Ozcywiście wszystko zalezy od tego jak to przekażemy lekarzowi.Uwielbiam zabiegi wodne, a nie cierpie żadnych elektrycznych oczywiście poza magnetronikiem .
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Jeden zabieg musi być z tzw. dobra naturalnego danego miejsca.....czyli solanka,borowina,siarka i.t.p. Jeżeli skierowanie na tzw. reumatologię musi dać gimnastykę....jakąkolwiek,a reszta czyli cały jeden zabieg przy skierowaniu sanatoryjnym to dobra wola i humor lekarza....albo wytyczne od dyrekcji ;)
Gorzej jak wpiszą 10 rodzajów po 3 razy np. co jest totalnym nieporozumieniem,bo żeby dany zabieg odniósł efekt terapeutyczny musi ich być co najmniej 8.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Alice -jadę z ZUS i wiem że są zabiegi odgórnie przez ZUS narzucone -ale pozostają jeszcze te dodatkowe które mają pomóc -poza pogadankami i relaksacyjnymi spotkaniami w grupkach oraz gimnastyką -też obowiązkową.Właśnie o te dadatkowe mi chodziło.Dzięki :kwiat:
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sorry -Felice :oops:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dziewczyny teraz są z ZUS w tym Ciechocinku,Roxy nawet nie udało się porozmawiać w trakcie wizyty z panią lekarz....na milcząco wpisała jej same "niespodzianki"...np. nie mierząc ciśnienia kwasowęglówkę,a ma akurat niedociśnienie ;) .Tak,ze jak widzisz trzeba trafić na ludzia...po prostu.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Felice - mamy jechać żeby pomogło ,tymczasem różnie to bywa :(
Popróbuję nieśmiało --ale przedtem wybadam wzrokowo :lol: na ile można sobie "pozwolić" z podpowiedzią zabiegów.Dzięki :kwiat:
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam jestem obecnie na kuracji Połczyn Zdrój z NFZ dużo zależało od mnie jaki zabiegi dostałam
zlecone przez lekarza miła sympatyczna rozmowa zadowalające zabiegi które jeszcze trwają .
Rehabilitacja szpitalna 28 dni zabiegi 96 razem
kąpiel solankowa kąpiel kwasowęglowa gimnastyka indywidualna zawijania borowinowe
masaż podwodny kąpiel perełkowa magnetronik .
Na kontrolach lekarskich jeśli kuracjusz prosił o inne zabiegi bez problemu je zmienione na inne
wiele osób zmieniało zabiegi :roll:
ewiko
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 lut 2013 07:07
Staż sanatoryjny: 8
Podziękowano: 1 raz

Post autor: ewiko »

Zawsze miałam i mam wpływ na to jakie zabiegi otrzymam. Do tej pory miałam szczęście że to lekarz mnie pyta jakie chcę zabiegi. Może dlatego że do końca nie wie co przy moim schorzeniu może mi zapisać. Przeciwwskazań jest wiele, a ja jestem o nich dokładnie poinformowana. O następnym dowiedziałam się podczas ostatniej kuracji w Busku. Więc (o ile to możliwe) nie bójmy się rozmowy z lekarzem. Czasami trzeba się wręcz "postawić". W zdecydowanej większości to wyrozumiali ludzie, otwarci na nasze sugestie. Czasami , niestety trafiają się TWARDZIELE, z wyłączonym myśleniem. :lol:
ODPOWIEDZ