Nadużywanie, pijaństwo, alkoholizm - niestety

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Nadużywanie, pijaństwo, alkoholizm - niestety

Post autor: Felice »

"Badania naukowe jednoznacznie wykazały, że oprócz wpływu środowiska ma w przypadku alkoholizmu również bardzo duże znaczenie predyspozycja genetyczna. Znanych jest wiele genów wpływających w sposób bezpośredni lub pośredni na zwiększenie lub zmniejszenie ryzyka rozwoju uzależnienia od alkoholu."
Autor Krystyna Spodar specjalista w dziedzinie genetyki.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Felice pisze:"Badania naukowe jednoznacznie wykazały, że oprócz wpływu środowiska ma w przypadku alkoholizmu również bardzo duże znaczenie predyspozycja genetyczna. Znanych jest wiele genów wpływających w sposób bezpośredni lub pośredni na zwiększenie lub zmniejszenie ryzyka rozwoju uzależnienia od alkoholu."
Autor Krystyna Spodar specjalista w dziedzinie genetyki.
Dalszy ciąg cytowanego przez ciebie artykułu:

"Należy jednak podkreślić, że występowanie predyspozycji genetycznej do choroby alkoholowej absolutnie nie jest jednoznaczne z jej rozwinięciem."
Krystyna Spodar,specjalistka genetyki klinicznej

Ps. Też mam Internet :o
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Felice »

Ja jeszcze mam mózg i tym się różnimy.
Czy ja gdzieś napisałam że musi się rozwinąć?
Nie wszystkie choroby genetyczne przechodzą z pokolenia na pokolenie i nie MUSZĄ wystąpić.Zakwestionowałaś dziedziczność,to odpowiedź tylko tego dotyczyła.
Admin zrobi z tym co zechce,ja już nie mam ochoty i mój poziom nie pozwala mi na dyskusję z kimś takim jak ty Ave,Pink,Bosman.
Nie poniżę się do interpretacji choćby największego idiotyzmu przez ciebie wypisywanego.
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Staż sanatoryjny: 1
Podziękowano: 2 razy

Post autor: administrator »

Dział dotyczy rehabilitacji, a żadna z wypowiedzi do tego nie nawiązuje. Zamykam.
Zablokowany