Sanatorium Malwa w Ustroniu
-
helenaskor
- Kuracjusz

- Na forum od: 15 maja 2014 19:24
- Oddział NFZ: Łódzki
Sanatorium Malwa w Ustroniu
Przekazuję te informację dla przyszłych kuracjuszy mających leczyć się w Ustroniu w sanatorium Malwa.
Byłam tam na przełomie maja i czerwca 2015. Pogoda dopisała pół na pół. Pierwsza część turnusu zimna, deszczowa i ponura. I tu pojawia się problem zakwaterowania. Jeśli ktoś będzie miał to nieszczęście dostać pokój od strony wschodniej to ma pecha, szczególnie w przy takiej ponurej pogodzie. Pokoje małe ( ja miałam jedynkę w studio), z małym, wysoko umieszczonym pod sufitem oknem. Ja choć jestem wysoka, to tylko w najniżej położonej części okna ( okna skośne) miałam możliwość popatrzenia na świat. Oczywiście te pokoje nie mają balkonu. W deszczowe, ponure dni właściwie cały dzień musi się palić światło. A cena w wyższym sezonie 33,00 zł. za dobę. Jest to absolutnie nieadekwatna do standardu cena, tym bardziej, że jest to tylko częściowa odpłatność. Nie wiem ile dopłaca do tego NFZ - ale powinni się zainteresować nieco bliżej warunkami w jakich musi przebywać skierowany na leczenie. Można się tu nabawić początków depresji - a już zimą kiedy dzień jest krótki, to już na pewno. W studio były dwie jedynki więc do łazienki tylko dwie osoby - to spory plus. Niestety w łazience cały czas coś śmierdziało, pan hydraulik przychodził i coś poprawiał, ale to nie na wiele się zdało. Ponoś winny za powstawanie tego nieprzyjemnego zapachu jest rodzaj syfonu użytego przy odprowadzaniu wody z prysznica. |Mała rada, którą wypróbowałyśmy - puszczałyśmy często, przez dłuższy czas cienki strumyk wody, tak aby w syfonie cały czas była woda. To zdecydowanie zmniejszało uciążliwości zapachowe.
Jedzenie smaczne i dla mnie w wystarczających ilościach.
Baza zabiegowa ani zła ani doskonała. Niektóre urządzenia np. łóżko do masażu suchego wodnego - zepsute i to chyba już od dawna, bo przynajmniej tak wygląda. Powinni ten rodzaj zabiegu zdjąć ze strony.
Obsługa miła. Super miły pan Tomek na borowinie. Młody i jeszcze oby na długo niezmanierowany. " Słynny" pan Marian pojawił się w ostatnim tygodniu turnusu i wszyscy mieli nadzieję, że coś się zacznie dziać. Niestety rozczarowaliśmy się. Nie można było nawet zorganizować ogniska.
Ale te wszystkie mankamenty ( główne) nic nie znaczą w obliczu wspaniałej przyrody, która w Ustroniu nas otacza. Przepiękne widoki i trasy turystyczne. Wspaniałe trele ptaków i możliwość wyciszenia się, naładowania " akumulatorów ". Całe szczęście, że druga część turnusu była już z piękną pogodą.
Pozdrawiam wszystkich kuracjuszy.
Re: Sanatorium Malwa w Ustroniu
-
forumowicz
-
helenaskor
- Kuracjusz

Rzeczywiście basen jest w Złocieniu i wiem, że może być zalecony przez lekarza z Malwy. Ja osobiście nie korzystałam, podobno jest to basen solankowy. Ja miałam następujące zabiegi:
1. masaż klasyczny kręgosłupa ( u pana Jurka i jestem zadowolona, można sobie dokupić bezpośrednio u masażysty dodatkowe masaże całościowe lub częściowe. Ja dodatkowo wzięłam masaż kręgosłupa szyjnego - 15,00 zł za zabieg),
2. laser - zobaczymy czy będzie efekt, 3
. Borowina na kręgosłup, też można dokupić bezpośrednio - 10,00 zł,
4. jonoforeza borowinowa na biodro - i tu już jest efekt pozytywny,
5. gimnastyka - ja lubię, więc ok.
6. no i jakieś prądy.
Można jeszcze skorzystać z różnych kąpieli, między innymi z CO 2. Wszystko zależy od tego co nam dolega, ale można mieć życzenia, trzeba być asertywnym.
Pozdrawiam Helena
-
helenaskor
- Kuracjusz

W uzupełnieniu o Malwie w Ustroniu, dodam, że pokoje są różne, jak zwykle zresztą. Widziałam dwa rodzaje trójek: jedna - mały pokój dwa łóżka wzdłuż jednej ściany i trzecie na drugiej, ale jest balkon.
Drugi rodzaj to dwa pokoiki w amfiladzie bez drzwi - położony dalej z dwoma łóżkami i skośnym dachem i drugi z jednym łóżkiem i z tego przechodniego pokoiku jest wejście na balkon, w tej części też znajduje się telewizor do ogólnego użytku wszystkich lokatorów trójki. Zatem ten przejściowy jest mało komfortowy. Korzyść taka, że w tych które widziałam jest jasno, są położone od strony południowej z przepięknym widokiem na obie Czantorie.
Ręcznik na łóżku znajdziecie jeden, ale można poprosić panią pokojową o dodatkowy. Wymiana na życzenie , podobnie z pościelą.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć.
pozdrawiam wszystkich Helena
-
helenaskor
- Kuracjusz

Wodne zabiegi są, tylko ja nie korzystałam z nich. Moja koleżanka miała jakąś kąpiel solankową i jeszcze chyba masaż podwodny. Na basen tez mogą skierować do Złocienia - tylko należy powiedzieć lekarzowi, że chce się korzystać z basenu. Ja nie korzystam z takich zabiegów w miejscach publicznych z zasady - szczególnie z tych kąpieli w wannach. Borowina jest w plastrach i okładach na ręce, nogi i inne części ciała. Pisałam o tym z czego ja korzystałam. Nie wiem czy jest zawijanie borowinowe całego ciała, ale jest chyba kąpiel borowinowa??
Pozdrawiam
-
helenaskor
- Kuracjusz

W uzupełnieniu - o pokojach już pisałam. Jeśli przyjedzie się wcześniej to ewentualnie mogą pokazać jakieś dwa rodzaje i będzie można wybrać. Ja te jedynki w studio rezerwowałam jak tylko dostałam skierowanie i były to ostatnie pojedyncze pokoje, które mogłam zarezerwować. Niestety jak pisałam wcześniej nie można być z nich zadowolonym. Dwójki mają zarezerwowane wszystkie dla małżeństw i tylko duże szczęście pozwoli taką dostać w dniu przyjazdu. Od tych jedynek wolałabym chyba już te trójki z dwoma pokojami, spadzistym dachem, ale widne, słoneczne i z balkonem, no i oczywiście przepięknym widokiem.
Podrawiam helena