Sanatorium Malwa w Ustroniu

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
helenaskor
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 15 maja 2014 19:24
Oddział NFZ: Łódzki

Sanatorium Malwa w Ustroniu

Post autor: helenaskor »

Witam!
Przekazuję te informację dla przyszłych kuracjuszy mających leczyć się w Ustroniu w sanatorium Malwa.
Byłam tam na przełomie maja i czerwca 2015. Pogoda dopisała pół na pół. Pierwsza część turnusu zimna, deszczowa i ponura. I tu pojawia się problem zakwaterowania. Jeśli ktoś będzie miał to nieszczęście dostać pokój od strony wschodniej to ma pecha, szczególnie w przy takiej ponurej pogodzie. Pokoje małe ( ja miałam jedynkę w studio), z małym, wysoko umieszczonym pod sufitem oknem. Ja choć jestem wysoka, to tylko w najniżej położonej części okna ( okna skośne) miałam możliwość popatrzenia na świat. Oczywiście te pokoje nie mają balkonu. W deszczowe, ponure dni właściwie cały dzień musi się palić światło. A cena w wyższym sezonie 33,00 zł. za dobę. Jest to absolutnie nieadekwatna do standardu cena, tym bardziej, że jest to tylko częściowa odpłatność. Nie wiem ile dopłaca do tego NFZ - ale powinni się zainteresować nieco bliżej warunkami w jakich musi przebywać skierowany na leczenie. Można się tu nabawić początków depresji - a już zimą kiedy dzień jest krótki, to już na pewno. W studio były dwie jedynki więc do łazienki tylko dwie osoby - to spory plus. Niestety w łazience cały czas coś śmierdziało, pan hydraulik przychodził i coś poprawiał, ale to nie na wiele się zdało. Ponoś winny za powstawanie tego nieprzyjemnego zapachu jest rodzaj syfonu użytego przy odprowadzaniu wody z prysznica. |Mała rada, którą wypróbowałyśmy - puszczałyśmy często, przez dłuższy czas cienki strumyk wody, tak aby w syfonie cały czas była woda. To zdecydowanie zmniejszało uciążliwości zapachowe.
Jedzenie smaczne i dla mnie w wystarczających ilościach.
Baza zabiegowa ani zła ani doskonała. Niektóre urządzenia np. łóżko do masażu suchego wodnego - zepsute i to chyba już od dawna, bo przynajmniej tak wygląda. Powinni ten rodzaj zabiegu zdjąć ze strony.
Obsługa miła. Super miły pan Tomek na borowinie. Młody i jeszcze oby na długo niezmanierowany. " Słynny" pan Marian pojawił się w ostatnim tygodniu turnusu i wszyscy mieli nadzieję, że coś się zacznie dziać. Niestety rozczarowaliśmy się. Nie można było nawet zorganizować ogniska.
Ale te wszystkie mankamenty ( główne) nic nie znaczą w obliczu wspaniałej przyrody, która w Ustroniu nas otacza. Przepiękne widoki i trasy turystyczne. Wspaniałe trele ptaków i możliwość wyciszenia się, naładowania " akumulatorów ". Całe szczęście, że druga część turnusu była już z piękną pogodą.
Pozdrawiam wszystkich kuracjuszy.
tofiko2
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 21 mar 2012 10:48

Re: Sanatorium Malwa w Ustroniu

Post autor: tofiko2 »

Witaj Helenaskor! Jadę do Malwy na początku lipca i bardzo Cię proszę opisz jakie warunki w pokojach,jakie wybrać zabiegi,jak często zmieniają ręczniki czy można dobrać gimnastykę w basenie w innym sanatorium?Miałam w pierwszej wersji pojechać do Złocienia ale mi zmienili i to chyba na moją niekorzyść bo w tamtym jest basen a w Malwie nie.Wszystkie informacje o Malwie będą dla mnie cenne,więc czekam na Twoje wypowiedzi.Pozdrawiam
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Małe pokoje to zmora większości sanatoriów. Nie dość, że każą nam spać w pokojach z obcymi ludźmi, to te pokoje są małymi klitkami. A stołówki? Ciasnota. Przy stoliku 4-6 osób. Nie można swobodnie machać widelcem. Czyżby NFZ, podpisując umowy z ośrodkami, nie wymagał przestrzegania stosownych norm pobytowych?
helenaskor
Kuracjusz
Kuracjusz

Witam!
Rzeczywiście basen jest w Złocieniu i wiem, że może być zalecony przez lekarza z Malwy. Ja osobiście nie korzystałam, podobno jest to basen solankowy. Ja miałam następujące zabiegi:
1. masaż klasyczny kręgosłupa ( u pana Jurka i jestem zadowolona, można sobie dokupić bezpośrednio u masażysty dodatkowe masaże całościowe lub częściowe. Ja dodatkowo wzięłam masaż kręgosłupa szyjnego - 15,00 zł za zabieg),
2. laser - zobaczymy czy będzie efekt, 3
. Borowina na kręgosłup, też można dokupić bezpośrednio - 10,00 zł,
4. jonoforeza borowinowa na biodro - i tu już jest efekt pozytywny,
5. gimnastyka - ja lubię, więc ok.
6. no i jakieś prądy.
Można jeszcze skorzystać z różnych kąpieli, między innymi z CO 2. Wszystko zależy od tego co nam dolega, ale można mieć życzenia, trzeba być asertywnym.

Pozdrawiam Helena
helenaskor
Kuracjusz
Kuracjusz

Witam!
W uzupełnieniu o Malwie w Ustroniu, dodam, że pokoje są różne, jak zwykle zresztą. Widziałam dwa rodzaje trójek: jedna - mały pokój dwa łóżka wzdłuż jednej ściany i trzecie na drugiej, ale jest balkon.
Drugi rodzaj to dwa pokoiki w amfiladzie bez drzwi - położony dalej z dwoma łóżkami i skośnym dachem i drugi z jednym łóżkiem i z tego przechodniego pokoiku jest wejście na balkon, w tej części też znajduje się telewizor do ogólnego użytku wszystkich lokatorów trójki. Zatem ten przejściowy jest mało komfortowy. Korzyść taka, że w tych które widziałam jest jasno, są położone od strony południowej z przepięknym widokiem na obie Czantorie.
Ręcznik na łóżku znajdziecie jeden, ale można poprosić panią pokojową o dodatkowy. Wymiana na życzenie , podobnie z pościelą.
Jeśli macie jeszcze jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć.
pozdrawiam wszystkich Helena
tofiko2
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Dzień dobry Heleno!Dziękuję za Twoje wypowiedzi i trochę się zasmuciłam bo te wszystkie prądowe zabiegi mam u siebie w przychodni a jadąc do sanatorium chciałam właśnie skorzystać z tego co na miejscu nie mam a więc zawijania borowinowe,kąpiele solankowe,masaż podwodny,gimnastyka w basenie, a tu raczej takich zabiegów nie dostanę-a szkoda.Bardzo żałuję,że nie starałam się o Połczyn bo tam zabiegi były super i efekty bardzo zadowalające.Napisz proszę o jakie pokoje walczyć przy kwaterowaniu.na którym piętrze.Pozdrawiam
helenaskor
Kuracjusz
Kuracjusz

Witam!
Wodne zabiegi są, tylko ja nie korzystałam z nich. Moja koleżanka miała jakąś kąpiel solankową i jeszcze chyba masaż podwodny. Na basen tez mogą skierować do Złocienia - tylko należy powiedzieć lekarzowi, że chce się korzystać z basenu. Ja nie korzystam z takich zabiegów w miejscach publicznych z zasady - szczególnie z tych kąpieli w wannach. Borowina jest w plastrach i okładach na ręce, nogi i inne części ciała. Pisałam o tym z czego ja korzystałam. Nie wiem czy jest zawijanie borowinowe całego ciała, ale jest chyba kąpiel borowinowa??

Pozdrawiam
helenaskor
Kuracjusz
Kuracjusz

Witam!
W uzupełnieniu - o pokojach już pisałam. Jeśli przyjedzie się wcześniej to ewentualnie mogą pokazać jakieś dwa rodzaje i będzie można wybrać. Ja te jedynki w studio rezerwowałam jak tylko dostałam skierowanie i były to ostatnie pojedyncze pokoje, które mogłam zarezerwować. Niestety jak pisałam wcześniej nie można być z nich zadowolonym. Dwójki mają zarezerwowane wszystkie dla małżeństw i tylko duże szczęście pozwoli taką dostać w dniu przyjazdu. Od tych jedynek wolałabym chyba już te trójki z dwoma pokojami, spadzistym dachem, ale widne, słoneczne i z balkonem, no i oczywiście przepięknym widokiem.

Podrawiam helena
tofiko2
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Witaj Helenko!Dzięki wielkie za wszystkie informacje.a przede wszystkim za te,że jeżeli lekarz zaleci to można na zabiegi dochodzić do innych obiektów.Większość osób nie lubi dochodzić na zabiegi więc może mi się uda z lekarzem załatwić /jeśli jest do pogadania/a jeżeli nie to trudno ale płacić dodatkowo nie mam zamiaru.Pozdrawiam
ODPOWIEDZ