Oplata klimatyczna Ustawa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Oplata klimatyczna Ustawa

Post autor: brrrelok »

Witam
Aktualnie jestem w Lądku Zdrój w Szpitalu Uzdrowiskowym "Jubilat". Budynek jest podzielony piętrami na leczenie poszpitalne, rehabilitacja ZUS i sanatorium NFZ. Jak teraz zinterpretować przepisy w stosunku do kuracjuszy z NFZ ? Skasowali nas wszystkich równo po 3,5 PLN za dzień :(

[ obrazek zewnętrzny ]
Ostatnio zmieniony 24 cze 2015 16:27 przez brrrelok, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 10 sie 2012 10:56

Post autor: Robeo »

Ważne jest co masz wpisane na skierowaniu. Jeżeli "Uzdrowiskowe leczenie szpitalne dorosłych" - nie powinieneś płacić. Jeżeli masz "Uzdrowiskowe leczenie sanatoryjne dorosłych" - musisz płacić. Nie są ważne piętra :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Przecież pisze Szpital Uzdrowiskowy Jubilat :!: :shock: To kogo to obchodzi kto jest w tym budynku? Obiekt ma taki status a do niego tyczą się przepisy o których mówi Robeo :) :kwiat:ZUS niczego nie płaci :) :lol:
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Skoro w takim budynku są wydzielone miejsca dla kuracjuszy z sanatorium NFZ - to tacy kuracjusze płacą opłatę klimatyczną, bo nie przebywają na oddziale szpitalnym, tylko w sanatorium.
forumowicz

Sprawa dyskusyjna Robeo ;) Obiekt ma status Szpitala Uzdrowiskowego.A czy inni to leżą tam na łóżkach jak w szpitalu? :lol: :lol: Podejrzewam ,że wszyscy tam mają napisane w skierowaniu ....do Szpitala Uzdrowiskowego Jubilat w Lądku Zdroju :)
Awatar użytkownika
Robeo
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

...ale w szpitalu mogą być też np. miejsca hotelowe dla rodzin pacjentów. Wtedy takie osoby leżące w łóżkach hotelowych nie są pacjentami szpitala - nie są skierowane przez NFZ do szpitala, bo nie wymagają leczenia szpitalnego. Pobyt na łóżku sanatoryjnym, to nie pobyt pacjenta leczonego w szpitalu i tutaj nie ma miejsca na rozbieżność - leczenie sanatoryjne nie jest leczeniem szpitalnym :)
forumowicz

Tak czy siak w Szpitalach uzdrowiskowych nie opłaca się klimy a pacjenci ZUS i tak za nic nie płacą . :o :lol:
forumowicz

Ten budynek ma dwa statusy ....Sanatorium i Szpital Uzdrowiskowy „Równica” .....moi teściowie byli tam na dwóch różnych pobytach raz w szpitalu , wtedy nie płacili tego haraczu a raz na pobycie sanatoryjnym z opłatą .Było to jednak jakieś 6-5 lat temu a jak jest teraz ...??? .....Kruszynko usunęłaś wpis :roll: :roll: a ja Ci odpowiedziałam :roll: :roll:
forumowicz

Sorki Smugo :oops: zadałam pytanie a potem sprawdziłam :oops: mam nadzieję że wybaczysz :oops: :?

[ obrazek zewnętrzny ]
Przeprosinowy talerzyk ;) :lol: :lol: :kwiat:
Ostatnio zmieniony 24 cze 2015 19:51 przez forumowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adamadi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 sty 2013 13:27
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: adamadi »

OK.....ustawy ustawami ale napiszcie jak oni was zmuszają do dokonania takiej opłaty :?:
Brakiem wypisu ? komornikiem ? Czy może wydaleniem z ośrodka ? :roll:
ODPOWIEDZ