Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
darek pisze:
Myślę ,że skoro ustawodawca określił jako Wiek Emeryta na 67 to tym samym tropem winien podążyć i NFZ.
Jacku mi nie chodzi o dyskryminację osób będących na zasłużonej emeryturze ,chodzi mi o System GODNEJ Egzystencji
Bo łatwiej jest dobrać system ćwiczeń oddzielnie na wspólnej gimnastyce dla 30 latka , 50 czy 90 latka.
Dodatkowo pragnę poinformować ,że dla osoby w naprawdę Dojrzałym wieku wyjazd z południa Polski czy nawet z centralnej Polski do Kołobrzegu to jest wyzwanie.
A i myślę ,że miast 21 dni Sanatorium dla takiego seniora powyżej ....80 lat opcjonalne było by 14 jako turnus REHABILITACYJNY - który zapewne przyniósłby więcej korzyści
No właśnie...
Temat wieku przechodzenia na emeryturę żyć będzie długo.
Nie będę go tutaj i teraz drążyć.
Emeryturę i system godnej egzystencji powinniśmy wybierać sobie sami.
Sprawność psychofizyczna w różnym wieku różnie się układa. Częstokroć 70-latkowie są sprawniejsi od 40 latków.
Czy i za jaką karę 68 letni sprawny staruszek ma jechać na turnus dr Alzheimera ?
Czy osoba "dojrzała" musi jechać z południa Polski do Kołobrzegu ?
A jeśli już na przykład chce i może to dlaczego jej nie można tego udostępnić ?
Starszy Pan +90 wchodzi na Nowy basen w Perle Bałtyku w Pampersie !!!
Pan był na turnusie sanatoryjnym SAM bez opiekuna, Pan poruszał się jak popularny ..narciarz.
Ja nie zabraniam Rehabilitacji tego { +} człowieka ,ale ile krzywdy wyrządzono mu wysyłając do do Sanatorium.
Skoro inne kraje rozdzieliły pobyty sanatoryjne DLACZEGO nie można tego zrobić w Polsce.
Zadam pytanie
Pan -Pani lat ~~75 zapewne cierpi na nadciśnienie , cukrzyce
Blaga lekarza o popularną Borowinę
Czy osoba w tym wieku wytrzyma ten zabieg
NIE
Oczywiście wielu z Forumowiczów powie ,że Borowina jest kwintesencją pobytu -Ale nie dla grupy wiekowej NAWET + 65 -potwierdzone i sprawdzone u lekarzy Uzdrowiskowych
A czy dla Seniora nie lepszym zabiegiem była by odpowiednia pod Fachowym okiem Gimnastyka ,ale nie taka jaka widziałem podczas pobytu ponad 95 % kuracjuszy poćwiczyło na przysłowiowym rowerku 2-3 minuty -była ordynacja 15 o innych urządzeniach nie wspomnę
Czy ktokolwiek Ćwiczył na bieżni , orbiterku czy innych urządzeniach.
Kolejna sprawa zabiegi wodne - jest a wiedzą o tym lekarze jak i osoby wykonujące zabiegi Nie przynoszą Żadnych korzyści.
Dlatego nadal z uporem maniaka będę uważał ,że chyba najlepszą formą rehabilitacji będą Turnusy dla grupy wiekowej
A ja uważam,że nie....dzielenie ludzi w pewnym wieku schorzeniami to i owszem.
Tak jak Jacek pisał dlaczego sprawnego 70 -cio latka narażać na dyskomfort o którym piszesz.Znam wielu 50 -cio latków którzy mogą być od niego "starsi" zarówno fizycznie jak i emocjonalnie.
W naszym kraju starość jest brzydka i niechciana i ja tego nie przyjmuję.W krajach o których Darku piszesz jest nieco inaczej ze wszystkim.Dajmy u nas godność tą którą tam dostają i dopiero kombinujmy dalej.
Starszy Pan +90 wchodzi na Nowy basen w Perle Bałtyku w Pampersie !!!
Pan był na turnusie sanatoryjnym SAM bez opiekuna, Pan poruszał się jak popularny ..narciarz.
Ja nie zabraniam Rehabilitacji tego { +} człowieka ,ale ile krzywdy wyrządzono mu wysyłając do do Sanatorium.
Dlatego nadal z uporem maniaka będę uważał ,że chyba najlepszą formą rehabilitacji będą Turnusy dla grupy wiekowej
A czy zajrzałeś do jego papierów - kto był sponsorem wyjazdu ?
Śmiem powątpiewać, czy był nim ZUS, KRUS czy też NFZ.
Dlaczego ?
Też z moich obserwacji - w ubiegłym roku w lądeckim Jubilacie zostałem dokwaterowany do tzw. osoby towarzyszącej mi komercyjnie ( z moich środków ) do stolika komercyjnego.
Podczas 24 dniowych sesji posiłkowych zmieniali się "współkonsumenci".
A były to między innymi dwie babunie powyżej 90 wiosen i 2 młodzieniaszków oscylujących wedle 85 wiosny.
Nie byli w stanie zjeść nawet połowy serwowany porcji.
Łączyło ich jedno - wynikające z ich wypowiedzi wprost lub okrężnie - fundatorami ich wyjazdu były zamożne dzieci ( też wiekowe ), które na pewien czas chciały się pozbyć ich z domku.
Pecunia non olet twierdzą uzdrowiska i kasują pełnopłatne bez mrugnięcia okiem.
A lekarz przepisze taką kurację jaką sobie płatnik zażyczy nie zaglądając mu do ...
darek pisze:
Kolejna sprawa zabiegi wodne - jest a wiedzą o tym lekarze jak i osoby wykonujące zabiegi Nie przynoszą Żadnych korzyści.
w tej kwestii to już mnie zdrowo rozbawiłeś swoim widzeniem, oceną i pozyskanymi opiniami ...
A czy zajrzałeś do jego papierów - kto był sponsorem wyjazdu ?
Śmiem powątpiewać, czy był nim ZUS, KRUS czy też NFZ.
..nie musiałem zaglądać bo wydaje mi się ,że pewne Zasady czy reguły w tym wypadku są zbyteczne.
Byłem w obiekcie ,który świadczy usługi dla Narodowego funduszu Zdrowia
Czyli jak Ty to lubisz nazywać "sponsorem "_własnie dlaczego używasz określenia SPONSOR -Wszak pobyt FINANSOWANY jest ze składek opłaconych przez Świadczeniobiorcę Mnie co miesiąc tak z renty ZUS jak i poborów wypłacanych przez Mojego pracodawce jest składka na NFZ
Czyli odpada KRUS jak i dla 90 latka ZUS bo teoretycznie od 65 roku był już na emeryturze wypłacanej przez ZUS !!
Kolejna sprawa o której nie wspomniałem słownie jedynie graficznie było to ,że pewien jegomość przez ponad 24 godz był już w innym "świecie" a jego współspacze w podobnym "peselu " myśleli ,ze sobie ..śpi.
Może faktycznie bywam na innych turnusach pobytach ,ale nadal będę Twierdził ,że widok "Dziadziunia +85 w Pełnym Pampersie na Basenie solankowym nie należy do do zbyt Miłych nie tylko dla oka.
Osobiście będę uważał ,ze SENIOR winien korzystać z innej formy rehabilitacji nie koniecznie 21 dniowej co 2-3 lata ,ale co roku na 14 dni.
Hm, zamożne dzieci powiadasz...Ja swoją mamę też wysłałabym samą, gdyby była sprawna, żeby mogła sobie poradzić. Prywatne wyjazdy są bardzo drogie, a mało kogo stać by pojechały 2 osoby czyli podopieczny i opiekun. A PCPR-y mają priorytety w dofinansowywaniu wyjazdów na turnusy rehabilitacyjne. Srodki otrzymuje głównie młodzież niepełnosprawna, a "spryciarze" potrafią uzyskać wiele funduszy i w sezonie letnim pojechać na 3 refundowane turnusy.
Starzy ludzie, w mnogości przypadków jadą po to, aby być wśród ludzi, pośmiać się z nimi, pobyć w grupie. Ciało się zestarzało, organizm "wysiada", ale potrzeby duchowe, emocjonalne starzy odczuwają tak samo jak młodzi 20 i 50+ latkowie. W ciągu roku wiele osób czas spędza w domu samotnie, a dzieci wpadają do nich na week.
...Ale wchodzenie w pampersie do basenu z innymi, faktycznie nie jest właściwe i nieestetyczne. Pozdrawiam
A gdzie była obsługa basenu ,że wpuściła Pana w pampersie . . zastanawiające Darku. Z innej strony samo nagrywanie tej sytuacji jest co najmniej nie stosowne .pozdrawiam od +1 do +100 i dużo zdrówka .
Witam temperatura na zewnątrz bardzo wysoka-i tu też się podnosi bo temat powiązany pośrednio ze Służbą zdrowia,Sanatorium dla kogo w prostych słowach-dla ludzi potrzebujących podreperowania tak dla Nas Cennego Zdrowia Co do przydziałów to chyba są jasne procedury jego przyznania,funkcjonowanie tych placówek jest różne i na różnych poziomach o czym tu stale piszemy i to powinno się zmienić,a pro po przyznawania sanatorium to lekarze wystawiający wiedzą kogo wysyłają i w jakiem są oni kondycji,odnośnie propozycji 14 dniowych turnusów co rocznych,przykładem Niemiec-to chyba górna półka na którą Nas nie stać-piszę ten tekst i słucham kandydatki na Premiera przyszłego Rządu która to wszystko ma zmienić i będziemy żyć w kraju mlekiem i miodem płynącym-oby tylko słowo stało się ciałem-i tym optymistycznym akcentem kończę i Życzę Wszystkim Udanych Pobytów Sanatoryjnych z Głównym Celem-Poprawy Zdrówka i Kondycji Fizycznej i Psychicznej Pozdrawiam Serdecznie
Witam
Pozwolę sobie na wtrącenie swojego zdania w powyższej kwestii. Uważam, że lekarz wystawiając skierowanie na leczenie wie co robi.
Będąc w sanatorium nie jeden raz pozwoliłam sobie na obserwację starszych osób choć sama też nie jestem młódka , jak sobie radzą.
Otóż na przykładzie ostatniego pobytu , przy moim stoliku siedział Pan który był rówieśnikiem mojej mamy ( 85 lat) , dwie Panie po 75 lat i ja najmłodsza z nich. Powiem szczerze , że Ci Państwo wspaniale sobie radzi , chodzili na tańce i wierzcie lub nie nie jeden 40 latek nie miał tyle wigoru co Ci Państwo. Aż miło było popatrzeć.
Wiadomo, że jest też część osób co sobie nie radzą, ale to co , nie mają prawa do kontaktów z innymi i sposobności wyjazdu, może to jedyna możliwość, żeby się wyrwać z domu, zobaczyć coś innego , spotkać innych ludzi, choćby porozmawiać.
Pozdrawiam życząc zdrowia .
Dobrze Darek kombinujesz,wszystko to prawda jest jednak jedno -ale-.
Pojechałeś do byłego ''KOMBATANTA'' TO I TOWARZYSTWO było ''kombatanckie'' .
Podczas wielokrotnych pobytów nie tylko refundowanych spotkałem się wielokrotnie z opisywanymi sytuacjami.
W rozmowach z seniorami czę sto słyszę że najbardziej są zadowoleni nie z samych zabiegów bo ich prawie nie biorą ze względów zdrowotnych lecz z ''gadulca'' na ławce ,ze zmiany klimatu oraz możliwości poznawania nowych ''miejsc sakralnych''
ps.w jakimś dziale już podobny temat poruszałem