Sanatorium -dla Kogo ?

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Re: Sanatorium -dla Kogo ?

Post autor: Nutka »

Ja to setki nie odpuszczam :lol: :lol:
Miło Was poznać :serce:
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2014 18:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Ramona2 »

Ja takich zapędów na czas obecny nie mam ale jak zdrówko dopisze i Bozia pozwoli to dlaczego by nie.
Mi też jest miło , że Was poznałam
Pozdrawiam z całego :serce:
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

Oj Ramonko :? Nie mów tak................... :( :(
Nawet jak boli,............czy coś Ci dolega........włącz ten pi......ny komputer,.....napisz coś...... zawsze to jakaś ulga.. :shock:
Uwierz mi ...to działa :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Danusiu ja po swoich przeżycia mam jakąś blokadę i trudno jest mi się " odblokować". Już po troszku małymi kroczkami wracam do siebie, ale jest to trudne.
barbara61
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2015 15:57

Post autor: barbara61 »

Ramona2 :kwiat: :kwiat: jesteśmy z Tobą duszą i sercem :serce: :serce: Nie trzeba popędzać życia, ale pozwolić i przyjąć to co nam ofiaruje :kwiat: :kwiat: Każdy ma coś za sobą, czasami są to bardzo ciężkie chwile, o których nawet z najbliższymi trudno rozmawiać. Ważne, aby się nie poddawać tylko żyć swoim życiem :serce: :serce: Bo to życie, mimo wszystkich trudności, jest piękne :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Moje Drogie :kwiat:
Ja do 90 -tki kurorty 8-)
a później wnuki i miejscowości sanatoryjne ;)
barbara61
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 lut 2015 15:57

Post autor: barbara61 »

I cały czas cała Polska (i nie tylko) nasza :lol: :lol:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Sanatorium dla staruszków...

Post autor: jacky6 »

i nie dajmy się wpuścić w kanał 14 dniowego turnusu dla seniorów bo wkrótce niereformowalny NFZ udostępni go albo po ukończeniu 90 wiosen względnie raz na 10 lat ...

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Basiu staram się, żeby to moje życie choć w części było takie jak poprzednio, wiem , że w części może być takie dzięki moim staraniom. Muszę zadbać o to , żebym mogła z Wami jeździć do sanatoriów , poznawać nowych ludzi. I tak jak piszesz cała Polska nasza i nie tylko.
I nie dajmy się , żeby ktoś nas :serce: ograniczał i mówił co mamy robić, chcę korzystać z dobrodziejstwa NFZ i wyjeżdżać do kiedy się da. Sama zdecyduję czy chcę.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Pozwolę Sobie na taką mała dygresje.

Czytanie ze zrozumieniem.

Ja nikomu nie ograniczam możliwości rehabilitacji w sanatoriach ,Ja jedynie sugeruję zmianę i OGRANICZENIE kolejek do sanatoriów poprzez stworzenie co rocznych turnusów rehabilitacyjnych wzorem -niemieckim dla Seniora w wymiarze 14 dniowym.

Dziś w dobie komputeryzacji każdy ma swoje konto ZIP widzi ile z jego konta idzie na jego potrzeby, dziś każdy od kilku lat otrzymuje od "Swego Pracodawcy " -informacje ile wpłaca na Swoje Zdrowie i tym powinien Dysponować .

Wiele mniejszych ośrodków takich 50 osobowych w miejscowościach uzdrowiskowych NIE MA bo NIE MOŻE mieć kontraktów z NFZ -i Ja właśnie o takich Myślę -aby w nich wykorzystać Bazę w tych wielkich , a noclegi i tą tzw małą rehabilitację w tych Hostelikach.w terminach po feriowych

Bo zadam pytanie za wujkiem Google czym jest Sanatorium;

Sanatorium
Zakład medyczny wykorzystujący walory rekreacyjne, przyrodnicze i naturalne, takie jak: wody mineralne, wody termalne, borowina, ozon, radon, sole mineralne oraz inne czynniki biofizyczne środowiska wywierające korzystny wpływ na organizm człowieka.
Sanatorium zlokalizowane jest zazwyczaj w miejscowości uzdrowiskowej o specyficznym klimacie i szczególnych walorach przyrodoleczniczych, przeznaczonych dla osób przewlekle chorych i rekonwalescentów, wymagających rehabilitacji lub utrwalenia wyników leczenia szpitalnego.

Nie mam zamiaru się pogrążać , ale nawet kilka postów wcześniej Ktoś napisał ,że dla wielu to tylko zmiana otoczenia.
A czy nie było by fajnym korzystanie z uroków Turnusu dla Seniora co roku w wymiarze 14 dniowym ?
Wszak jest to tylko kwestia przesunięcia tych samych pieniędzy na jednym koncie, a i dla osób czynnych zawodowo możliwość uniknięcia większych powikłań na Starość, poprzez krótsze kolejki do sanatoriów

Tak jest możliwość poprzez ZUS ,jednakże baza Zusowska jest o czym wielu wie w powijakach iloma dysponuje obiektami są to małe kontrakty na krótkie okresy a po za tym jest to określenie PREWENCJA RENTOWA czyli weryfikacja.

I tak już na koniec chciałbym napisać ,że tylko dzięki Bardzo Dobrym lekarzom lat temu 30-20 rozpocząłem leczenie uzdrowiskowe i dzięki niemu dziś pomimo tylu chorobom jakich doświadczyłem mogę Być czy nadal Żyć bo ktoś uznał ,że lepiej stosować Prewencyjne leczenie ,aby nie było większych powikłań.
Ale wtedy gdy rozpoczynałem sanatoryjna przygodę czekało się do 6 miesięcy.....
Dziś na śląsku czeka się ponad 3 lata , a małe ośrodki stoją puste cóż..................
ODPOWIEDZ