Sanatorium -dla Kogo ?

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8

Re: Sanatorium -dla Kogo ?

Post autor: ninak »

Napiszę tak z drugiej strony widziane.Dwa tygodnie temu idąc dość szybko przepastnymi korytarzami w Równicy mijałam dwóch panów po 80-tce.Był upał i miałam na sobie spodenki po kolana i koszulkę na ramiączkach i zarzucony plecaczek z ręcznikiem na zabiegi.Panowie całkiem poważnie do mnie mówią,że takie młode :shock: osoby nie powinny im starym zabierać miejsc w sanatoriach.Ja im całkiem poważnie też odpowiedziałam ,ze ich wieku to nie dożyję i będą mogli spokojnie do 100 jeżdzić.A tak na poważnie na moim piętrze szpitalnym neurologicznym poza tym też byli kuracjusze ze zwykłymi skierowaniami sanatoryjnymi przeważali ludzie koło 80-tki.Z laskami ,balkonikami a jeżeli byli sprawni ruchowo to mieli kłopoty z pamięcią.Panie mieszkające na przeciw dzwoniły do domu płacząc ,żeby dzieci ich zabrały.I tu jest właśnie rola dzieci ,bo to one załatwiają te skierowania u lekarza.Osoby sprawne ruchowo i psychiczne same starają się o skierowanie i dla nich sanatorium to jest przyjemność z rehabilitacją.Dorosłe dzieci nie uszczęśliwiajcie na siłę rodziców i nie zapewniajcie sobie 21 dni spokoju.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam :) Ninak-tak z przymrużeniem oka ;) spotkałaś jakichś niezadowolonych z życia osobników :!: zamiast cieszyć się z tego że mieli dodatkowe,sympatyczne wrażenia i atrakcje wizualne,to marudzili,i na tym polega ta różnica u wszystkich kuracjuszy-jedni zadowoleni prawie ze wszystkiego i pogodni,a inni którym wszystko przeszkadza i ze wszystkiego nie zadowoleni-czysto ludzkie i to nie zależnie od wieku-męczy Nas ta szara i trudna rzeczywistość i przeniknięci są nią na wskroś wyładują swoje frustracje gdzie się da i na kim się da :!: Pozdrawiam Optymistów i Pogodnych Ludzików : :) :)
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

ninak pisze: Dorosłe dzieci nie uszczęśliwiajcie na siłę rodziców i nie zapewniajcie sobie 21 dni spokoju.
A jak inaczej mają te "wyrodne dzieci" pojechać na własny urlop? Są różne życiowe sytuacje i nie ma co tak uogólniać.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Czy kiedyś rodzice chcąc wyjechać na własny urlop oddawali nas do ,,przechowalni " ?
Mnie nie , poświęcali się w 100 % :serce:
Teraz my zdajemy egzamin i to od nas zależy czy zdamy go z wyróżnieniem czy prześlizgniemy się do kolejnego etapu życia dając przykład własnym dzieciom .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Witam Darku po raz trzeci czytam wszystkie wpisy i miotaja mna zmienne uczucia, od rozsadku przez smutek i zal.Jestem prawie pewna ze nigdy nie bylo ograniczenia wiekowego do 65 r. zycia, w latach 90-tych ograniczenie siegalo wieku 75 lat.Obecnie wiek nie jest wykladnia i slusznie , w dzisiejszych czasach granica wieku bardzo sie zmienila , panie po 60-tce to wielokrotnie fertyczne babeczki ktore po drobnej naprawie sa w stanie pomoc, tym mlodym ktorzy w ich wieku beda wrakami po tym wyscigu szczurow w ktorym biora udzial.To tylko taki drobny przyklad .Masz racje ze bardzo schorowani ludzie nie powinni korzystac z sanatorium.Gromadzenie ludzi w jednej grupie wiekowej zakrawa mi natomiast na pewnego rodzaju dyskryminacje.Beda to wyjazdowe domy starcow.Daleko nam do zachodnich systemow .Nasi rodzice i my placilismy skladki i tak jak ja nadal place, wiec dzielenie na tych w ieku emerytalnym i produkcyjnym tez nie moze byc wyjsciem.Moje kolezanki miomo kilku lat roznicy sa juz na emeryturach nie majac 60 lat ,i co maja miec zakaz wyjazdow :?: Ja w tym roku po raz PIERWSZY wyjechalam do sanatorium,jezdzilam na turnusy, dla nfz-tu bylam zbyt chora takie sa durne przepisy.Problem polega na braku kasy a wlasciwie na zlym gospodarowaniu ta kasa.Po pierwsze nalezy uciac kumoterstwo wiele osob wyjezdza co roku za prawie darmoche, wiec jak sie daje jednym trzeba uciac drugim.Po drugie prewencja rentowa faktycznie powinna byc dla tych w wieku produkcyjnym w celu utrzymaniu ich stanu zdrowia , pozwalajacego na podjecie pracy a nie jako srodek przedluzajacy L-4.Moim zdaniem nalezy zapewnic starszym ludziam mozliwosc korzystania z wyjazdow rehab.Powinny to byc np. 14 -to dniowe tur. w ramach NFZ-tu, z odrebnej listy np raz na 3 lata i oczywiscie bez opiekuna ale w osrodkach ktore maja rozbudowana baze opiekuncza i dostosowany program.Starsi nie moga cuc ze sa wyp.... poza nawias.Potrzebna jest rewolucja sanatoryjna i braw dla Darka ale to musi byc bardzo suptelna rewolta.Pamietajmy my tez bedziemy staruszkami i to ino mig :( :(
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

margot pisze:Czy kiedyś rodzice chcąc wyjechać na własny urlop oddawali nas do ,,przechowalni " ?
Mnie nie , poświęcali się w 100 % :serce:
Teraz my zdajemy egzamin i to od nas zależy czy zdamy go z wyróżnieniem czy prześlizgniemy się do kolejnego etapu życia dając przykład własnym dzieciom .
Margotko swieta prawda :!: :!: :!: .Rodzice nas potrzebuja -to nie jedziemy na urlop :!: :!: :!: Oni nas nie zostawiali
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Nutka »

Tak,tak dziewczynki.......prawdę mówicie :kwiat:
Ja,jak ostatnio jechałam do sanatorium, to załatwiłam sobie opiekę dla mamy.....a mogłam oddać ją na ten czas na ZOL.
Jaki przykład dałabym swoim dzieciom :?: :?: :?: Prosta odpowiedz
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

Ciekawe, chyba nie wyjeżdżałyście nigdy na kolonie, czy obozy;)
W grupach zgodnych z wiekiem, oczywiście.
Temat ma wiele interpretacji.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Wyjeżdżałam oczywiście na obozy sportowe , ale to ja chciałam a nie rodzice mnie wysyłali aby w tym czasie gdzieś wyjechać.
Uprawiając sport nie miałam w zasadzie wyboru tylko była to konieczność a jednocześnie przyjemność ponieważ z własnej woli wybrałam sobie takie spędzanie czasu .
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jeszcze jedna uwaga.Powinna byc jakas komunikacja miedzy instytucjami , swiadczacymi uslugi rehab.Jezeli brakuje pieniedzy to nie moze byc sytuacji ze ktos jedzie w ciagu 12 -tu miesiecy z ZUS a nastepnie z NFZ a jeszcze lepiej dokladamy ORO.Takie osoby poznalam w Sopocie , byl maj a to byl ich drugi wyjazd i wierzcie nie byly to odosobnione jednostki, co lepszy(a) cwaniaczek planowal treci wyjazd.Wyedukowano mnie do spodu .Wiem ze nie bede lubiana za ta wypowiedz ale jak mamy cos zmieniac to trzeba od dolu, wtedy moze ten chory system pierdyknie.Zycie kolem , dzis w srodeczku jutro poza :(
ODPOWIEDZ