witaj, Nie wiem jakie są warunki mieszkaniowe w Instytucie najlepiej zadzwoń i zapytaj co znajduje się na wyposażeniu pokoju: lodówka,czajnik, ile za telewizor, czy za żelazko się płaci. Ale od początku: dojazd jest tylko przewoźnikiem Voyager, jeździ dosyć często i w różne strony, najczęściej przez Gorlice ( wpisz w wyszukiwarkę nazwę przewoźnika i znajdziesz wszystko pod nazwą rozkład jazdy). Jeżeli będziesz miała przesiadkę w Gorlicach to taki kurs wybierz, żebyś dojechała do ( szumnie nazywanego ) Dworca GDA, lub poproś to może inny przewoźnik Cię dowiezie ( tu wszystko jest blisko na" rzut beretem" dla nich). Dojedziesz do Biaweny lub spytaj kierowcy gdzie masz wysiąść ( wydaje mi się, że to ostatni przystanek). Miejscowość jest nieduża ale cicha i miła, są 2 x delikatesy( małe), jeden punkt apteczny czynny jakoś tak krótko do 15.00, tylko nie wiem czy codziennie, Park Zdrojowy oraz kilka kościołów i Cerkiew. Jest również Pani Maria

nieoceniona skarbnica wiedzy. Pani Maria jest drobną niewysoką osobą, obecnie rudą w nieokreślonym wieku 70+ ale... o niespożytej energii, lubi żartować i co ważne organizuje bardzo dużo wycieczek - jest przewodnikiem górskim. Z wycieczki piesze nic nie płacisz, jeżeli gdzieś potrzebny dowóz to załatwia autobus i wtedy płaci się jakieś grosze : 2,3 lub 4 zł w jedną stronę. Jeżeli chodzi o rozrywkę to niestety sama musisz sprawdzić, u nas w Gliniku są wieczorki przy płytach i przy orkiestrze, podobno w Biawenie organizowane są również wieczorki ale nie byłam więc nic nie mogę o tym napisać. Jest w Parku Muszla Koncertowa i tam grają i można potańczyć ( na świeżym powietrzu ) jeśli ma się ochotę. Jest kilka punktów tzw. " Kawiarenek" ale najlepiej, najprzyjemniej i wcale niedrogo można zjeść ( duże porcje), coś wypić i są przepyszne lody - kiedyś nazywało się to "Ambrozja " z owocani i bitą śmietaną, jakąś polewką w pucharku za 12 zł to w " DZIURNÓWCE" taki zajazd z bali blisko Delikatesów to ( dla porównania w Parku są po 14,00 bez owoców i bez całej oprawy. Bardzo ważne jest towarzystwo, u nas ( niestety ) większość to starsze małżeństwa lub rodziny z dziećmi, (

wczasy rodzinne... dzieciom wszystko wolno.........

). Najważniejszą informacją są zabiegi, gdy będziesz dzwoniła to zapytaj czy będą na miejscu czy w Zakładzie Przyrodoleczniczym ( to poniżej Parku ) dosyć daleko ( na zabiegi z górki więc powrót pod górkę). My mamy cały czas piękną pogodę,dużo bardzo gorącego słońca, padało tylko dwa razy,. to chyba tyle najważniejszych informacji. Pozdrawiam i życzę miłego pobytu