w kolejce do emerytury...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Re: w kolejce do emerytury...

Post autor: ewasz »

My wpłacamy składki i nam się skąpi tych naszych pieniędzy dając parę złotych waloryzacji ale sobie to nie żałują. Pewnie, najlepiej brać z cudzego i się chełpić bo nie zna się słów takich jak: skromność, honor, uczciwość - wyszły z obiegu :roll: :evil: :twisted:
Awatar użytkownika
Ramona2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 18 paź 2014 18:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: Ramona2 »

Ewciu przecież szara eminencja to "do roboty", a prominenci do nagradzania.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski

Post autor: serendipity »

jacky6 pisze:jest kilka grup mniej lub bardziej (nie) i "zainteresowanych":
a/ będący już na emeryturach - oni wolą by kolejni frajerzy na ich stypendium pracowali,
b/ będący już na karnych miesiącach - nie skorzystają z obniżenia bo nastąpi to po fakcie przejścia na stypendium ZUS o ile składający obietnicę uzyskają wymaganą większość w znanym budynku na ulicy Wsiowej,
c/ zbliżający się bardzo mocnodo emerytury - ci mogą skorzystać, ale jest już ich relatywnie mało ( do pieczenia chleba ),
d/ mający do emerytury odległość kosmiczną - siebie nawet nie wyobrażają w roli dziadków ( nie do orzechów ) a są straszeni, że każą im płacić zwiększone podatki z których już nawet śladowo nie skorzystają ...
kółeczko się zamyka...
:mrgreen: to przyjemne czasami żyć marzeniami twardo stąpając po ziemi... :ugeek:
Jacky, z premedytacją pominąłeś większość społeczeństwa pomiędzy c/ a d/?
Moim zdaniem właśnie ta grupa najbardziej dostanie po d*pie, bo za dużo w ciągu 26 lat było politycznych zawirowań;/ Już teraz wiem, że moja emerytura, to będzie cząstka w odniesieniu do pensji, a przecież składki zabierają ogromne.
I jak zamyka się to kółeczko?
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

edit: większość społeczeństwa pomiędzy c/ a d/ która odprowadza składki?
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

w kolejce - aby dożyć do emerytury...

Post autor: jacky6 »

serendipity pisze: Jacky, z premedytacją pominąłeś większość społeczeństwa pomiędzy c/ a d/?
Moim zdaniem właśnie ta grupa najbardziej dostanie po d*pie, bo za dużo w ciągu 26 lat było politycznych zawirowań;/ Już teraz wiem, że moja emerytura, to będzie cząstka w odniesieniu do pensji, a przecież składki zabierają ogromne.
I jak zamyka się to kółeczko?
raczej nie pominąłem - być może nie doszacowałem...
ale wydaje mi się, że już od grupy c zaczyna się gwałtowna przepaść...
tam zaraz melduje się grupa d...
...
w moim odczuciu a podkreślam to po raz kolejny - świadomość tego co się stanie w odniesieniu do emerytur całokształtu zdarzeń jest bardzo znikoma ...
o czym - jeśli będzie zainteresowanie prostym prognozowaniem na przykładzie doświadczeń innych - doświadczonych już narodów - w ciągu dalszym dyskusji ...

:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Post autor: krecik »

serendipity pisze:[quote=

Już teraz wiem, że moja emerytura, to będzie cząstka w odniesieniu do pensji, a przecież składki zabierają ogromne.
[/quote]

O ile się nie mylę to emerytura zawsze była cząstką w odniesieniu do dotychczas otrzymywanej pensji ;). Doświadczyłem tego, ale nie było to dla mnie niespodzianką. Życzę Ci "Serendipity", aby ta cząstka była jak największa :kwiat: :D .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

czytam ja teraz w "mondrym" Onecie - cytuję:
"dzisiaj 14:34
Sejm: obywatelski projekt ws. emerytur po 40 latach pracy ponownie do komisji

Sejm skierował do dalszych prac w komisji obywatelski projekt ustawy przewidujący możliwość przejścia na emeryturę przez osoby z co najmniej 35 lub 40-letnim stażem składkowym.

Projekt obywatelski przewiduje prawo do przechodzenia na emeryturę w wieku 45 lat w przypadku kobiet i w wieku 50 lat w przypadku mężczyzn, w sytuacji gdy mają oni okres składkowy 35 lat (kobiety) i 40 lat (mężczyźni)."

Koniec cytatu i komentarz:
jak rozumieć sytuację mężczyzny w wieku lat 50 i okresu składkowego 40 lat...
to co - zaczął pracę jak miał 10 lat ?

:shock:

Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bo na stanowiskach policyjnych, prokuratorskich, sędziowskich itp. wysługa liczy się x 1,5 albo 2.

Ogólnie, moim zdaniem, to jest tak, że ludzie u władzy robią wszystko, aby mieć dobrze dla siebie. Był czas, że można było odliczać od podatku wydatki za dostęp do internetu, był czas (a może jeszcze jest?), że można było odliczać vat od budowy domu i remontów (!), był czas, że można było odliczać dokształcanie... Czyli: mają internet, wybudowali się, wyremontowali i dokształcili:)
Co do informacji krecika, że 'emerytura zawsze była cząstką w odniesieniu do dotychczas otrzymywanej pensji' się nie zgodzę, bo większość moich znajomych, którzy w ostatnich latach osiągnęli wiek emerytalny, mają wyliczone emerytury na poziomie wyższym lub porównywalnym z pensją.
Natomiast tym, którzy jeszcze sporo muszą przepracować zus wyliczył przewidywaną emeryturę jako 10-30% z pensji.
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

serendipity pisze:Bo na stanowiskach policyjnych, prokuratorskich, sędziowskich itp. wysługa liczy się x 1,5 albo 2.
nie płacą składek a korzystają co najmniej dwakroć...
i jeszcze ich żonki mnie po trzykroć nie lubią...
łagodnie to nazywając...

oj żesz ty Mojżesz...

Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Post autor: krecik »

serendipity pisze: Co do informacji krecika, że 'emerytura zawsze była cząstką w odniesieniu do dotychczas otrzymywanej pensji' się nie zgodzę, bo większość moich znajomych, którzy w ostatnich latach osiągnęli wiek emerytalny, mają wyliczone emerytury na poziomie wyższym lub porównywalnym z pensją.
Wobec tego przepraszam, że wymądrzałem się, ale jak widać nie dotyczy to mnie i moich znajomych. Przechodząc na emeryturę 2 lata temu otrzymałem (brutto) 3/5 tego co otrzymywałem (brutto) pracując.
ODPOWIEDZ