Oplata klimatyczna Ustawa

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
rak1946
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 09:12
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Oplata klimatyczna Ustawa

Post autor: rak1946 »

sory jubilat ladek zdroj
anmoza
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 gru 2013 09:02
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: anmoza »

Kruszynko,
Na stronie Urzędu miasta, gdzie jest sanatorium dla córki jest napisane, że dzieci do 6 lat płacą połowę stawki klimatycznej od 7 lat - tak jak dorośli.
Ponawiam pytanie: czy w sanatorium (nie w szpitalu) uzdrowiskowym płaci się opłatę klimatyczną? W szpitalu uzdrowiskowym nie ma opłaty a w sanatorium?
Jeśli tak to dziecko, które ma 6 lat i kilka dni mieści się w połowie stawki czy tak jak dorośli?
W sanatorium powiedzieli mi, że i ja jako opiekun i córka musimy wnieść pełną opłatę klimatyczną :-(
Z góry dziękuję za info - ew proszę o jakieś wskazówki, gdzie mogłabym się dowiedzieć.
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam wcześniej byłam w szpitalu uzdrowiskowym Józef Ladek Zdrój obok Jubilata też nie
płaciłam opłaty klimatycznej pozdrawiam :) :kwiat:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam ammozo sorki ,rzeczywiście mają gminy prawo pobierać opatę klimatyczną od dzieci ,ja byłam przekonana ,że gdzieś czytałam ,że od osób pełnoletnich tylko się pobiera i sama mając obowiązek pobierania opłaty nie pobierałam jej od dzieci ...........spory czas :o :oops: :lol: :lol: Dopiero dzisiaj w mojej gminie ;) mnie uświadomiono o matko i córko :lol: :lol:Twoja córka nie ma ukończonych 7 lat więc moim zdaniem powinnaś zapłacić połowę kwoty. :)
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: brrrelok »

grazynamackowiak pisze:Witam wcześniej byłam w szpitalu uzdrowiskowym Józef Ladek Zdrój obok Jubilata też nie płaciłam opłaty klimatycznej pozdrawiam :)
Witaj, jaki miałeś rodzaj leczenia w "Jubilacie" że nie płaciłaś ? byłem tam od 6.06 i płaciłem :(
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam wcześniej pisałam byłam w Józefie w szpitalu uzdrowiskowym leczenie poszpitalne
nie płaciłam opłaty uzdrowiskowej napewno brrrelok pozdrawiam piszcie dalej :kwiat: :)
rak1946
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 09:12
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: rak1946 »

Brrelok jak pisalam wczesniej poszpitalne jubilat ladek zdroj nie placilam oplaty klimatycznej
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Ustawa
z dnia 28 lipca 2005 r.

o lecznictwie uzdrowiskowym, uzdrowiskach i obszarach ochrony uzdrowiskowej oraz o gminach uzdrowiskowych
Art. 1. Ustawa określa:
1) zasady oraz warunki prowadzenia i finansowania lecznictwa uzdrowiskowego;
2) kierunki lecznicze uzdrowisk;
3) zasady sprawowania nadzoru nad lecznictwem uzdrowiskowym;
4) zasady nadawania obszarowi statusu uzdrowiska albo statusu obszaru ochrony uzdrowiskowej;
5) zasady pozbawiania obszaru statusu uzdrowiska albo statusu obszaru ochrony uzdrowiskowej;
6) zadania gmin uzdrowiskowych.

Szpitale uzdrowiskowe nie mogą pobierać opłaty miejscowej . :kwiat:
Awatar użytkownika
maluszek
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2015 10:16
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: maluszek »

Witaj anmoza. Tak , jeśli masz skierowanie do sanatorium, a nie do szpitala to musisz płacić klimatyczne (twoja córka również - ile to zależy jak podciągną wiek ). Jako ciekawostkę chciałam podać że np. w Świnoujściu w Światowidzie (szpital uzdrowiskowy) nie pobierają opłaty klimatycznej nawet od osób przebywających w ramach skierowania do sanatorium. Jest to fakt osobiście sprawdzony. Byłam bardzo mile zdziwiona wręcz odmową przyjęcia opłaty na którą byłam przygotowana. I jeszcze jedno. Z tego co wiem to nie można powiedzieć że Zusowcy nie płacą opłaty klimatycznej. Fizycznie faktycznie nie, ale chyba po prostu opłatę tę uiszcza Zus. To tak jakby się napisało, że jadą za darmo bo dostają zwrot kosztów podróży, ale przecież ktoś za to płaci.
Awatar użytkownika
brrrelok
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 sie 2013 23:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: brrrelok »

Kurcze sam już nie wiem jak to jest z tymi opłatami :( Co decyduje o tym czy się płaci czy nie ? rodzaj obiektu w którym jesteśmy czy rodzaj leczenia ze skierowania ?
Byłem ostatnio w Lądku w SZPITALU UZDROWISKOWYM - JUBILAT (skoro szpital to nie płacimy?) na UZDROWISKOWYM LECZENIU SANATORYJNYM DOROSŁYCH (skoro leczenie sanatoryjne to trzeba płacić?)
ODPOWIEDZ