Violet , ja byłam w Dusznikach zimą , ale nie miałabym nic przeciw żeby być tam jeszcze raz
Sanatorium CHEMIK Duszniki Zdrój...
-
forumowicz
Re: Sanatorium CHEMIK Duszniki Zdrój...
Violet , ja byłam w Dusznikach zimą , ale nie miałabym nic przeciw żeby być tam jeszcze raz
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
-
Zosia
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 29 gru 2009 15:33
- Oddział NFZ: Podlaski
- Podziękował: 63 razy
- Podziękowano: 55 razy
- violet58
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 14 sty 2012 20:26
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 15
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 12 razy
Re: Sanatorium CHEMIK Duszniki Zdrój część IV Poradnik
Ponadto bogata i zróżnicowana oferta biur podróży : Wiedeń, Praga, Drezno, Skalne Miasto, Nachod, Jaskinie Macochy, Wambierzyce, Szczeliniec, Ziemia Kłodzka - jest w czym wybierać w zależności od zainteresowań i zasobności portfela.
W samych Dusznikach atrakcji niewiele - Muzeum Papiernictwa, pokazy kolorowej fontanny (światło i dźwięk) i niedzielne koncerty w kościele polskokatolickim RP charyzmatycznego proboszcza ks. dziek. mgr Bogdana Skowrońskiego. Miałem okazję trafić na jego koncert w Polanicy - tutaj znajdziecie fragment jego koncertu zamieszczony na YT - https://www.youtube.com/watch?v=acdC6I5QbV4
Ciekawostką jest kwiatowy kalendarz, gdzie codziennie przesadzane są kwiaty, które tworzą aktualną datę.
Część uzdrowiskowa handlowo zdominowana jest przez sieć ABC, dwa sklepy zlokalizowane w pobliżu wejścia do parku zdrojowego, alternatywą jest Market-Zdrój na ulicy Wojska Polskiego, idąc w stronę pijalni. Wyjście do Biedronki to spacer około 2 km w jedną stronę, a do Dino trochę mniej - niespełna trzy kilometry w obie strony. Bankomat WBK jest w Janie Kazimierzu, PKO tylko w mieście - też ponad kilometrowy spacer w jedną stronę.
Tańce tylko we wspomnianej Weronie i Parkowej, powoli zaczynał uaktywniać się Fryderyk. Bilety wstępu wszędzie po 5 złotych - piwo różnie, w zależności od gatunku 6-9 złotych. Butelka wina nie najwyższego lotu w Weronie 40 złotych, zaś w Parkowej szampan kosztujący w Żabce 8 złotych to wydatek dwóch dych.
Trasy spacerowe to dla bardziej zaawansowanych i sprawnych ruchowo wycieczka do schroniska Pod Muflonem przepiękna panorama Dusznik, po Szczeliniec. Podczas jednego z moich pobytów w oddali widać było najwyższy szczyt Karkonoszy - Śnieżkę. Mniej "wspinaczkowa"
Wypada jeszcze wspomnieć o Pijalni zdrojowej - wejście 1,50 + kubek 0,30 uprawnia do pobrania 0,5 litra wody Jan Kazimierz lub Pieniawa Chopina. Można skorzystać z podgrzewanych ujęć tych wód.
Melomani z pewnością zwiedzą dworek Chopina, spotkają się pod jego pomnikiem a już na pewno odwiedzą Duszniki Zdrój w sierpniu, kiedy rozpocznie się jubileuszowy 70 Międzynarodowy Festiwal Chopinowski.
I to by było na tyle....
Na ewentualne pytania odpowiem z równie "nieokiełznaną radością"
K O N I E C
-
forumowicz